DILEMA

Bijelo, šareno, pamuk, traper, svila... Na koliko kategorija sortirate rublje prije pranja? Stručnjakinja otkriva ima li to uopće smisla

 /SHUTTERSTOCK

Budimo iskreni: pranje rublja nije zabavno. Prvo negdje treba skupljati prljavo rublje, onda treba prebaciti u perilicu, čekati da ciklus pranja završi, staviti na sušenje, a zatim sve uredno složiti i staviti u ormare. Da, to može biti iscrpljujuće. A neki si zadaju još više posla, sortirajući rublje netom prije pranja na bijelo, šareno, svijetlo, tamno, crno, dječje, traper, pamuk, svila... No, je li to zaista potrebno? Odgovor je za southernliving.com dala Jacqueline Stein, profesionalna čistačica u Austinu, Texas.

Prema njenom isukstvu, odvajanje rublja nije apsolutno neophodno u svim slučajevima, ali je to korisnije učiniti nego preskočiti.

image
/SHUTTERSTOCK

"Ako perete novu ili jako obojenu odjeću, uvijek je dobra ideja sortirati je kako biste spriječili prenošenje boja. Slično tome, ako imate osjetljive tkanine poput svile ili vune, njihovo odvajanje može spriječiti oštećenje tijekom pranja", pojasnila je Jacqueline Stein.

Također, istaknula je kako ručnike i odjeću nikad ne treba prati zajedno zbog razlike u materijalu i težini: bolje će se, kaže, oprati i osušiti ako su odvojeni.

Koje vrste posteljine i tkanina trebate odvojiti?

Rublje se može sortirati na mnogo načina, a Jacqueline Stein voli početi s bojom, a zatim ići prema materijalu.

"Za početak, odvojite rublje u sljedeće kategorije: bijelo, tamno, obojeno, osjetljivo, sportsko rublje, ručnici i posteljina", rekla je i dodatno pojasnila kako treba obratiti pažnju i na materijal kako se roba ne bi uništila. Primjerice, krpe za čišćenje od mikrovlakana trebale bi biti odvojene u zasebnu količinu za pranje kako bi se izbjeglo lomljenje vlakana, baš kao što je bijelu posteljinu najbolje prati samu kako bi se dobilo najmekše i najčišće rublje.

"Bijelo rublje perite odvojeno kako biste izbjegli požutjelo, a tamno rublje odvojeno kako biste izbjegli prijenos boje. Dodajem i kategoriju ‘svijetle boje‘, samo radi dodatne sigurnosti, rekla je.

Također, poželjno je odvajanje prema stupnju zaprljanosti, što će odrediti količinu potrebnog deterdženta.

"Osim toga, odvajanje rublja prema vrsti tkanine može osigurati da svaki predmet dobije odgovarajući tretman i količinu deterdženta, što može pomoći u sprječavanju oštećenja i produljiti vijek trajanja vaše odjeće", rekla je.

Treba obratiti pažnju i na sušeje rublja: one komade koji se ne smiju sušiti u sušilici poželjno je prati odvojeno kako biste skratili vrijeme i izbjegli dodatni posao prebiranja i sušenja rublja na više načina i mjesta.

Što se događa ako ne odvojite rublje?

Ako rublje nije razdvojeno tijekom pranja u različite kategorije, postoji nekoliko posljedica koje se mogu dogoditi.

"Boje se mogu prelijevati jedna s drugom ili po drugim predmetima, što ih može uništitit", upozorila je Jacqueline Stein, dodajući kako do toga dolazi jer različite tkanine i boje različito reagiraju na vodu i deterdžent.

"Kad prvi put perete novi komad odjeće, ne zaboravite ga prati odvojeno kako biste izbjegli propuštanje boje na bilo kojem drugom komadu odjeće", rekla je.

Neki se predmeti mogu i deformirati uslijed grupnog pranja. Stoga treba imati na umu da traper i pamuk mogu preživjeti u rigoroznom pranju, dok će svila i vuna trebati nježno pranje.

U svakom slučaju, uvijek je potrebno provjeriti etikete na odjeći, to će vam pomoći u usmjeravanju što treba odvojiti, a što ne. Također, pomoći će vam u određivanju temperature, odnosno ciklusa pranja.

"Neki se predmeti mogu skupiti na pogrešnoj temperaturi, a drugi mogu imati problema s vlaknima. Uvijek prvo provjerite oznake", savjetovala je Jacqueline Stein.

A kako biste izbjegli višesatno sortiranje netom prije pranja, možete koristiti kante za odvajanje rublja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 00:56