jeste li znali?

7 glavnih razloga zašto pauci ‘napadaju‘ vaš dom: Najviše vole kada se tuširate...

 /SHUTTERSTOCK

Ako se bojite pauka i ne biste voljeli naći ga u kadi, krevetu ili kako vreba u mračnom kutu čekajući da vas zaskoči, donosimo sedam najčešćih pogrešaka zbog kojih pazuci i jesu u vašem domu tj. to ih privlači. Zato nemojte ništa prepuštati slučaju...

1. Ostavljate upaljeno vanjsko svjetlo

Vanjska svjetla neophodna su za sigurnost, ali mogu stvoriti i probleme. Ako ste ikada pogriješili ostavivši vanjska svjetla upaljena tijekom ljeta i pokušali otvoriti vrata, onda znate sve o letećim bićima koja vas mogu izluditi, posebice o paukovima. Dakle, kako biste smanjili opasnost od paukova, razmislite o korištenju svjetla koja rade na senzoru ili mjeraču vremena.

2. Dopuštate da kupaonice postanu previše vlažne

Možda mislite da ste sami dok se tuširate vrućom vodom, ali ta para zapravo govori paukovima da reagiraju na vašu rutinu samonjege. Iako pauci ne traže nužno vodu da bi utažili žeđ, čini se da uživaju u vlažnim prostorima. Zato je važno da su kupaonice dobro prozračene. Otvorite prozore ili uključite ventilator. Ako ni jedno od toga nije moguće, barem otvorite vrata.

3. Imate previše sobnih biljaka

Iako je lijepo imati puno sobnih biljaka, to nažalost može biti problematično, jer sobne biljke mogu pružiti idealno okruženje za paukove. Manje je vjerojatno da će se pauci u zatvorenom prostoru suočiti s predatorima koji bi im inače prijetili na otvorenom, što kućne biljke čini atraktivnim dugotrajnim staništem. Umjesto da brinu hoće li ih pojesti, mogu se usredotočiti na to koga će sljedeće pojesti. Osim toga, mogu izgraditi svoje jajne vrećice u privatnom području bez grabežljivaca gdje njihovi pauci mogu rasti bez da budu pojedeni.

4. Spremate otpad u dvorištu

Krhotine iz dvorišta mogu biti još jedna atraktivna pozivnica za pauke. Pauci koji grade mreže radije ih grade u neometanim, zaštićenim područjima. Ostavljanje dvorišta zatrpanog otpadom, igračkama, lišćem ili predmetima stvara mnogo domova za buduće pauke.Jedan od najvećih krivaca u ovom slučaju su hrpe drva. Ove hrpe imaju mnogo pukotina koje su savršene i za pauke koji prave mreže i za pauke koji love. Ako se drže u blizini kuće, rizik da će pauci pronaći put do kuće mnogo je veći.

5. Imate puno stajaće vode i vlage

Stajaća voda i vlaga glavni su privlačni faktori za muhe, komarce, mrave i nekoliko drugih sitnih štetočina, a da biste to postigli, morate smanjiti uvjete oko svog doma koji privlače druge insekte, što će u konačnici smanjiti prisutnost paukova.

6. Ne čistite redovito

Važno je napraviti raspored i redovito čistiti svoj dom kako biste spriječili pauke. Područja ispod streha, oko stupova, uglovi i predmeti pohranjeni u blizini kuće, poput namještaja i roštilja, moraju se održavati čistima i dobro održavati kako bi se izbjegli izvori hrane paukova, skloništa i područja razmnožavanja, prenosi Espreso.

7. Nemate redoviti program kontrole štetočina

Osim čišćenja nužna je i preventivna deratizacija. Profesionalne usluge obično nude trostruki postupak za uklanjanje pauka. Prvo je temeljit pregled kako bi se identificirala područja kontaminacije i uvjeti pogodni za probleme s paucima koje je potrebno ispraviti. Konačno, postoji opća primjena pesticida za uklanjanje izvora hrane i svih postojećih pauka u blizini. Nikada ne biste trebali čekati da se pojavi mnogo pauka prije nego što se te usluge izvrše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 13:38