Brzopotezni savjeti

Česta pitanja o uređenju koja se ne usudite pitati

 Ash NYC
 

Tko još nije čuo onu slavnu izreku "Ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori?"? No, ponekad nam se može činiti da su neka pravila koja se tiču uređenja doma toliko poznata i jasna svima, da se osjećamo blesavo zbog toga što nismo sigurni koji je zapravo ispravan odgovor. Bez brige! Pobrojali smo neka od pitanja koja se uvijek iznova javljaju jer je uvijek korisno imati sve prave odgovore na jednom mjestu.

Treba li koristiti pripremni sloj odnosno primer prije ličenja prostorije?

Stručnjaci kažu da treba, dok će vam pomalo lijeni ljudi reći da ne treba. Mi ćemo se ipak prikloniti stručnjacima koji kažu da je potrebno koristiti primer čak i kada bojate svoje zidove u bijelo jer on jamči da će boja vaših zidova odražavati stvarnu nijansu koju ste kupili te da će boja zaista prekrivati cijelo područje koje ste obojili.

Hoće li tepih vizualno smanjiti prostoriju?

Odgovor je ne, ako odaberete pravu veličinu. Morate samo biti spremni da će to biti ulaganje jer ako kupite premali tepih vaš će se prostor doimati manjim tako da nemojte štedjeti na veličini.

Koliko boje treba za bojanje prostorije?

S ovim će vam pitanjem najbolje pomoći osoblje dućana u kojem kupujete svoju boju. Prije nego krenete u kupovinu svakako dobro izmjerite svoje zidove kako biste znali točnu kvadraturu koju bojate. Nemojte zaboraviti dodati i drugi premaz u računicu, a okvirnu količinu prema kvadraturi možete provjeriti ovdje!

Koja je razlika između suvremenog i modernog stila?

Suvremeni stil označava sve ono što je trenutačno popularno i što se danas najčešće primjenjuje u uređenju interijera. Suvremeni stil nikako ne treba miješati s modernim koji je dio povijesnog razdoblja s točno određenim karakteristikama. Moderni stil, kad je o dizajnu riječ, trajao je od 1920-ih do 1950-ih. Prepoznatljiv je primjerice po čistim prostorima u kojima se ističu materijali poput drveta, kože, tikovine i lana. Popularne su i šperploča i plastika, kao i polirani metal, a namještaj je u ovom slučaju vrlo otvoren i odignut od poda da bi se dobio dojam prozračnosti.

Hoće li bijela boja na zidovima prostorije izgledati preobično?

Bijeli zidovi u interijerima bezvremenski su stilski odabir i to s dobrim razlogom. Bijele zidne površine stvaraju čistu i minimalističku osnovu za ostatak uređenja u kojem odlično izgledaju i to ne samo neutralne boje nego i druge teksture, jarke boje i slično, a bez puno muke. Ako vam je u potpunosti bijeli interijer odbojan odaberite svoju najdražu jarku boju i u nju obojite jedan zid ili ga prekrijte tapetom za zanimljivi efekt. No, nemojte zaboraviti da će mali prostori izgledati veće i prozračnije obojeni upravo u bijelu boju.

Treba li mijenjati uređenje doma po sezonama?

Naravno da ne, no vjerojatno ćete to učiniti prirodno bez da primijetite da ste mijenjanjem ljetnih i laganih tkanina u debele i zimske deke i pokrivače zapravo već počeli mijenjati svoj dekor. Osvježavanje prostora kao priprema za novu školsku godinu, proljetno čišćenje kako biste svoj dom doveli u red prije ljeta i božićno ukrašavanje samo su neki od postupaka koje činimo, a kojima odmah mijenjamo i atmosferu u svom domu. Želite li promjenu sezone dodatno istaknuti svojim uređenjem predlažemo vam da pripremite kutiju sa sezonskim dekoracijama kako biste brzo i jednostavno uveli svoj prostor u novo godišnje doba kada za to dođe vrijeme.

Izvor: Domino

Foto: Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:06