Brzo i lako do savršene kupaonice

Tim D

Ugraditi tuš ili kadu, pločice, kamen, epoksi smolu ili možda tikovinu? Kupiti gotovi umivaonik ili ga izliti od kerrocka ili coriana, stojeća ili viseća školjka, normalni ili ugradbeni vodokotlić, podno grijanje ili radijator? I da, što je doista rain shower i kako ga ugraditi? Uh, koliko samo pitanja, ali ne brinite, tim D&D-a jako se potrudio i pronašao odgovore na sve vaše nedoumice o tome kako kupaonicu uistinu napraviti najljepšom prostorijom u stanu

Kupaonica danas čini vrlo važan dio stambenog prostora, jer osim svoje primarne funkcije mora zadovoljiti i vrlo visoke estetske kriterije. Razlog tome su moderan i ubrzan način života koji je doveo do toga da kupaonica postaje prostor relaksacije i odmora od naporne svakodnevice, te tržište koje diktira trendove njihovih uređenja. Što danas u suvremenom stanu podrazumijeva svaka dobro osmišljena kupaonica i kako to u funkcionalnom i estetskom smislu postići, porazgovarali smo s brojnim stručnjacima koji su nam otkrili tajne dobro osmišljenih kupaonica. – Uz kuhinju, kupaonica je tehnološki najzahtjevniji dio doma pa se njezinu koncipiranju treba pristupiti krajnje ozbiljno.

Minimalna veličina kupaonice je oko pet četvornih metara pa manji stanovi u pravilu imaju jednu kupaonicu, u većim stanovima mora postojati i dodatni WC, a luksuznije koncipirani prostori imaju zasebnu kupaonicu za roditeljsku sobu, često formiranu kao sklop koji uključuje i garderobu te još jednu kupaonicu dostupnu iz predsoblja za ostale ukućane, pa sve do primjera gdje svaka spavaća soba ima vlastitu kupaonicu. Postoji bezbroj kombinacija osnovnih elemenata koji prvenstveno ovise o prostornim mogućnostima, željama, navikama, načinima korištenja i proračunu, a ukratko, možemo odrediti tri tipa kupaonice: kompaktnu, wellness i kupaonicu otvorenog tlocrta. Najčešći model je kompaktna kupaonica.

U kupaonice manje od pet kvadrata nemojte na silu uguravati kadu, nego radije odaberite komotan tuš

Nju nalazimo u većini stanova, bile one veće ili manje, većina ih je jednostavno obložena keramičkim pločicama, uz više ili manje funkcionalno složene sanitarne elemente koji dijele zajednički uporabni prostor. Druga vrsta je takozvana wellness kupaonica koja dovodi u krajnost tendenciju preuzimanja primata kupaonice nad dnevnim boravkom kao idealnog mjesta opuštanja i hedonizma. Osim veće kvadrature i široke lepeze standardnih elemenata, takva je kupaonica opremljena elementima iz ostalih ‘dnevnih’ dijelova stana (TV, hladnjak), a obično ima i saunu, whirlpool, kutak za fitness s različitim spravama.

Treća opcija je kupaonica otvorenog tlocrta koja se raspoređuje unutar većeg prostora, najčešće spavaće sobe, često u kombinaciji s garderobom. Takvi se primjeri na kraju svode na veću spavaću sobu s prostorima za odijevanje i tuširanje, nišom s umivaonikom, WC kabinom… Cijeli sklop odiše prozračnošću, a zbrojena površina samo prostora ‘kupaonskih’ funkcija čak ne mora nužno prelaziti površinu malo veće standardne kompaktne kupaonice – ispričao nam je arhitekt Dražen Banković, objasnivši kako na interval između standardnog i luksuznog ne utječu samo površina i organizacija prostora, nego i način obrade površina, odabir i način korištenja materijala te funkcionalno-estetske karakteristike samih sanitarnih uređaja i kupaonske galanterije.

