Dobri savjeti

Borite se s aknama i ekcemima? Evo što se dogodi kada ne perete svoje ručnike redovito

 INSTAGRAM/ @JOHNSTONPARKEINTERIORS/
Pogreška u pranju rublja koju možda radite, a koja dovodi do nakupljanja bakterija

Koliko često perete svoje ručnike vruća je tema. Neki se kunu u pranje ručnika nakon svakog tuširanja, dok će ih drugi pustiti da se osuše i upotrijebiti nekoliko puta prije nego što ih bace u pranje.

“Na temelju razine mikroba koji se mogu razviti na ručnicima, ručnike bi trebalo prati barem jednom tjedno,” kaže mikrobiolog Jason Tetro, autor The Germ Code i The Germ Files i voditelj podcasta Super Awesome Science Show. Uostalom, tko želi izaći iz tuša svjež i čist pa se osušiti ručnikom punim bakterija?

"Studije koje se bave mikrobnom kontaminacijom ručnika otkrivaju da oni mogu narasti u stotine tisuća, a možda i milijune unutar tog vremena", kaže Tetro. "Ovo je često dovoljno da se vrate na vašu kožu i dovedu do neugodnog mirisa ili moguće infekcije."

Jesu li prljavi ručnici opasnost za zdravlje?

Iako većina mikroba nije zabrinjavajuća, postoje neki koji mogu uzrokovati infekciju. To uključuje Staphylococcus aureus i njegovu verziju otpornu na antibiotike, MRSA, ističe Tetro.

Akne na licu, akne na tijelu i folikulitis (tj. kada se folikuli dlake inficiraju ili upale) mogu se pogoršati, a u nekim slučajevima čak i uzrokuju prljavi ručnici.

Naša su tijela prekrivena robusnim mikrobiomom bakterija, kvasaca i gljivica. Čim se osušimo ručnikom, prenosimo te mikroorganizme s mnogim oguljenim mrtvim stanicama kože na površinu ručnika.

Koliko često trebam prati ručnike?

Preporučuje se pranje ručnika za tijelo i lice najmanje nakon tri do četiri upotrebe. Ako se borite s aknama ili ekcemima, pokušajte češće prati ručnike, jastučnice, plahte ili bilo koje druge tkanine koje dolaze u dodir s kožom.

Ručnici za ruke često su izloženi lošijim vrstama bakterija, poput E.Coli iz probavnog trakta, i trebali bi ih prati otprilike svaka dva dana.

Kako mogu doista očistiti svoje ručnike?

Kada se radi o pranju ručnika, uobičajena pogreška koju ljudi čine je korištenje previše deterdženta, što može uzrokovati nakupljanje ostataka i smanjiti mogućnost upijanja vaših ručnika. Ako ste ikada osjetili kiselo ili pljesniv miris kad ste zgrabili ručnik, problem upijanja bi mogao biti krivac jer previše sapuna sprječava dobro sušenje ručnika, ostavljajući mjesto bakterijama koje se nakupljaju u ručniku.

PREPORUKA

Koristite dvije žlice deterdženta kada perete puno ručnika.

Izbjegavajte korištenje omekšivača jer također mogu smanjiti sposobnost upijanja vaših ručnika.

Vaši ručnici bi trebali biti pahuljasti i mekani kada izađu iz sušilice, ali ako volite dodatni miris, upotrijebite kuglicu za sušilicu s kapljicom eteričnog ulja limunske trave ili bergamota.

Također, nemojte koristiti izbjeljivač na bazi klora na svojim bijelim ručnicima jer ručnici zapravo imaju plavu boju u sebi koja im pomaže da postignu tu svijetlu bijelu boju. Izbjeljivanje boje je ono zbog čega vaši ručnici izgledaju prljavo.

Gdje bi trebali objesiti svoje ručnike da se suše?

Također je važno kako sušite svoje ručnike nakon što ih upotrijebite. Vješajte vlažne ručnike na unutarnja vrata ormara ili na vanjski dio vrata kupaonice pomoću kuke ili držača za ručnike.

Toplina i vlaga u kupaonici stvaraju bakterije, a posebno usrećuju kvasce i gljivice, jer rastu puno brže. Vješanje ručnika u suhom okruženju izvan kupaonice pomaže tkanini da se brže osuši i smanjuje rast mikroorganizama.

Kako održavati kupaonsku prostirku čistom?

Još jedna stvar! Preporučuje se pranje kupaonske prostirke jednom tjedno. Najbolji način da ih operete je vrućom vodom, ali ako vam upute za pranje to onemogućuju, upotrijebite dezinficijens koji sadrži vodikov peroksid ili sredstva koja ne izbjeljuju poput limunske kiseline.

Vlažne i s velikom površinom utočište su za preživljavanje i rast mikroba. Zapravo, studije istraživača iz Japana i Ujedinjenog Kraljevstva pokazale su tisuće bakterija i gljivica u standardnim plišanim prostirkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:57