Zadržava vlagu

Ako želite zauvijek ukloniti postojeću crnu plijesan s prozora, potrebna vam je ova otopina

 ECO LINE WINDOWS, UNSPLASH
Jednostavna radnja za sprječavanje crne plijesni čak i kod duplih prozora. Drži je pod kontrolom

Plijesan je česta pojava oko staklenih prozora i vrata u hladnijim mjesecima, ali što učiniti da spriječite stvaranje štetnih spora? Stručnjaci su podijelili uobičajene uzroke crne plijesni i kako je držati pod kontrolom ove zime.

Nitko ne želi pronaći plijesan u svom domu, ali ju je teško izbjeći, primjerice, u vlažnim kupaonicama tijekom zime. Dok su prozori s jednim staklom skloniji razvoju vlage i spora gljivica, dvostruko staklo također može postati žrtva ružnih crnih mrlja. Prema stručnjacima curenje i kondenzacija dva su "glavna čimbenika" crne plijesni po kući. Međutim, oboje je lako spriječiti pomoću nekoliko jednostavnih lijekova.

KAKO SPRIJEČITI PLIJESAN OKO PROZORA

Iako nije svaka plijesan štetna, može biti rizik za vaše fizičko zdravlje ako već bolujete od astme, ekcema ili respiratornih infekcija. Toksini koje oslobađaju spore plijesni - poznati kao mikotoksini - mogu uzrokovati oštećenje pluća, kože i živčanog sustava, zbog čega je ključno držati rast plijesni pod kontrolom u svom domu.

Ako voda curi izvana na prozorsku dasku, onda je vjerojatno da je okvir prozora oštećen i treba ga popraviti ili potpuno zamijeniti.

Kada je riječ o kondenzaciji, sve je u smanjenju količine vlage u zraku u vašem doma, a postoji nekoliko stvari koje možete učiniti.

image
/SHUTTERSTOCK

KORISTITE VENTILACIJSKE OTVORE

Držati širom otvorene prozore nije opcija po hladnom vremenu, unatoč tome što je korisno za ventilaciju kućanstva.

Srećom, ventilacijski otvori na modernim prozorskim okovima osiguravaju dovoljno protoka zraka kako bi se smanjio rast plijesni, a nekretnina zaštitila od toksičnih spora. Stručnjaci za prozore preporučuju da ih cijelo vrijeme drže otvorenima kako bi se osigurala "maksimalna ventilacija u cijelom domu".

PREMJESTITE SOBNE BILJKE

Sobne biljke izvrstan su način da poboljšate kvalitetu zraka u kući, a istovremeno unose dašak boje, ali mogu učiniti više štete nego koristi na krivom mjestu.

Stručnjaci iz tvrtke Windows Guide objašnjavaju da kućne biljke koje se drže u blizini prozora mogu povećati razinu vlage u zraku, pridonoseći rastu plijesni. Iz tog razloga, najbolje je sobne biljke maknuti dalje od staklenih prozora i vrata tijekom hladnijih mjeseci.

image
UNSPLASH

KORISTITE ODVLAŽIVAČ ZRAKA

Odvlaživač je vrijedna investicija ako se borite s vlažnim zrakom - osobito u kupaonicama i kuhinjama.

KAKO UKLONITI POSTOJEĆU PLIJESAN

Ako želite zauvijek ukloniti postojeću plijesan s prozora, potrebna vam je jednostavna otopina bijelog octa.

Pritom je važno nošenje rukavica kako bi se izbjegla iritacija tijekom tretiranja otrovnih spora.

Jednostavno napunite bočicu s raspršivačem nerazrijeđenim bijelim octom i obilno poprskajte crne mrlje. Stručnjaci su objasnili da octu treba vremena da razbije plijesan, te ga treba ostaviti da odstoji sat vremena.

Zatim koristite četku za ribanje i toplu vodu da izribate višak mrlja s prozora i još jednom ga prebrišite.

Za razliku od neporoznih PVC prozorskih okvira, veća je vjerojatnost da će drveni prozori razviti problem plijesni koji se ponavlja.

Plijesan na drvenom prozorskom okviru može postupno dovesti do njegovog propadanja. Drvo zadržava vlagu, što ga čini idealnim materijalom za stvaranje i rast crne plijesni.

Kako biste se obranili, razmislite o bojanju drvenih okvira i dobrom čišćenju spojeva okvira kako biste bili sigurni da na njima nema prašine i vlage.

To se može učiniti nakon što su okviri tretirani octom i ostavljeni da se osuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:27