50 brzih i jednostavnih savjeta za uređenje spavaće sobe

Doznajte kako estetski i funkcionalno opremiti antistresnu zonu doma

Spavaća soba treba biti vaša oaza mira. Koliko god to zvučalo kao klišej, zaista je tako. U teoriji i praksi. To je prostorija čija je glavna uloga – odmor, opuštanje i dobar san, prostorija u kojoj počinje i završava svaki dan. Sve drugo je sporedno, ali ne i manje bitno. No, krenimo redom. Najvažnije je nabaviti dobar krevet. I madrac. Zbog toga vam na sljedećim stranicama donosimo niz savjeta kako ne pogriješiti pri kupnji i na koje stvari posebno pripaziti. A, vjerujte, zamki ima mnogo. Osim što je antistresna oaza, idealna spavaća soba mora biti i funkcionalna.

Najbolji savjet koji po tom pitanju možete dobiti jest – ne gomilajte predmete i nemojte dopustiti da vam soba postane skladište beskorisnih sitnica. Upravo je to problem koji je najčešće prisutan u ovoj priči. U nedostatku prostora u spavaću sobu uvijek trpamo stvari s kojima ne znamo gdje ćemo… Putni kovčeg, bicikl, skije, teglice sa zimnicom, stare skripte s faksa… No, oprez! Kako je najvažnije da se u ovoj prostoriji odmarate, ona treba biti prozračna, treba disati, pa ne čudi da je upravo uređenje i opremanje spavaće sobe krajnje ozbiljna i interdisciplinirana aktivnost. Zato nemojte da vas uvjere da kod uređenja stana spavaća soba nije na listi prioriteta. Jer jest. Ako je dobro osmislite, može vam postati omiljeno kućno utočiste gdje ćete sa zadovoljstvom puniti baterije i kvalitetno spavati. No, ako samo u jednom detalju pogriješite, može postati izvor nezadovoljstva i rastresenosti.

1 Budite svjesni da gomilanje ne vodi nikamo, koliko god vam to ponekad bilo gušt. Psiholozi često ističu da je prenatrpavanje prostora, pogotovo spavaće sobe, nešto najgore što možete napraviti u interijeru. Na taj način, kažu, ne stvarate prostor za nove stvari i novu pozitivnu energiju.

2 Idealna pozicija spavaće sobe je u sklopu spavaćeg trakta, u kojem su smještene kupaonice i garderoba. Stručnjaci kažu kako bi spavaći trakt trebao biti odvojen od dnevne zone, odnosno bučnih dijelova stana, kako bi se osigurali mir i intima. Tako ćete postići to da dok jedan član obitelji gleda televizor, drugi može u miru spavati.

3 Najbolja orijentacija za spavaću sobu je istočna, tako da sunce obasjava prostor neposredno nakon izlaska. To buđenje čini ugodnijim i lakšim, a dobro je znati i da sunčeve zrake imaju antibakterijski učinak ako prodiru duboko u prostor.

4 Spavaća soba je prostorija u kojoj većina nas počinje i završava svaki dan. Iz tog razloga važno je da, osim funkcionalnosti i estetike, pruža mir, intimu, udobnost i toplinu. Ukratko, to je mjesto gdje morate napuniti svoje baterije, pa stoga i uređenje mora biti u skladu s tim.

5 Spavaća soba trebala bi biti blizu kupaonice, a ne da se, primjerice, šetate u pidžami dok su gosti još u dnevnom boravku.

6 Smještajem spavaonice na istok, u ljetno vrijeme prostor se do večeri stigne rashladiti i pruža ugodniji san.

7 Osim istoka, prihvatljive su još orijentacije na jug i jugoistok, dok zapadnu i sjevernu orijentaciju treba izbjegavati. Zapadnu stranu zbog vrućine, a sjevernu zbog nedovoljne izolacije.

8 Zbog organizacije namještaja, ali i potrebne količine zraka, potrebno je poštovati minimalnu kvadraturu spavaće sobe. Tako je za odraslu osobu potrebno oko 15 m3 zraka, a za dijete 8 m3. Iz toga se zaključuje sljedeće: ako je visina prostorije klasična, oko 250 centimetara, minimalna veličina spavaće sobe za dvije osobe trebala bi biti od 10 do 12 kvadrata, a za jednu osobu od 6 do 8 kvadrata.

9 Osnovni namještaj svake spavaće sobe čine krevet i ormar, a njihove dimenzije su uvjetovane veličinom i oblikom prostorije.

10 Optimalna površina spavaće sobe za odrasle je od 12 do 15 m2, a dječje spavaće sobe oko 12 m2 jer osim za spavanje, mora osiguravati prostor za rad i igru.

11 Prije nego što kupite krevet i madrac, trebate znati da na dimenzije madraca minimalno treba dodati od 6 do 10 centimetara, koliko obično zauzima okvir kreveta.

12 Udobnost spavanja je imperativ pa odabir odgovarajućeg kreveta, madraca, podnice, jastuka i izgleda kreveta nije nimalo lak. Danas na tržištu postoji dobra ponuda, pri čemu svatko mora individualno odabrati što mu najviše odgovara, imajući na umu da je osnovni zadatak svakog ležaja da omogući prirodan položaj tijela i potpunu opuštenost.

