Provjereni recepti

11 trikova s octom i limunom koje smo naučili u 2021. godini i 6 kad ocat NE smijemo koristiti

 DRAGANA991/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ovi provjereni recepti omogućit će vam da svoj dom održite svježim i čistim bez posezanja za skupim i štetnim kemikalijama

Malim trikovima do čistog doma i debljeg novčanika. Odsad čistimo samo s octom i limunom! Ponekad je sve što trebamo oko nas. Ova dva “čarobnjaka” koja svi imamo kod kuće zaista rade čuda u kućanstvu. Evo nekih praktičnih primjena.

Sigurno mislite kako nema šanse da nešto što nema ozbiljan kemijski sastav očisti tvrdokorne mrlje u vašoj pećnici, ali nije tako. U nastavku vam donosimo brojne korisne načine za čišćenje cijelog kućanstva uz pomoć octa i limuna.

image
Shutterstock

LIMUN

Osim što je najbolji izvor vitamina C, ovaj agrum može vam postati najbolji saveznik u čišćenju doma.

1. Čišćenje drvene daske

Potrebni su vam sol i limun. Dasku pospite solju, a zatim je polovicom limuna počnite utrljavati. Korigirajte stisak tako da pomalo otpuštate limunov sok. Pustite da odstoji oko pet minuta. Isperite čistom vodom i spužvicom.

image
Shutterstock

2. Čišćenje mikrovalne

U dublju zdjelicu natočite vode do pola. Prerežite limun, iscijedite sok u vodu i ubacite i polovice. Uključite mikrovalnu na 3 minute na najjaču temperaturu. Kad završi, ostavite tako još 5 minuta bez otvaranja vrata jer će para koja se stvara omekšati nečistoće unutar pećnice. Zatim prebrišite spužvicom pa suhom krpom.

3. Sredstvo za čišćenje

Čuvajte kore citrusa: limuna, limete, naranče, grejpa... Opranu staklenu teglicu, primjerice od krastavaca, napunite korama dopola ili malo preko polovice. Ulijte alkoholni ocat i poklopite. Stavite na tamno mjesto da odstoji oko dva tjedna, zatim procijedite i ulijte u sprej bočicu. Ovo prirodno dezinfekcijsko sredstvo možete koristiti za gotovo sve površine u domu.

SAVJET PLUS

Uz kore citrusa možete dodati i začinsko bilje, primjerice ružmarin, mentu ili lovor.

4. Osvježite plastiku

Natrljajte unutrašnjost plastičnog posuđa, koje je poprimilo mirise, polovicom limuna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta i isperite.

5. Operite blender

U posudu blendera ulijte toplu vodu, iscijedite pola limuna i stavite dvije kapi sredstva za pranje posuđa. Poklopite blender i držite poklopac krpom. Uključite na 10 sekundi, zatim izlijte sadržaj i isperite toplom vodom. Gotovo!

image
Shutterstock

OCAT

6. Voće i povrće bez pesticida

Ocat pomaže ukloniti bakterije i ostatke pesticida s voća i povrća. Pomiješajte vodu i alkoholni ocat u omjeru 3:1 i potom poprskajte voćke te ih isperite vodom.

7. Čišćenje perilice posuđa

Kao što treba uklanjati kamenac iz kuhala za vodu, tako treba redovito čistiti i perilicu posuđa. Stavite veliku staklenu mjericu u kojoj se nalaze dvije šalice octa na njezinu gornju policu te pokrenite perilicu kao i obično, ali bez deterdženta i programa za sušenje. Ocat će se pomiješati s vodom koja cirkulira i to će vam pomoći očistiti kućanski aparat.

image
Shutterstock

8. Tvrdi ručnici

Kada vaši ručnici postanu pretvrdi, ubacite ih u perilicu rublja s pola šalice alkoholnog octa, ali bez deterdženta. To će vam pomoći ukloniti nakupine deterdženta i minerala s ručnika.

9. Blistavi prozori

Umjesto da trošite novac na sredstva za čišćenje prozora, izradite ga sami pomoću dvije jušne žlice alkoholnog octa koje ste pomiješali s otprilike tri litre vode. Tom mješavinom poprskajte svoje prozore, a potom ih obrišite suhom krpom.

10. Tvrdoglavo ljepilo

Imate li problema s uklanjanjem dosadnih naljepnica sa staklenki i drugih predmeta ili ste slučajno nešto zalijepili, pokušajte octom rastopiti to ljepilo. Octom također možete ukloniti masnoću koja zna ostati nakon ljepila.

11. Mrlje na tepihu

Uhvatite se u koštac s mrljama na tepihu, poput one od vina, tako što ćete pomiješati jušnu žlicu deterdženta za pranje posuđa, jušnu žlicu alkoholnog octa i dvije šalice tople vode. Čistom bijelom krpom ili spužvicom nanesite malo-pomalo mješavinu na tepih, redovito tapkajući suhom krpom dok mrlja ne nestane.

image
Shutterstock

KAD NE TREBAMO KORISTITI OCAT?

1. Nekima je ocat izvrsno sredstvo za čišćenje drvenih podova, ali se u pojedinim slučajevima zna dogoditi oštećivanje zaštitnog premaza.

2. Uvijek ga razrijedite s vodom i provjerite njegov učinak na nekom skrivenom mjestu prije nego što krenete s čišćenjem cijele prostorije.

3. Granitne i mramorne radne površine područja su koja treba izbjegavati.

4. Kiselost octa može oštetiti prirodni kamen. Ista je stvar i s kamenim podnim pločicama.

5. Uz navedeno, ocat može oštetiti unutarnje dijelove glačala pa ga nemojte ulijevati u ovaj aparat kako biste ga osvježili i očistili.

6. Zanimljivo je da ocat reagira s jajetom. Ako vam, primjerice, jaje padne na pod i razbije se, nemojte posegnuti za octom kako biste očistili nastali nered. Kiselost octa može potaknuti koagulaciju jajeta, što će otežati njegovo uklanjanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 03:28