Kakvu klimu odabrati?

Apsolutno sve na jednom mjestu o klima-uređajima

U trendu je online upravljanje putem pametnih telefona

Bliži se ljeto i temperature samo što nisu prešle u crvenu zonu na termometru. Vrijeme je da si olakšate život i odlučite se za klima-uređaj koji će vas u vašem domu spasiti od žege. O odabiru klima, njihovim kvalitetama, manama, održavanju i svemu onome što vas može zanimati razgovarali smo sa stručnjacima iz Daikina, poznatog europskog proizvođača visoko učinkovitih sustava za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju. – Postoje razne vrste klima-uređaja s obzirom na tehnologiju i izvedbu unutarnjih jedinica.

Kakvu klimu odabrati prvenstveno se odnosi na dimenzioniranje uređaja sukladno potrebama prostora, a nakon toga i odabir vrste unutarnje jedinice koja će taj prostor tretirati u svrhu maksimalne učinkovitosti i vizualnog uklapanja u prostor – kaže Dalibor Borovička, voditelj prodaje rezidencijalnog programa u Daikin Hrvatska. Naravno, važno je i znati koju jačinu klime odabrati s obzirom na kvadraturu. U pravilu, potrebna jačina klima-uređaja za stambene prostore obično se odabire prema kriteriju od 40W /m3 prostora, no to svakako nije univerzalno pravilo jer namjena prostora bitno diktira snagu klima-uređaja (veličina prozora, količina rasvjete, broj ljudi itd).

Dobre i za grijanje

– Cijene klima-uređaja variraju ovisno o proizvođaču, tehničkim karakteristikama i dizajnu samog uređaja, no uređaje od 2,5 kW snage kineskih proizvođača može se pronaći već za tri tisuće, dok su osnovne ponude kvalitetnijih proizvođača od četiri i pol tisuća kuna na više – kaže Borovička te dodaje da cijena ugradnje nije uključena i ovisna je o objektu. Što se tiče vrsta klima-uređaja, od prošle su godine na tržištu dostupne samo učinkovite izvedbe s inverterom.

Razlike u kvaliteti očituju se najviše u tehničkim mogućnostima uređaja, potrošnji električne energije, osiguranju komfora uz minimalnu radnu buku te svakako jednostavnosti i fleksibilnosti instalacije. – Trenutni trendovi kod klima-uređaja su prije svega dizajn, a sve češće i online upravljanje putem pametnih telefona, tableta ili kompliciranijih sustava pametne kuće. Kupci su spremni izdvojiti više novca za određeni uređaj, no isto tako osim same funkcije hlađenja ili grijanja traže da se uređaj i vizualno uklopi u vlasnikov prostor – kaže Borovička.

Tu su i dizajnerski klima-uređaji, koji su odgovor proizvođača na sve veće zahtjeve kupaca. Njihove su karakteristike često vrhunske i predstavljaju vrh ponude nekog proizvođača, dakle imaju senzore pokreta, samočisteće filtre, jedva primjetnu razinu buke, tjedne programe rada, a poneki modeli čak i mogućnost kontrole vlage prostora, dakle potpunu kontrolu atmosfere u odabranoj prostoriji.

Za ugradnju 1200 kn

Cijena ugradnje klima-uređaja ovisna je o uvjetima ugradnje, no osnovna ugradnja koja podrazumijeva malu udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice (npr. do 3 m), jedan proboj zida i sve skupa relativnu dostupnost (bez korištenja dodatnih skela ili drugih strojeva za nedostupne pozicije) na tržištu se može naći za oko 1200 kn (PDV uključen). – Održavanje klima-uređaja odnosi se na barem jedan servis godišnje (prije sezone hlađenja) u kojem se uređaj temeljito čisti i dezinficira u sklopu pripreme za novu sezonu, a ako se uređaj koristi intenzivnije (i za sezonu grijanja) preporuča se i jedan dodatni servis prije početka sezone grijanja – kaže Borovička.

U svrhu grijanja stana, klima-uređaji inverterske izvedbe vrlo su upotrebljivi, čak mogu u nekim područjima vrlo dobro poslužiti kao temeljno grijanje (priobalno područje), a na kontinentu gdje se temperature zimi u pojedinim dijelovima mogu spustiti i do -20 °C upotrebljivi su uređaji samo najkvalitetnijh proizvođača poput Daikina. Zbog visokog stupnja iskoristivosti takvih uređaja cijena kW toplinske energije niža je nego iz konvencionalnih izvora koji prevladavaju u stanovima (plin).

– Pravila za postavljanje klima-uređaja izlaze iz njihovih tehničkih mogućnosti, dakle ne smije se prekoračiti maksimalna duljina cjevovoda i maksimalno dopuštena visinska razlika između unutarnje i vanjske jeidnice. Naravno, spojne cijevi moraju biti pravilnih dimenzija. Vanjske se jedinice moraju postaviti u radne uvjete u kojima je osiguran nesmetan protok zraka kroz iste, dakle prvenstveno u vanjske prostore – kaže Borovička te dodaje da sama jedinica ne smije biti blokirana na struji zraka iz jedinice, odnosno ne smije biti preblizu zidu na ulazu zraka u vanjsku jedinicu.

Pravila postavljanja

– Pročelja javnih zgrada u principu su mjesto zabrane postavljanja vanjskih jedinica i tendencija će svakako ubuduće biti u tom pravcu da se jedinice uklone s fasada svih zgrada pa su sve češća projektna rješenja da se vanjske jedinice postavljaju na krovove zgrada, što zbog velike visinske razlike rješenja usmjerava na najkvalitetniju opremu koja to može podržati – zaključuje Borovička.

U nastavku pogledajte neke od najpopularnijih modela na tržištu i njihove cijene.

Foto: Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 16:42