ONE SU ZNALE NAJBOLJE

10 štedljivih kućnih trikova koje smo naučili od bake. Oni pod brojem 3 i 10 posebno su učinkoviti

 /Shutterstock

Naše bake su imale odlične trikove kojima bi održavale dom lijepim i čistim. Izdvojili smo njih 10 koji će i vama pomoći da vaša četiri zida doslovno zablistaju. Zapisujte!

1. Bake su se uvijek zaklinjale u kućne lijekove. Ako vaša najbolja odjeća od pletiva ima rupe od moljaca, riješite to poput bake i stvorite vlastiti repelent. Jednostavno stavite osušene listove lovora ili lavande u malu platnenu vrećicu i objesite ih u ormar ili stavite u ladice kako biste zaštitili svoje najdraže veste. Možete koristiti i ružmarin ili majčinu dušicu ako više volite te mirise.

image
/Shutterstock

2. Baka je uvijek imala uredan ormar za rublje u kojem je sve bilo na svome mjestu. Učinite mijenjanje posteljine laganim uz ovaj praktični savjet: jednostavno stavite presavijenu navlaku za poplun (i drugu jastučnicu ako mijenjate bračni krevet) u odgovarajuću jastučnicu i ponovno je presavijte. Još jedan zgodan trik za jastučnice je staviti pletene džempere unutar jastučnice kako biste ih zaštitili od moljaca i prašine, a istodobno omogućili da tkanina diše. Pametno!

3. Ako vaše cvijeće izgleda malo sivo, ovaj trik će ga sigurno oživiti. Uronite ga u vruću vodu kako biste ga vratili u život, pazeći da cvjetove uklonite od pare. Nakon što se voda ohladi, odrežite stabljike na uobičajeni način i stavite ih u vazu u malo svježe vode.

image
/Shutterstock

4. Bez ovog praktičnog trika može biti teško izvući duge čavle koji su duboko zabijeni u debelo drvo. Stavljanjem malog drvenog bloka ispod čekića ili stolarskih kliješta dobit ćete dodatnu polugu za izvlačenje dugačkog čavla.

image
/Shutterstock

5. Jako teško za čišćenje, ali ne nemoguće. Unutrašnjost boca može se isprati mješavinom pijeska i vode. Nakon dobrog protresanja abrazivna kombinacija očistit će sve te teško dostupne kutove. Samo pazite da nakon toga isperete bocu i ostavite je da se osuši na zraku.

image
/Shutterstock

6. Slaganje čaša savršeno je za uštedu prostora, ali kada zapnu, mogle bi se razbiti. Najlakši stari školski način da to riješite jest da gornju čašu napunite ledenom vodom, a donju čašu uronite u toplu vodu. Uz lagano guranje trebale bi se lako odvojiti.

image
/Shutterstock

7. Dok će lopatica za smeće i četka pomesti veće krhotine stakla, kako biste se riješili svih sitnih nevidljivih komadića postoji nekoliko učinkovitih stvari koje možete upotrijebiti. Bake su upotrebljavale dječje tijesto za igru, komad kruha ili čak vlažnu krpu. Jednostavno ga natapkajte na male krhotine, bacajući krpu ili korišteni materijal na razbijeno staklo, i vaš će pod biti čist i siguran za hodanje.

8. Naša je baka govorila "pazi na kutove i soba će se sama urediti", što nam se čini duboko točnim sada kad imamo svoj dom. To su često problematična područja na koja bacamo stvari koje ne znamo gdje ih staviti. Pokušajte dodati jednu košaru za pohranu nasumičnih predmeta, pregledajte je kad se napuni i pospremite sve ili je donirajte u dobrotvorne svrhe.

image
/Shutterstock

9. Pogledajte ispod sudopera u bakinoj kuhinji ili pomoćnoj sobi - kladimo se da su svi njezini proizvodi za čišćenje organizirani u kutiji s velikom ručkom. To je jednostavno rješenje za pohranu, koje kućne poslove čini bržim i lakšim. Koristite ga za nošenje proizvoda za svaku sobu kao što su poliranje, antibakterijski sprej, krpe, gumene rukavice i sredstvo za čišćenje prozora u kući. Poslovi čišćenja zahtijevat će mnogo manje truda s nosačem za čišćenje.

image
/Shutterstock

10. Nakon što ste očistili prozore svojim uobičajenim raspršivačem ili, još bolje, razrijeđenom otopinom bijelog octa, upotrijebite stari list novina da obrišete tragove na prozorskom staklu. Papir i tinta djeluju kao lagani abraziv kada brišete kružnim pokretima i rezultati su besprijekorni.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:20