13 Na kvalitetu spavanja bitno utječe položaj kreveta u odnosu na strane svijeta. Dokazano je da glava okrenuta prema sjeveru osigurava najbolji san i to zbog elektromagnetskih valova i njihova utjecaja na spavanje.

14 Nije preporučljivo da je glava odmah ispod prozora ili uz radijator.

15 Bračni krevet trebao bi imati dimenzije minimalno 140×200 centimetara, a najčešće su 180×200 centimetara.

16 Ako su osobe visoke, krevet je potrebno napraviti po narudžbi: 220-240 centimetara.

17 Standardna dužina madraca je 200 cm, iako se ponekad koriste i oni od 190 cm koji su nekada bili standard.

18 Jako je važno uzglavlje kreveta, pogotovo ako često čitate u krevetu jer će vam služiti kao naslon za udoban smještaj. Nema određenih dimenzija, potrebno je isprobati i vidjeti odgovara li vam visina (uglavnom su vi sine od 90 do 120 centimetara), iako ponekad iz estetskih razloga, ako se krevet radi po narudžbi, može ići i do stropa.

19 Oko kreveta treba biti minimalna širina slobodnog prostora za prolaz od 60 do 70 cm. To je vrlo važno da biste mogli pristupiti krevetu, a ne da noću, ako idete na zahod, skačete preko partnera. Također, to omogućuje da lakše namjestite krevet.

20 Kad je riječ o visini kreveta, niži kreveti visine od 30 do 35 centimetara ponekad estetski izgledaju privlačniji, ali su zapravo manje praktični jer treba voditi računa o sjedenju i ustajanju s takvog kreveta, pogotovo visoki i stariji ljudi koji to teže obavljaju nego s onog klasičnog od 45,50 centimetra visine.

21 Savjet stručnjaka jest da je uvijek bolje uzeti malo širi krevet za jednu osobu, a ne onaj najuži od 80 centimetara.

22 Ako su pokraj kreveta garderobni ormari (pogotovo ako imaju zaokretna vrata), tada treba ostaviti dovoljno mjesta da se vrata mogu otvarati i da se može proći kad su vrata otvorena (u pravilu to znači prazan prostor od 80 do 100 cm), a ne da svaki put morate zatvarati i otvarati vrata kad želite nešto uzeti iz ormara.

23 U većim stanovima, gdje tlocrtni raspored to dopušta, najbolje je organizirati prostor garderobe za smještaj ormara. Prednost garderobe je svakako njezina veličina i maksimalno iskorištavanje svakog raspoloživog prostora. Ako ovakva organizacija s garderobom nije moguća, preporučuju se ugradbeni ormari koji neće preopteretiti i prenatrpati spavaću sobu, nego će se utopiti u ravninu zida.

24 Prednost ugradbenih ormara je to što su visoki jednako kao i prostorija, estetski su puno elegantniji, a funkcionalno maksimalno iskorištavaju prostor.

25 Klizne stijene ugradbenih ormara mogu biti raznih boja, uzoraka i materijala, kao što su drvo, staklo, ogledalo, isprint… što može učiniti svaku sobu posebnom na svoj način.

26 Pravilo je sljedeće: za jednu osobu potreban je ormar dužine jedan metar u punoj visini.

27 Osim kreveta i ormara, spavaću sobu čine i noćni ormarići pa ih je potrebno predvidjeti uz krevet zbog odlaganja stvari, zatim komode, police za knjige i fotelje, a dobro je predvidjeti i ogledalo (može biti u sklopu ormara), ali onoliko da se osoba može pogledati cijelom visinom kad se odijeva.

28 Ako želite dobiti dojam luksuzne spavaonice, to ćete najlakše postići tapetama zlatnih i brončanih nijansi.

29 U spavaćoj sobi treba predvidjeti dobru zaštitu od svjetla, prirodnog i umjetnog, poput roleta, zavjesa i roloa. Na vratima prema drugom dijelu stana, npr. prema hodniku, nije preporučljivo nadsvjetlo jer smeta spavaču.

30 Što se tiče zavjesa, preporuka stručnjaka je da odaberete lan jer je čist, jednostavan i prirodan.

31 Najbolja boja zida za spavaću soba je ona koja vama najviše odgovara i koja vam se najviše sviđa. Ipak, ima nekih smjernica. Primjerice, boja lavande (sivoljubičasta) opušta, smiruje i ugodno je topla. Ako se odlučite pak za tamnosmeđu, njome obojite samo jedan zid, a ostali neka ostanu bijeli, jer bi u protivnom boja mogla “progutati” ambijent. Boja bijele kave također je pogodna za zidove spavaće sobe jer djeluje antistresno.

32 Televizor ne bi trebao biti u sklopu sobe jer bi ova prostorija trebala služiti isključivo za odmor. S druge strane, neke osobe ne mogu zaspati bez njega, tako da je ova odluka individualna.

