Korak po korak

Betonski podovi nikada nisu izgledali privlačnije: Učinite hladne površine toplim i privlačnim

Instagram @at_angies_place
 Angie
Obojite svoje betonske podove i od grubih i hladnih površina načinite privlačna i topla područja

Kvalitetno i promišljeno obojani betonski zidovi, nešto je što je uobičajeno i očekivano, ali uredni i dotjerani betonski podovi su ipak nešto što rjeđe viđamo. Ako ste odlučili pratiti trendove koji u svoj stil uklapaju neobrađene betonske površine ili jednostavno trenutno nemate novaca za pokrivanje takvih površina u domu postoji vrlo jednostavno, a doista efektno rješenje za to – obojite svoje betonske podove. Iako zvuči dosta komplicirano, puno je lakše nego što mislite, a na ovaj način možete hladne i grube površine pretvoriti u tople i privlačne.

Provest ćemo vas kroz sedam koraka do savršeno obojanog betonskog poda, a prije svega će vam trebati neki materijali:

  • Žičana četka
  • Usisavač (s nastavkom četke)
  • Strugač za boju
  • Kist za bojanje
  • Valjak za bojanje
  • Kanta za boju
  • Nož za kit
  • Beton za zatvaranje pukotina
  • Boja za beton
  • Zaštitna traka
image
Family Handyman

1. Odabir boje

Danas je na tržištu mnogo opcija za betonske podne boje. Bez obzira na to bojate li garažni pod, podrum ili čak kuhinju, dobro je znati koju boju kupiti.

Prije svega nećete pogriješiti ako odaberete boje koje su na bazi lateksa i nužno je da budu postojane za prometna područja. Također će vam odgovarati ako odaberete boju koja se brzo suši, nema mirisa i lako se čisti. Stručnjaci preporučuju DryLoc betonsku podnu boju kao onu koja ispunjava sve ove uvjete.

image
Family Handyman

2.Pripremite područje bojanja

Potpuno očistite područje koje namjeravate bojati, uklanjajući sve prepreke. Pregledajte beton ako postoje kakve pukotine, strukturna oštećenja ili ostatci prijašnje boje, svakako uklonite sve nečistoće poput prašine, masnoća ili vode.

Napunite pukotinu betonskim brtvilom za pukotine i popravite eventualna oštećenja konstrukcije cementom koji se brzo veže. Prije bojanja provjerite je li cement potpuno stvrdnut. Ako je pod obojan nekoliko puta, uklonite staru boju žičanom četkom ili brusilicom s žičanim nastavkom.

Temeljito pometite i usisajte područje bojanja.

image
Family Handyman

3.Zaštitna traka

Zaštitnom trakom obložite zidove i podnožje oko perimetra prostorije. Zaštitite sve lajsne, ograde i ostala područja na kojim ne želite da se nađe boja.

image
Family Handyman

4.Temeljni premaz

Ovisno o boji koju ste odabrali za svoj pod to će odrediti treba li vam temeljni premaz ili ne. Provjerite upute za primjenu na limenci s bojom i učinite ono što proizvođač preporučuje.

DryLoc podna boja preporučuje da se prvi sloj razrijedi s jednom litrom vode na 3,5 litara boje. Neka se prvi sloj osuši te neka prođe najmanje četiri sata između nanošenja slojeva.

image
Family Handyman

5.Bojanje rubova

Prije početka otvorite nekoliko prozora za provjetravanje. U mali spremnik ulijte boju za bojanje rubova tako da vam stalno može biti pri ruci. Obojite rub poda duž oboda cijele sobe.

image
Family Handyman

6.Bojanje s valjkom

Prije početka obavezno promiješajte boju štapićem. Počnite u kutu sobe najudaljenijem od vrata. Krenite bojati u dijelovima. Obavezno pazite na količinu boje koju nanosite na valjak tako da biste postigli ravnomjerno pokrivanje poda.

image
Family Handyman
image
Family Handyman

7.Završno čišćenje

Operite valjak i kist vrućom vodom i deterdžentom za suđe odmah nakon što završite. Ostavite da se boja potpuno osuši (najmanje četiri sata). Dok polako skidate traku koju ste nanijeli, nožem za kit zarežite duž ruba na mjestu na kojem je pod kako biste spriječili da se nova boja ljušti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 21:07