I skučeni prostori s minimumom funkcionalnosti, kaže, mogu imati dozu luksuza ili u najmanju ruku izgledati osmišljeno i efektno, a dobra je vijest da to ne ovisi nužno o cijeni. – Beskonačne su varijacije u dizajnu, kvaliteti i namjeni. Osnovni sanitarni elementi u svakoj kupaonici, bez obzira na veličinu, jesu WC školjka, umivaonik i kada, odnosno tuš. Funkcionalni međuodnos tih elemenata osnovni je parametar za formiranje kupaonice, bez obzira na njenu veličinu. Školski gledano, uporabni prostori ispred umivaonika i kade duboki su najmanje 90 cm, a ispred WC školjke 60 cm. Kad je riječ o manjim kupaonicama, sanitarni elementi u što većoj mjeri dijele zajednički uporabni prostor te se tako minimalizirana kupaonica može organizirati i u prostoru manjem od tri kvadrata.

Kakav god tip kupaonice i opreme odabrali, najvažnije je da ispred kade i umivaonika ostane barem 90 cm, a ispred wc školjke barem 60 centimetara slobodnog prostora

Proširenu listu standardnih elemenata u kupaonici čini i bide, a u posljednje se vrijeme u stanovima nailazi i na pisoar – kaže arhitekt Banković, dodajući kako svi materijali koji se ugrađuju u kupaonice moraju biti otporni na vlagu i udovoljavati uvjetima jednostavnosti čišćenja. Podne plohe trebale bi imati zadovoljavajući faktor protukliznosti (najmanje 7) radi sigurnosti u korištenju. Budući da je protukliznost u pravilu uvjetovana i grubljom strukturom hodne površine, takva se obloga malo teže čisti. Generalno, većina materijala koji se koriste za oblaganje podova ili zidova kupaonica svode se na ploče određenog formata, i to najčešće keramičke ili kamene.

Ovisno o formatu materijala i dimenziji površina koje su predviđene za opločenje, uvijek treba računati s dodatkom od deset do 15 posto škarta. Najčešća je širina fuga dva do četiri milimetra, i to je najslabija karakteristika takvih obloga jer one skupljaju prljavštinu i teže se čiste. Opća je tendencija da se kod luksuznijih kupaonica teži pločama većih formata, ali treba znati da što je format veći, to ravnija treba biti površina na koju se ploče polažu. Kod adaptacija starih zgrada gotovo je nemoguće računati na apsolutno ravne plohe, pa se izborom manjih formata smanjuje rizik od klackanja ili čak pucanja većih podnih ploča na neravninama.

Svi elementi moraju biti od vodootpornih materijala, a jedino drvo koje može u kupaonicu je termotretirana tikovina

Ploče manjih formata po kvadratu su uglavnom jeftinije od većih, podatnije su za slaganje i u pravilu zahtijevaju manji postotak škarta, a po pitanju cijene iznimka su mozaik-pločice čija je cijena i ugradnja skuplja. – Keramičke pločice još su uvijek najčešći izbor što zbog navike, a što zbog nepovjerenja ili nepoznavanja drugačijih rješenja. Osim različitih dimenzija (dužina, širina, debljina), strukture, teksture, dizajna i kvalitete, kod keramičkih pločica treba paziti na to da se na pod polažu isključivo podne pločice. Uz standardno velik izbor “normalnih” keramičkih pločica, postoje i one koje dizajnom i teksturom oponašaju razne tipove kamena, pa čak i drva ili kože – kaže arhitekt Robert Križnjak, objasnivši kako je kamen također čest materijal, pogotovo u luksuznijim kupaonicama, a za podne obloge ili umivaonike izbor varira od raznih vrsta granita ili mramora pa sve do oniksa koji je, pak, prikladniji kao zidna obloga.

Efektna rješenja mogu biti kombinacije stakla s pozadinskom rasvjetom, čime se naglašava dio kupaonice. Osim standardnih staklenih pregrada za tuš ili WC kabinu, postoje i primjeri izvedbe staklenih umivaonika i kada, a tehnike obrade stakla su: pjeskarenje, satiniranje, laminiranje, fuzija, razne tehnike ljepljenja ili nanošenja boje na staklo, izrada reljefnog stakla ili printane folije koje se naknadno laminiraju. Još jedno od sve češćih suvremenih rješenja za podove su razni premazi od epoxy smola. Budući da se radi o lijevanim podnim oblogama, prednosti tog materijala pred keramičkim ili kamenim pločama su brzina i jednostavnost nanošenja te nepostojanje fuga. Sve su češći i sanitarni elementi od coriana ili kerrocka, bilo kao gotovi proizvodi koji se ugrađuju kao i oni keramički ili izrađeni po mjeri.

