Bez puno muke

Definitivno najlakši način uklanjanja masnoće iz pećnice. Bez ribanja, sode i octa

 ALFEXE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, MACNIAK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Očistite zagorjelu masnoću iz pećnice preko noći ovim jednostavnim trikom

Čišćenje pećnice nije glamurozan, ali je neophodan posao koji se mora obaviti kako bi hrana bila sigurna za konzumaciju.

Laura Mountford, influencerica i stručnjakinja kada su u pitanju brze metode čišćenja i pranja rublja na svojim Instagram i TikTok stranicama @lauracleanaholic, priznaje da joj je čišćenje pećnice najmanje omiljeni zadatak kojim se bavi.

image
MACNIAK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Srećom, pronašla je brz način za rješavanje zagorene prljavštine i masnoće bez potrebe za energičnim ribanjem.

"Apsolutno mrzim čistiti pećnicu, ali smatram da je najlakši način za uklanjanje masnoće natapanje roštilja preko noći u kupki tople vode i otopljenoj tableti za perilicu posuđa."

Tablete za perilicu posuđa dizajnirane su za uklanjanje ostataka hrane i masnoće s tanjura i pribora za jelo, a ista se znanost može primijeniti i na rešetke u pećnici. Jednostavno uklonite police iz pećnice i stavite ih u sudoper pun tople vode da se namoče s tabletom za perilicu posuđa. Ako vaše police ne stanu u sudoper, možete ih potopiti i u kadu.

Tablete u obliku praška za perilice posuđa također se mogu koristiti za čišćenje unutrašnjosti pećnice. Tablete tvrdog praha imaju abrazivnu površinu koja može očistiti zalijepljene mrlje bez ostavljanja grubih ogrebotina.

image
MACNIAK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za tvrdoglavije nakupine, Laura preporučuje jedan vitalni alat koji možete dodati svojoj artiljeriji za čišćenje. "Proizvod koji moram imati za čišćenje pećnice je strugač za prozore s metalnom oštricom jer olakšava uklanjanje tvrdokorne masnoće i zagorenu hranu", rekla je.

Iako ovi proizvodi za dubinsko čišćenje pećnice jesu učinkoviti, ključ vašeg problema zapravo ovisi o tome koliko često čistite pećnicu.

"U idealnom slučaju naše bi se pećnice trebale obrisati nakon svake upotrebe kako bi se izbjeglo nakupljanje zagorjele masnoće što bi značilo dubinsko čišćenje rjeđe", rekla je. "Ali realno svakih nekoliko mjeseci je dovoljno."

Unutrašnjost pećnice treba čistiti otprilike svaka tri mjeseca. Međutim, ako primijetite da se zagorjela hrana zalijepila u unutrašnjosti vašeg uređaja ili da se dimi tijekom pečenja, to bi moglo značiti da se pećnicom morate pozabaviti malo prije.

image
GORCHITTZA2012/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako očistiti pećnicu pomoću tableta za perilicu posuđa

Prije nego što se uhvatite u koštac s pećnicom, dobro je navući par gumenih rukavica kako biste zaštitili ruke. Zatim uklonite sav pepeo ili hranu iz pećnice. Sve što nije spaljeno može se pomesti ili obrisati četkom i lopaticom za smeće ili krpom.

Zatim umočite praškastu tabletu za perilicu posuđa u toplu vodu tako da upije malo tekućine. Pazite da tabletu ne ostavljate predugo jer bi se mogla početi mrviti i neće biti učinkovita.

Koristite tablet za ribanje unutrašnjosti pećnice baš kao što biste to učinili sa spužvom. Položite tabletu ravno na ruku i kružnim pokretima uklonite sve zaglavljene ostatke.

Ako se tableta počne sušiti, ponovno je uronite u toplu vodu da upije još malo vode.

Na kraju, obrišite ostatke čistom krpom i ostavite pećnicu neko vrijeme da se osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:36