NE OKLIJEVAJTE

Bode vas u oči dotrajala plastika u domu? Uzmite stvar u svoje ruke i riješite problem

 /SHUTTERSTOCK

Ide vam na živce stara plastična utičnica, prekidač, požutjela klima ili plastični stolac koji je davno promijenio boju? Ili samo želite da se vaša plastična tegla za biljke, ukras, okvir ogledala, zidna dekoracija... bolje uklopi u interijer? Trenutak je da uzmete stvari u svoje ruke i jednostavno prebojate staru plastiku sprejem. Naravno, nemojte to raditi u zatvorenom prostoru već na terasi, dvorištu ili balkonu uz prethodnu zaštitu podloge najlonom.

Stvari koje imaju veze sa strujom poput prekidača, utičnica i maske klime svakako prije sprejanja isključite iz struje pa skinite, a zatim operite i osušite mekom krpom. Potom ih prešmirglajte kružnim pokretima šmirgl papirom granulacije 150.

Zatim opet slijedi pranje vodom kako biste isprali svu prašinu od šmirglanja te brisanje krpom.

Kad je predmet spreman za bojanje, prvo ga nasprejajte primerom u spreju. On služi kako bi se naredni slojevi bolje vezali za plastiku. Nije potrebna velika količina, važnije je da je ravnomjerno.

Ostavite primer da se suši. Obično mu je potrebno do maksimalno 30 minuta. Kad je predmet suh, ponovno ga prešmirglajte šmirglom granulacije 400, a nakon toga i 600.

Sada je spreman za bojanje: uzmite sprej u željenoj boji i udaljite ga na 30 cm od predmeta te sprejajte lijevo-desno, gore-dolje. Držite udaljenost i lagano bojajte sloj po sloj. Nikako ne pokušavajte ubrzati proces približavanjem predmetu jer će se boja neravnomjerno nakupiti na jednom mjestu i sav trud će propasti. Ako se to ipak dogodi, ponovo prešmirglajte predmet i bojajte ispočetka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 07:36