JEFTINO I UČINKOVITO

Ako se želite riješiti mahovine i lišajeva na terasi ili u dvorištu, ovo jedino djeluje

 /SHUTTERSTOCK

Ako ne posjedujete visokotlačni perač koji učinkovito rješava taj problem, mahovina između kocaka na terasi, u dvorištu ili na prilazu kući može biti prava napast. Pogotovo agresivno raste u proljeće i pred ljeto, kada je vrijeme nestabilno, s puno kiše, a toplo. Nudimo dva načina kako je se riješiti, a potom i savjet kako srediti lišajeve.

Za suzbijanje mahovine, ali i raznih drugih korova koji često rastu između kocaka, možete koristiti alkoholni ocat. Pomiješajte otprilike jedan dio octa s 10 dijelova vode i tom otopinom zalijte mahovinu. Ostavite preko noći i sutradan uklonite četkom. Možete pokušati i s otopinom sredstva za pranje posuđa pomiješanog s mlakom vodom. Nakon 24 sata, mahovina bi trebala postati narančasta ili smeđa, što znači da je uvela i spremna za uklanjanje grabljama.

Kad su pak u pitanju lišajevi, upotrijebite natrijev hipoklorit, odnosno kućni izbjeljivač razblažen s vodom. Poprskajte ga po lišajevima i ostavite barem sat vremena. Osim njih, učinkovito će uništiti i bilo koji drugi korov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 05:23