Koji god tip kupaonice izabrali, nemojte zaboraviti da je izbor umivaonika, kade ili tuša, mješalica, podnih i zidnih obloga i galanterije samo prva faza. Brojni detalji spojeva, rubova, kuteva te pozicije montaže različitih elemenata i te kako mogu podići, ali i upropastiti cijeli dojam, stoga pripazite na svaki detalj. Nikako se ne smije zapostaviti ni rasvjeta, a dobrim izborom detalja već se i vrlo jeftinim rasvjetnim tijelima postiže odličan dojam – kaže arhitektica Martina Križnjak, dodajući kako pri uređenju kupaonica morate razmisliti o načinu ventilacije i grijanja. Podno grijanje ili ljestve radijator, najčešći je tip grijačih tijela u kupaonici, a što se tiče ventilacije najbolje je kada postoji prirodno prozračivanje, odnosno prozor.

Nerijetke pogreške su, kažu stručnjaci, kad se ljudi zaigraju kombinirajući sve i svašta, pogotovo kad u malom prostoru kombiniraju previše tipova pločica ili, pak, uopće ne shvaćaju koliko su detalji bitni pa sve odluke bez previše uzbuđivanja prepuste majstorima. Slaganje podnih pločica pod kutem od 45 stupnjeva vjerojatno je najčešći detalj zbog kojega se većini arhitekata diže kosa na glavi. Nadalje, detalji rubova najlakše se rješavaju rubnim lajsnama, što samo po sebi i ne mora biti problematično jer je i među njima izbor velik. Ipak, puno elegantniji efekt postići ćete ako su rubovi izvedeni na ‘gerung’, ali za njega pločice moraju biti kvalitetnije i izdržljivije.

Što zbog malih kupaonica, a što zbog suvremenog načina života u kojem malotko ima vremena za kupanje u kadi, vrlo česta dvojba je da li u dom ugraditi tuš ili ipak komforniju i klasičniju opciju, kadu. I koliko se god ova dvojba na prvu činila jednostavna i laka, zapravo uopće nije jer i jedna i druga stvar imaju gomilu prednosti i mana. Pa krenimo od glavnih pravila koja kažu da ako imate kupaonicu manju od četiri kvadrata onda svakako odaberite tuš-kadu, a ako je veća, te takvih dimenzija koje omogućavaju smještanje i kade, onda razmislite o svojim željama, navikama i potrebama i onda donesite odluku.

Hit su tuš kade u razini poda. To možete postići gotovim elementima ili tako da sami ‘sazidate’ tuš kadu s kanalicom

A koje su prednosti kade u odnosu natuš? U kadi se možete i kupati, a ne samo tuširati, možete nesmetano kupati djecu kojima je posebice dok su mala puno lakše i zabavnije se kupati, nego tuširati. U kadi možete nesmetano prati kosu, odvojeno od tuširanja, a uz to kada vam može poslužiti i kao prostor u kojem ćete prati robu na ruke, rashladiti lubenicu… Sve to možete i u tušu, ali možda kompliciranije. Bez imalo dvojbe zbog svoje visine kada je kompliciranija za ulazak, stoga stručnjaci starijim osobama svakako savjetuju ugradnju tuš kade, a i zbog glatkoće u njoj je moguće poskliznuti se i pasti, tako da ako preuređujete stan za ulazak u stariju dob, dileme ne bi trebalo biti. – U posljednje vrijeme u trendu su niske tuš kade i one u razini poda. Klasična visina tuš kade je 10-12 cm. Proizvođači nude visinu od 3,5, 4, 6, 12, 15 cm, pa čak i tuš kadu visine 40 centimetara koja može poslužiti kao mini kada za pranje djeteta.

