IZNENAĐENJA KOJA NE VOLIMO

Ako se još uvijek nije osušila, slučajno obojanu robu možete jednostavno spasiti

Ako vam nikada u perilici rublja zajedno s bijelom robom nije slučajno završio neki komad u boji, svaka čast, takvo što ne čujemo svaki dan.

Međutim, ljudi smo i griješimo. Posebno kada u velikoj žurbi odvajamo šarenu robu od bijele. Nekoliko sati poslije požalimo jer iz perilice dobijemo rozu, plavu, zelenu ili sivu robu. Za posteljinu, krpe i ručnike se najčešće tješimo s činjenicom da boja i nije toliko loša, zar ne? Ali što ako se radi o omiljenoj bijeloj majici?

Donosimo vam dva rješenja kako da svoju omiljenu majicu vratite u prvobitno stanje.

Važno je da ove savjete primjenite dok je roba još uvijek mokra od pranja. Toplina sunca ili sušilice novu će boju samo učiniti otpornijom na uklanjanje.

Ponovno pranje

Prvo izdvojite komad tkanine koji je uzrokovao bojanje ostale robe. Zatim robu ponovno operite u perilici tako da standardnoj dozi deterdženta za rublje dodate izbjeljivač bez klora. Ako pri ruci nemate izbjeljivač, možete koristiti ocat. Ovisno o intenzitetu boje, pranje biste mogli ponoviti dva puta.

Osam sati namakanja

Ako niste uspjeli isprati boju ponovljenim pranjem u perilici, uzmite veliku posudu i u nju pomiješajte jednu čašu izbjeljivača s hladnom vodom. Ostavite robu u tome preko noći, ali ne dulje od osam sati.

Svakako pripazite na osjetljivost tkanine i pratite upute na odjeći za pranje u perilici kako je ne biste oštetili s previše izbjeljivača.

Izvor: cleanpedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 10:09