33 U maloj spavaćoj sobi bitno je iskoristiti svaki centimetar, no nikako nije dobro spavaću sobu previše natrpati pa da se naposljetku čovjek osjeća stisnuto, kao da spava u skladištu. Dobro je kad se krevet iskoristi kao spremište (madrac koji se podiže ili ladice).

34 Spavanje i rad u istoj sobi nije dobro rješenje, pogotovo ako je soba za dvoje, zato što osoba koja radi ometa spavaču san. Nemate li mogućnost smjestiti radni kutak negdje drugdje u stanu, poželjno je da je radni stol u spavaćoj sobi u niši ili okrenut tako da svjetlo računala nije usmjereno na drugu osobu dok ona spava.

35 Ako najčešće spavate na boku, odaberite madrac koji nije pretvrd kako bi vam ramena i bokovi propali, a kralježnica ostala u ravnom položaju.

36 Malo tvrđi madrac odgovara spavačima na leđima jer vrat i lumbalna zona ne smiju utonuti previše u madrac.

37 Kod spavanja na trbuhu može doći do problema s vratnom kralježnicom. Trudite se spavati na boku i koristite kvalitetan jastuk.

38 Anatomski i ergonomski jastuci podržavaju vrat u fiziološkom položaju, omogućujući neometan protok krvi u mozak, odmor mišića i ligamenta vrata.

39 Kada kupujete madrac, bitno je kupiti i odgovarajuće podnice koje omogućuju prozračnost noseće podloge, što produljuje trajnost madraca.

40 Madrac se treba provjetravati, a preporučuje se promijeniti nakon osam godina, iako njegova kvaliteta i postojanost mogu trajati i mnogo dulje.

41 Što god radili, nikako nemojte štedjeti na madracu jer je zdrav san najvažniji. Nemojte štedjeti na krevetu, poželjno je kupiti kvalitetniji jer ga dugo nećete mijenjati. U spavaćoj sobi bolje je štedjeti na stvarima koje nisu dugotrajne, poput tepiha.

42 Ako radite spavaću sobu po mjeri, morate znati sljedeće: cijenom je spavaća soba po mjeri konkurentna gotovim sobama. Soba prosječne veličine može se opremiti kvalitetnim namještajem od 10-ak tisuća kuna. Bitno je da se namještaj rasporedi tako da je kretanje po sobi nesmetano, pri čemu se pozornost mora obratiti i na otvaranja vrata.

43 Svaka soba je drugačija, no jedna izvedena soba po mjeri mogla bi izgledati ovako: garderobni ormar s “mostom” iznad kreveta koji je iskorišten zbog oblika sobe te stol komoda s ogledalom. Idealna veličina sobe može biti individualan izbor, ali da bi funkcija i udobnost bili zadovoljeni, trebala bi biti 12 metara: u nju stanu bračni krevet, ormar dužine tri metra i dubine 60 centimetara, koliko je potrebno za dvije osobe, i komoda.

44 Ako želite da vam soba posebno lijepo miriši, odaberite eterično ulje berga mota koje ima snažno antidepresivno djelovanje, opušta i smiruje, a djeluje i antibakterijski. Dobar odabir jest i eterično ulje mažurana koje se obično koristi kod tahikardije, nervoze i stresa.

45 Budući da tijelo tijekom spavanja otpušta vlagu, redovitim održavanjem madraca spriječite razvoj raznih bakterija i grinja, a samim time i pojavu alergija. Četkajte ga ili usisavajte kako biste uklonili prašinu, prozračujte ga i perite presvlake.

46 Kada kupite svoj idealni madrac, tijekom prvih 90 dana preporučuje se da ga povremeno okrenete (glava/noge i gore/dolje) dva puta mjesečno, osim ako ima zimsku i ljetnu stranu.

47 Čaša toplog mlijeka s medom ii čaj matičnjaka dovoljno će vas umiriti i uljuljati u san, a najbolja večera netom prije spavanja niskokalorična je tuna koja je izrazito bogata proteinima i ima mali postotak šećera.

48 Za maksimalno opuštanje i ušuškavanje prije spavanja pijte čaj od ružinih pupoljaka koji regulira crijevnu mikrofloru i pročišćava toksine iz organizma, što znači da čisti jetru i jača živce, čime osigurava i brže mentalno opuštanje prije noćnog odmora. Njime se može i ispirati nos kod teških prehlada.

49 Što se tiče biljaka u spavaćoj sobi, odlučite se za, primjerice, kineski jasmin koji je izrazito pozitivan za kvalitetu spavanja ili, pak, aloe veru, sukulent svima poznat po ljekovitim svojstvima i tome da filtirira razne plinove iz opasno toksičnih materijala.

50 Stručnjaci preporučuju da su od biljaka još dobar odabir: jedarce koje navodno apsorbira zračenje (računalo, televizor) te ga koristi, kao i sunčevu energiju, za rast i razvoj, zatim bostonska paprat koja će očistiti vaš životni prostor od većine zagađivača, dracena marginata koja je izvrstan čistač zraka, uklanja formaldehid i benzen, a ima sposobnost filtriranja i toksina te maranta koja ima pomalo retro izgled.

Foto: Living 4 Media, arhiva Cropix i D&D

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 09:55