KAKO JEDNOSTAVNO

Ako napravite ovo prije nego voda prokuha u loncu ona se nikada neće preliti van

 /SHUTTERSTOCK
Možda je ovaj savjet za nas danas otkriće, ali zapravo nije ništa novo

Ništa nije dosadnije od čekanja da voda prokuha u loncu. Ako obično morate stražariti uz vodu dok se zagrijava da se ne prolije po štednjaku, onda je to još dosadniji posao. No, ako imate malo maslaca u hladnjaku, cijelu zbrku možete potpuno izbjeći. Sljedeći put kad budete kuhali vodu u loncu, dodajte malo maslaca u sam lonac ili ga namažite po rubu. To bi trebalo zadržati vašu vodu u loncu, tako da možete povremeno bez brige skrenuti pogled sa štednjaka.

image
/SHUTTERSTOCK

Zašto ovaj trik funkcionira? Vjerojatno već znate da se ulje i voda baš i ne slažu. Dakle, kada koristite maslac, koji sadrži do 20% biljnog ulja, on ne upija vodu — on ostaje na površini. Ne samo da pucaju mjehurići dok se kaotično dižu prema vrhu, već ometa proces pjenjenja i stvara manje agresivno vrenje.

Možda je ovaj savjet za nas danas otkriće, ali zapravo nije ništa novo. Davne 1923. godine, jedna njujorška kuharica objasnila je znanost rekavši: "Maslac djeluje isto kao ulje na kipuću vodu i održava je mirnom".

Iako je korištenje maslaca učinkovit način za sprječavanje ključanja vode, ovdje morate imati na umu nekoliko stvari. Ovaj trik odlično funkcionira ako grijete vodu za kuhanje graha, krumpira ili drugog povrća — u tim slučajevima slobodno bacite maslac ravno u lonac. Međutim, ako kuhate tjesteninu, trebali biste nastaviti s oprezom. Dodavanjem masnoće u vodu vaši rezanci mogu postati masni, što može spriječiti da se umak uhvati za kuhanu tjesteninu. Možda ćete to moći zaobići tako da namažete maslac na rubu lonca.

image
/SHUTTERSTOCK

A ako nemate maslaca ili jednostavno ne želite trošiti svoje dobre stvari na kipuću vodu, možete upotrijebiti i ulje za kuhanje. Baš kao i kod maslaca, molekule u ulju pretvorit će vaš pjenasti preljev u skliske mjehuriće koji pucaju umjesto da se razlijevaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 09:26