ŠTO KAŽETE?

Biste li skinuli sva vrata u domu i umjesto njih postavili zavjese? Dizajneri kažu da je to najnoviji interijerski trend

 /SHUTTERSTOCK

Iako su se dugo, dugo godina izbjegavale u interijerima, zavjese u posljednje vrijeme ponovno preuzimaju svoju ulogu vrlo poželjnog elementa u domu. I ne samo to, ljubav dizajnera prema zavjesama ide toliko daleko da je pokrenut novi trend koji podrazumijeva zamjenu klasičnih vrata zavjesama. Tako se u SAD-u i Velikoj Britaniji mogu vidjeti stambeni prostori u kojima se zavjese koriste kao fleksibilan element za zoniranje prostora otvorenog tlocrta, ali i kao alternativa tradicionalnim vratima između dvije prostorije. Iako se zavjese u ovom kontekstu spominju kao zahvalno estetsko rješenje, nekoliko se potencijalnih zamki krije iza ovog trenda.

image
/SHUTTERSTOCK

Dizajnerica Kati Curtis, osnivačica dizajnerske tvrtke Kati Curtis Design sa sjedištem u New Yorku, kaže kako se odluka o korištenju zavjesa umjesto vrata svodi na osobni stil vlasnika i sam prostor koji se uređuje.

"Zavjese mogu biti prekrasna alternativa tradicionalnim vratima u određenim situacijama. Odličan su izbor ako želite stvoriti iluziju prostora u manjim sobama, mogu dodati dašak mekoće i topline u prostor, a lakše ih je zamijeniti nego vrata. Međutim, zavjesama nedostaje zvučna izolacija i privatnost čvrstih vrata. Stoga ih je najbolje koristiti u područjima gdje ovi čimbenici nisu važni, primjerice između kuhinje i blagovaonice ili za garderobu i ostavu", kaže Kati Curtis.

Iako klasična vrata nude privatnost, kontrolu buke i energetski su učinkovitija, zavjese su dobro rješenje u slučaju prostornih ograničenja, manjeg budžeta ili želje za kreativnim izražavanjem. Tako Jennifer Davis iz dizajnerskog studija Davis Interiors ističe da je bitno postići ravnotežu između stvaranja otvorene, prozračne atmosfere uz zadržavanje privatnosti.

Londonska dizajnerica Joanna Plant u mnogim projektima koristi zavjese umjesto vrata, baš kao i u svojoj kući. U sklopu njezine spavaće sobe, opisuje za Homes & Gardens, nalazi se pripadajuća kupaonica koja je odijeljena samo zavjesom, usklađenom s tapetama.

"Budući da se radi o spavaćoj sobi u potkrovlju, odlučila sam se za zavjese jer nije bilo mjesta za vrata", pojašnjava.

Sophie Clemson, osnivačica studija The Living House, kaže kako zavjese mogu biti izvrsan način za dodavanje boje, uzorka i teksture u sobe, ali ih treba znati pravilno koristiti.

"Stvarno ovisi o tome gdje i kako planirate upotrijebiti zavjese. Jednu stvar koju morate uzeti u obzir je gubitak topline u zimskom periodu. Želite li stvoriti topao i ugodan prostor, možda bi vrata bila bolja opcija, a na prozorima upotrijebite zavjese do poda kako biste dodali teksturu", predlaže Sophie Clemson.

image
/SHUTTERSTOCK

Dodaje kako je u trendu postavljanje zavjesa i na kuhinjske elemente, čime se postiže rustikalniji stil uređenja. Također, zavjesama se može sakriti i smočnica. Ipak, upozorava da treba razmišljati i o praktičnosti.

"Ako imate mačku ili psa koje želite zadržati izvan prostorije u određeno doba dana, to će biti nemoguće sa zavjesama", kaže Sophie Clemson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:53