Donosimo savjete kako kreirati savršeno potkrovlje puno dnevne svjetlosti i svježeg zraka

5 koraka do savršenog potkrovlja

Kreirajte potkrovlje s puno dnevne svjetlosti i svježeg zraka

Prvi korak prilikom planiranja ili preuređenja potkrovlja je odluka o veličini staklenih površina i krovnih krozora te pravilnom rasporedu. U dnevnom boravku, dječjim i radnim sobama poželjno je više svjetlosti nego u spavaćim sobama. Krovnim prozorima dobiva se 30 posto više svjetlosti uz istu staklenu površinu nego što bi se dobilo ugradnjom vertikalnih prozora u krovnu kućicu. Do željene staklene površine može se doći pomoću više različitih kombinacija krovnih prozora. Dimenzije prozora moraju odgovarati većini postojećih krovnih konstrukcija.

Donji rub prozora trebalo bi smjestiti na visini od 90 do 110 centimetara. Gornja bi ručka trebala bi biti unutar dosega ruke, na visini od 185 do 220 centimetara. Najpraktičniji način otvaranja krovnih prozora je pomoću ručke na gornjem dijelu prozora. Postoje i prozori s dvostrukim ovjesom, koji imaju dvije ručke i dva načina otvaranja: po središnjem ovjesu pomoću gornje ručke ili po gornjem ovjesu pomoću donje ručke. Takva varijanta idealna je za potkrovlja s višim parapetnim zidom i manjim nagibom krova, no ispod njih ne može se smjestiti namještaj. Kod previsoke ugradnje donja ručka gubi svoju funkciju, stoga se ugradnja preporuča na visini od 110 do 150 cm.

Kod stakla i okvira krovnih prozora može se birati nekoliko vrsta materijala. Velux drvene proizvode preporučuje za dnevne ili spavaće sobe, poliuretanske s drvenom jezgrom za prostorije s povećanom količinom vlage u zraku, poput kupaonice i kuhinje, a najbolje su rješenje prozori s vanjske strane zaštićeni bojanim aluminijem. Što se tiče stakla, posebno za dječje sobe preporučuje se ugradnja sigurnosnog stakla koje ima vanjsko kaljeno staklo i unutarnje laminirano. Za povećanu zvučnu izolaciju preporučuje se staklo koje dodatno štiti od zvuka udara kišnih kapi o staklo.

Ugradnja krovnih prozora često je povezana s postavljanjem pokrova, no može se jednostavno izvršiti i naknadno. Prilikom ugradnje za stopostotnu vodonepropusnost potrebno je obratiti pažnju na opšave koje povezuju krovni prozor s pokrovom, a oni ovise o vrsti pokrova i načinu ugradnje prozora. Krovni prozor treba “obući” u hidroizolacijsku foliju, kako oborinske vode ne bi uz okvir prozora prodirale u dublje slojeve krovne konstrukcije. Prilikom postavljanja toplinske izolacije važno je paziti na izvedbu obloga oko krovnog prozora. Gornji i donji dio obloge oko prozora ne smiju biti okomiti na prozor, nego što otvoreniji. Ako je moguće, radijator bi trebalo smjestiti ispod prozora, a kod izvedbe s klupčicom osigurati prostor za nesmetano strujanje toplog zraka.

Sustavi pametnih domova omogućuju daljinsko upravljanje prozorima, odnosno sjenilima, koja se bez obzira na lokaciju vlasnika mogu pomicati, zatvarati i otvarati te podizati i spuštati, kako bi se u željenom trenutku propuštalo manje ili više svjetlosti i topline, ali i kako bi se davao dojam da su ukućani kod kuće, a zapravo su na putu. No, neki su proizvođači, poput Veluxa, na tržište plasirali električne prozore, kojima se upravlja putem upravljačkog panela sa zaslonom osjetljivim na dodir. Primjerice, u slučaju kiše ugrađeni senzor za kišu na električnoj opremi automatski zatvara prozore.

U nastavku vam donosimo fotografije potkrovlja sa sjajnim dizajn rješenjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 04:39