No, danas su moderne tuš kade male visine (3,5 cm) ili čak tuš kade ugrađene u razinu poda. Njemački proizvođač Bette u svojoj ponudi ima BetteFloor tuš kade u razini poda koje dolaze u 25 boja. Cijene tuš kada u razini poda kreću se od 3000 kuna na više – ovisno o dimenziji i proizvođaču te boji – kaže Ivana Vujasinović iz Špine. No, česta opcija kod tih walk in tuševa koji su u razini poda je da se umjesto tuš kade kupi samo odljev, odnosno kanalice, a da se “kada” sazida od pločica, termotretiranog drva ili nekog drugog materijala. – Kanalica se sastoji od tijela i maske koja je vidljiva, a postavlja se u pod (ACO Shower drain, Geberit i I-Drain) ili uz sam zid (Geberit), a ukupna duljina kanalice varira od 50 do 80 cm. Cijena tijela kanalice je oko 2500 kn, a nakon tijela, slijedi odabir dizajna maske koja može biti u krom ili inox izvedbi o čemu naravno ovisi i cijena same maske (350-1500 kn).

Prednost ugradnje kanalice iznad koje se postavljaju pločice ili neki drugi materijal, je što se stvara dojam da je tuš integralni dio kupaonice, no naravno tu uvijek postoji mogućnost da vam majstori nešto dobro ne postave, tako da tuš kada na kraju pušta, kažu stručnjaci, dodajući kako je sigurnija opcija postavljanje gotove tuš kade kod koje postoji opasnost jedino da nešto nije silikonizirano kako treba…

– Tuš kabine rade se od aluminijskih profila i staklenih ili PVC panela. Tu uistinu ima mnoštvo mogućnosti izbora, a samo stakleni paneli mogu biti: prozirni, satinirani, chinchilla, na crte… Cijena standardne tuš kabine kvadratnih dimenzija s kliznim vratima i PVC panelom je od 1000 kn, a sa staklom od 2300 kn na više – kaže Ivana Vujasinović iz Špine, objašnjavajući da tuš kabine ovise o izboru tuš kade. Najatraktivnija opcija za pregradu je stakleni paravan koji se fiksira za pod i zid na način da ulaz u tuš nije zatvoren vratima, a low cost varijanta je plastična zavjesa.

SMJERNICE KOD UREĐENJA KUPAONICE

1 Zatražite pomoć stručnjaka kako bi vaša kupaonica funkcionalno i estetski zadovoljila vaše potrebe

2 Odredite budžet i osnovne smjernice prema kojima ćete odabrati keramičke pločice (male-velike, pravokutne-kvadratne, tamne-svijetle, s uzorkom-bez uzorka), sanitarije (okrugle-pravokutne, bijele-crne), armature (zidne- stojeće, okrugle-pravokutne)

3 Kupite svu potrebnu opremu

4 Odabrati stručnog i kvalitetnog izvođača radova (savjetujemo da posao adaptacije kupaonice povjerite jednoj građevinskoj firmi koja će voditi radove, čime će se skratiti vremenski period radova)

5 Imajte strpljenja za sve radove koji slijede: instalacije vode i kanalizacije, električne instalacije, instalacije grijanja, pripremni radovi, keramičarski radovi, montaža sanitarne opreme

6 Detaljima i sitnicama popravite dojam

PODNE I ZIDNE PLOČICE

Kao obloga kupaonice najčešće rješenje su keramičke pločice. Danas na tržištu postoji toliko široka ponuda da je prije samog odabira potrebno odrediti “smjernice odabira” keramičkih pločica cijenu, format, boju, teksturu… Osnovna podjela je na podne i zidne keramičke pločice. Zidne pločice se postavljaju isključivo na vertikalne površine, dok se podne mogu postaviti na pod i zid. To je vrlo bitna činjenica jer postavljanjem zidnih keramičkih pločica na pod može doći do lakog pucanja pločica, te je uveliko smanjena protukliznost. Pri kupnji keramičkih pločica savjetujemo da kupite 10-15% više pločica kako bi se osigurali u slučaju da kod polaganja dođe do oštećenja. Nije uvijek neophodno sve zidove obložiti keramikom, no u takvim slučajevima zidove treba obojati uljanom ili perivom bojom ili na njih zalijepiti kvalitetnu vodootpornu tapetu.

