MANE I PREDNOSTI

Bojati zidove valjkom ili raspršivačem boje? Saznali smo što je bolje i isplativije

 /SHUTTERSTOCK
Uzmite si dovoljno vremena da istražite koja je opcija najpovoljnija, najlakša i najbolja za vaše kućanstvo

Već je široko poznato da je potrebno osvježiti i obojati sve zidove u domu barem jednom godišnje. Većina nas se odluči obaviti taj zadatak čim malo zatopli tako da možemo nesmetano prozračiti sve prostorije koje su dobile novi sloj boje. S obzirom da se radi o dosta zahtjevnom i obično dugotrajnom poslu uvijek tražimo neke nove načine kako si ga olakšati. Naravno bilo bi najjednostavnije unajmiti nekoga da vam boja zidove dok vi gledate omiljenu seriju, ali takva odluka ima i svoju cijenu, koja nikada nije mala. Stoga nas se većina odlučuje ovaj posao obaviti sami. Postoje razne tehnike bojanja, ako odete u specijalizirane trgovine prodavači će vam najvejerojatnije preporučiti valjke i kistove, ali to nije jedina opcija. Osim toga jako dobro rješenje za bojanje zidova su i raspršivači boje. Uzmite si dovoljno vremena da istražite koja je opcija najpovoljnija i najlakša, i konačno najbolja za vaše kućanstvo i tek onda krenite u taj zadatak. Mi smo malo istražili za vas i u nastavku vam donosimo koje su mane i prednosti valjka i raspršivača boje.

image
/SHUTTERSTOCK

Bojanje valjkom

Valjak je najbolji aplikator koji se koristi za veliku većinu uobičajenih projekata bojanja u kućanstvu. Veliki valjak će izvrsno poslužiti za bojanje većih površina poput zidova i stropova, i budimo iskreni, ne treba vam neki poseban talent da biste se koristili njima. Sve dok koristite visokokvalitetni valjak, ovaj je način pouzdan i osigurava ravnomjerno bojanje zidova i nanošenje dovoljno debelog sloja boje. Nekvalitetni valjci ostavljat će dlačice u vašoj boji i mogu uništiti cijeli posao, a također lošije upijaju boju pa vam se boja može prekomjerno cijediti po zidovim I podu što uzrokuje dodatne probleme i produžuje vrijeme čišćenja nakon bojanja.

image
/SHUTTERSTOCK

Korištenje valjaka je izvrsno za početnike, čak i za one bez iskustva u bojanju. Valjak je jednostavan i lagan za upotrebu, a može se staviti na štap te tako olakšati bojanje teško dostupnih područja i omogućuje vam manje naprezanja. Lako se čiste, dovoljno je malo tople vode i uz sve to su relativno jeftini.

Ono što nije dobro kod valjaka je da nisu dovoljno dobri kada su u pitanju površine koje imaju određenu teksturu koja nije glatka, a jednako tako je neučinkovit kod malih kutova. Bojanje valjkom oduzima puno vremena jer obično zahtjeva dvostruko premazivanje i zahtjeva precizno i ravnomjerno nanošenje boje kako bi se izbjegle nejednakosti. Poprilično su neuredi, pri korištenju valjka boja obično kapa i ostavlja nered iza sebe.

image
/SHUTTERSTOCK

Bojanje raspršivačem

Korištenje raspršivača boje izvrsna je opcija kada bojate novogradnju ili prazan prostor, ili pokrivate vrlo velike površine (npr. sve stropove ili vanjsku površinu vašeg doma). Boja se raspršuje ravnomjerno i postiže se jako fini završni sloj. Raspršivači boje su poprilčno brzi, jednom kad uhvatite kako funkcioniraju sve ostalo ide lako. Preporučljivo je da prije nego krenete na bojanje zidova malo vježbate na na nekoj staroj dasci dok se naviknete. Jednom kad svladate bojanje raspršivačem velike površine možete bojiti lakše i brže nego valjkom i ostaje vam lijep, gladak završetak.

image
/SHUTTERSTOCK

Raspršivač brzo pokriva i najveće površine, bitno je prije svega biti upućen u širinu prskalice kako se ne bi dogodile neke nepredviđene situacije. Boja koja je nananesena na ovaj način stvara glatku završnu površinu i za razliku od valjka ravnomjerno je nanesena jer raspršivač ima popunu kontrolu nad prskanjem. Raspršivači se odlično snalaze s kompliciranijim površinama, kutovima ili pukotinama.

image
/SHUTTERSTOCK

Za razliku od valjaka, s raspršivačem ipak trebate znati upravljati prije nego krenete s bojanjem. To je kompliciran alat gdje morate znati prilagoditi širinu spreja i debljinu nanosa boje. Raspršivači imaju određenu razinu prekomjernog raspršivanja pa je nužno zaštititi sve površine u blizini na kojim ne želite da se nađe boja, a osim toga zahtjevaju kompliciranije čišćenje i održavanje nakon uporabe. Uslijed preguste boje mogu se začepiti i u tom trenutku jednostavno prstaju raditi, stoga postoji dosta dijelova unutar raspršivača koje morate redovno održavati. I na samom kraju, raspršivači su dosta skuplji, za kvalitetan raspršivač odvojit ćete i preko 1000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:19