TEPIH, PRESVLAKE, DRVO...

Da, kućni ljubici su slatki, ali njihove ‘male‘ nezgode nisu... Naučite kako se napokon riješiti mrlja i neugodog mirisa

 /SHUTTERSTOCK

S kućnim ljubimcima dolazi i pokoja nezgoda u domu. Bilo da pokušavate naučiti štene da ne smije mokriti na tepih ili se brinete za ostarjelog psa, korisno je znati pokoji trik za uklanjanje neugodnog mirisa i mrlja koje ostaju nakon kućnih ljubimaca. Bitno je djelovati odmah, jer ako se mrlja stvrdne, vrlo vjerojatno ćete morati upotrijebiti snažno sredstvo za čišćenje. Međutim, čak i kada je mrlja nestala, miris se može zadržati, piše Better Homes & Gardens te donosi savjete kako pristupiti ovom problemu.

Za uklanjanje mokrih mrlja od urina na tepihu i presvlakama, koristite papirnate ručnike kako biste upili što više tekućine, zatim isperite mjesto hladnom vodom i ponovno obrišite čistom krpom. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja na tepihu i presvlakama preporučuje se korištenje usisavača za mokro usisavanje. Poželjno je izbjegavati parne čistače koji bi mogli trajno ostaviti mrlje i miris na vlaknima te kemijska sredstva s jakim mirisima koje bi kućne ljubimce mogli potaknuti da ponovno "označi" taj teritorij. Kad je riječ o drvenim podnim oblogama na kojima je već došlo do promjene boje, mjesto se može istrljati čeličnom vunom granulata 000 i voskom za pod.

Mirisi kućnih ljubimaca uzrokovani nezgodama mogu se ukloniti korištenjem prirodnih sastojaka. Ocat i soda bikarbona moćni su kućni sastojci za uklanjanje i neutralizaciju mirisa u cijelom domu. Na tepihe i presvlake potrebno je posipati sodu bikarbonu i ostaviti preko noći da upije miris, a zatim usisati površinu. Također, u bočicu s raspršivačem može se pomiješati otopina vode i destiliranog bijelog octa u jednakom omjeru, pošpricati željena mjesta, a zatim nanijeti soda bikarbona koju se ostavlja preko noći. Sljedećeg jutra potrebno je usisavanje. Peru li se urinom namočene presvlake u perilici rublja, u bubanj se može dodati pola šalice sode bikarbone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 19:37