UMIVAONICI

Na tržištu postoji veliki izbor različitih oblika, od pravokutnih, okruglih do nepravilnih, tako i materijala od keramičkih, staklenih, mramornih, nehrđajućeg čelika do kerrocka i coriana… u različitim bojama (u zadnje vrijeme vrlo su popularne sanitarije u crnoj boji). Poželjno je uskladiti svu opremu (ili barem većinu) da bude iz iste serije i od istog proizvođač.

WC ŠKOL JKE I VODOKOTLIĆI

WC školjke mogu biti standarne (stojeće) ili viseće – danas su sve češće u upotrebi viseće radi jednostavnijeg čišćenja poda, a imaju ateste na cca 400 kg, tako da nema straha da neće izdržati. Danas su u obiteljskim kućama i stanovima vrlo popularni pisoari (pogotovo u gostinjskim WC-ima). Relativna novost na tržištu su komforne WC školjke tzv. tuš- WC koje u sebi imaju ugrađene mlaznice s vodom, bojler za toplu vodu, fen i ventiliranje. Njihova upotreba je vrlo prisutna kod osoba sa zdravstvenim tegobama i povećanim potrebama za osobnom higijenom. Prednost takve školjke je što zamjenjuje bide. Ugradbeni vodokotlići više nisu luksuz već se smatraju standardom, a njihovim odabirom svakako ćete pridonijeti vizualnom dojmu kupaonice. Dojam će sigurno ostaviti i zanimljivo tipkalo kojih danas ima u različitim dizajnima i materijalima

RIJEŠITE SVOJE DILEME OKO RAIN SHOWERA

• Koje sve vrste nadglavnih tuševa na tržištu postoje? Kako ih uopće dijelimo?

Po vrsti ugradnje na podžbuknu i nadžbuknu ugradnju, na stropne ili zidne, po obliku na okrugle, pravokutne ili četvrtaste, ali ono što je ipak najbitnije istaknuti je funkcija. Nadglavni tuš može imati više vrsta mlazova i na svakome je da prvo razmisli kakav način tuširanja želi. Uz nadglavni tuš se obično postavlja i ručni tuš za brzo tuširanje kada nije neophodno močiti kosu, no s nadglavnim tušem tuširanje je potpuno. Vrsta vodenog mlaza može biti nježna poput kiše, što omogućuje tehnologija RainAir koja miješa vodu sa zrakom. Osim toga, možete izabrati nadglavni tuš s masažnim mlaznicama za bolje buđenje ili bržu cirkulaciju. Treća vrsta mlaza je imitacija vodopada: široki mlaz koji nam se spušta niz ramena daje zaista najveći užitak i ostavlja dojam tuširanja u prirodi.

• Tko sve može ugraditi nadglavni tuš?

Svatko, a ukoliko korisnik ne želi mijenjati svoje postojeće instalacije, najjednostavnije rješenje je ugradnja tzv. showerpipea; to je 3-u-1 tijelo koje sadrži nadglavni tuš, ručni tuš s crijevom i mješalicu, a ugrađuje se vrlo jednostavnim postavljanjem na postojeće instalacije. Takav proizvod idealan je za jednostavne renovacije kupaonica, kada korisnik ne želi mijenjati postojeće podžbukne instalacije cijevi ili već postavljene zidne obloge.

• Koje su cijene nadglavnih tuševa na tržištu?

Ova kategorija nudi zaista ogroman raspon cijena. Izvrstan nadglavni tuš manjih dimenzija, no također s izborom više vrsta vodenih mlazova stoji svega 354,20 kn, u trgovini Kera-Term u Zagrebu. Nakon toga cijena se penje, ovisno o dimenzijama i performansama. Uz nadglavni tuš, bitno je odabrati ventile za otvaranje i prebacivanje funkcije, ovisno o tome koliko potrošača imate – ručni tuš, punjenje kade ili možda i bočne mlaznice. Mogućnosti su zaista brojne, najbitnije da svatko od nas razmisli o svojim navikama i željama i mogućnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:59