Tko ga ne bi volio

Bitan saveznik u domu: Iako nije zvijezda poput jabuke, može se na bezbroj načina iskoristiti

 Unsplash
Donosimo vam nekoliko doista zanimljivih uloga koje limun može imati da bi uljepšao vaš dom, a i vaše tijelo

Možda pomalo zvuči čudno da netko može biti strastven kad je u pitanju neko voće, ali promotrite li malo temeljitije vidjet ćete da to zapravo i nije toliko iznenađujuće. Kad je jabuka mogla dobiti status zvijezde u povijesti čovječanstva, zašto mi ne bismo bili fascinirani limunom.

image
Unsplash

Prvenstveno sama njegova pojava, simpatične male loptice u veseloj žutoj boji je neodoljiva, a kad krenemo u detaljnije promatranje svih njegovih svojstava počne nam se rađati čak i strahopoštovanje. Malo koje voće je toliko raznovrsno u svojoj namjeni. Osim velike količine C vitamina kojeg sadrži u sebi i blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje, limun ima i prekrasan opojni i osvežavajući miris koji vam instantno može podignuti raspoloženje. Nije tajna ni da je, iako kiselkast u okusu, jako često dio mnogih ukusnih napitaka te ima posebno mjesto kad je u pitanju kuhanje najprimamljivijih jela i poslastica.

image
Unsplash

Pored ovih primamljivih svojstava limun je također veliki saveznik kućanstva kada je u pitanju čišćenje i osvježavanje doma. Donosimo vam nekoliko doista zanimljivih uloga koje limun može imati da bi uljepšao vaš dom, a i vaše tijelo.

Uklanjanje mrlja

Napravite gustu mješavinu od limunovog soka i soli i ukonite tvrdokorne mrlje s kamenih, mramornih ili keramičkih površina. Pripazite da budete blagi kada trljate pripravak na mrlju kako ne biste oštetili površinski sloj.

image
Unsplash

Očistite predmete od mesinga i bakra

Odrežite polovicu limuna i stavite malo soli na odrezani dio te s tom polovicom trljanjem prijeđite preko površina koje su izrađene od mesinga ili bakra, to može biti vaše posuđe ili slavine ili čak sjenila za lustere.

image
Unsplash

Očistite mikrovalnu pećnicu

Napravite tekućinu tako da kombinirate 2 šalice vode s 1/4 šalice limunovg soka. Pripravak stavite u mikorvalnu na visku temperaturu oko 8 minuta. Para nastala isparavanjem te tekućine će ukloniti sve tvrdokorne mrlje i nakupine hrane u mikrovalnoj koje naknadno možete samo prebrisati krpom, a još uz to će mirisati sjajno.

image
LUMENST/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Izbijelite odjeću ili osvježite boje

Namočite pamučnu ili odjeću od poliestera u 3 litre mlake vode u koju ćete uliti pola čaše limunovog soka. Ostavite tako odjeću otprilike sat vremena, ovisno o tome koji rezultat želite, a potom ju stavite na sušenje.

image
Unsplash

Mirišljav hladanjak

Jednostavno ostavite polovicu limuna u vašem hladanjaku, bilo gdje na polici i vrlo brzo ćete dobiti onaj osvježavajući miris u svome hladanjaku.

image
Unsplash

Dezinfekcija

Dezinficirajte svoj nakit na način da ćete ga ostaviti u otopini vode i limunovog soka. Na čašu i pol vode dodajte samo jednu žlicu limunovog soka i ostavite nakit unutra. Izbjegavajte ovo činiti sa zlatnim nakitom ili biserima.

Odčepljivanje odvoda

Istresite pola kutije soda bikarbone i 3 dcl limunovog soka u začepljeni odvod, dobite ćete kemijsku reakciju koja stvara pjenu, a potom prodire duboko u prljavštinu. Nakon toga u isti taj odvod ulijte nekoliko litara vrele vode kako biste isprali prijašnju mješavinu.

Piling za kožu

Napravite vlastiti piling tako da iscijedite pola limuna, dodate žlicu maslinovog ulja, pola šalice šećera i žlicu meda. Sok od limuna također može pomoći u borbi protiv akni. Nakon što se oprali i osušili lice, namočite malo pamuka u limunov sok i nanesite na upaljena područja te isperite nakon 10 minuta. Za što uspješniji rezultat ponavljajte ovo ujutro i navečer prije spavanja.

image
FOTOGRAFIABASICA/GETTY IMAGES

Osvježite plastične spremnike

Ako su vaše plastične posude za hranu pokupile mirise kojih se ne možete riješiti jednostavno utrljate limun na unutarnje stijenke posude i ostavite da odstoji, nakon toga samo isperite. Također ako vaša termosica ima onaj neugodan miris raznih napitaka ulijte 3 žlice limunovog soka i napunite vodom te ostavite nekoliko sati da biste imali potpuno svježu termosicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:58