RE:D KONFERENCIJA

Glas stručnjaka o trendovima u domeni razvoja i korištenja prostora na dvodnevnom događaju

 /Shutterstock
Konferencija o ulaganju u nekretnine održava se 28. i 29. veljače u Hilton conference & event centru u Zagrebu, a organizira je tvrtka HESA Group u suradnji s Jutarnjim listom i magazinom D&D - Dom i dizajn

RE:D konferencija prvi se put održava 28.-29. veljače 2024. godine u Hilton conference & event centru u Zagrebu, u suradnji s Jutarnjim listom i magazinom Dom i dizajn.

Akronim RE:D predstavlja Real Estate:Development, što jasno ukazuje na to da je središnja tema konferencije usmjerena na investicije u području nekretnina. Cilj je ovog događaja istražiti trendove, i globalne i regionalne, u domeni razvoja i korištenja prostora, bilo da je riječ o stanogradnji, uredskim i poslovnim prostorima ili hotelima i slično.

image

Marina Franolić, osnivačica i direktorica tvrtke HESA Group

Darko Tomas/Cropix

Analize

Program konferencije oblikovan je po načelu "top to bottom", što znači da počinjemo s analizom ekonomske situacije i njezina utjecaja na Hrvatsku te nastavljamo s raspravom o tržištu nekretnina, uz poseban naglasak na utjecaj europskog tržišta i regionalne ekonomske dinamike. Nakon temeljnih prezentacija koje postavljaju okvir za daljnje rasprave, usredotočujemo se na razgovor s vodećim akterima u industriji, istražujući perspektive budućih investicija. Među sudionicima su PBZ Croatia osiguranje, Alfa stan grupa, Kamgrad, Supernova grupa, kao i ugledni konzultanti iz tvrtki Cushman & Wakefield CBS International i Colliers.

Dva ključna segmenta prvog dijela programa posebno su važna za razumijevanje tržišnih dinamika: financiranje - tko i na koji način financira ovu dinamičnu industriju te građenje - analiza rasta troškova izgradnje te količina projekata koji su u pripremi.

Nastavak programa detaljno istražuje svaki segment tržišta kako bi se istaknule promjene koje se događaju i kako bi se stvorila slika očekivanja u narednim godinama. U području investicija u nekretnine procesi ne nastaju preko noći. Od faze planiranja, preko razvoja pa do izgradnje često prođe i više od nekoliko godina. Stoga je važno kontinuirano pratiti trendove u ovoj industriji kako bi se osmislili projekti koji će biti relevantni dugi niz godina.

PROGRAM:

Srijeda, 28. 2. 2024.

08:00 Registracija

08:00 - 09:00 Networking

09:00 - 09:15 Pozdravni govor

09:15 - 09:40 Keynote: Makroekonomski pregled i očekivanja

9:40 - 10:00 Prezentacija: Utjecaj globalne situacije na regionalno tržište nekretnina

10:00 - 10:50 Panel-diskusija: Gdje dalje investirati?

10:50 - 11:30 Stanka za kavu by Meridian 16

11:30 - 12:10 Panel-diskusija: Financiranje razvoja nekretnina - koje su mainstream, a koje alternativne opcije

12:10 - 12:45 Panel-diskusija: Tko će izgraditi sve planirane projekte?

12:45 - 14:00 Networking ručak

14:00 - 14:40 Panel-diskusija: Razvoj turizma i hotelskih projekata - koliki je kapacitet razvoja, kako i gdje?

14:40 - 15:15 Panel-diskusija: Digitalna transformacija upravljanja imovinom: učinkovitost, inovacija i korisnička vrijednost

15:15 - 15:40 Stanka za kavu

15:40 - 16:20 Panel-diskusija: Hibrid je tu da ostane - kako najbolje iskoristiti ulaganja u poslovne prostore

16:20 - 17:00 Panel-diskusija: Razvoj infrastrukture u službi razvoja projekata

17:00 - 17:40 Panel-diskusija: Je li vrijeme za ulaganje u nekretnine?

17:45 - 20:00 Koktel druženje: Garden Inn by Hilton Lobby - Lounge bar

Četvrtak, 29.2. 2024.

09:00 - 09:40 Panel-diskusija: Trendovi u retail nekretninama - što je in, a što out?

09:40 - 10:10 Panel-diskusija: Smjernice za certificiranje i EU taksonomiju

10:10 - 10:30 Stanka za kavu

10:30 - 11:20 Panel-diskusija: Nove nogometne arene - budući centri businessa, shoppinga, zabave i sporta

11:20 - 12:00 Panel-diskusija: Aktualni i budući trendovi na tržištu zakupa i investiranja u uredske prostore

12:00 - 12:15 Stanka za kavu

12:15 - 12:50 Prezentacija: Usporedba nekretnina za kratkoročni i dugoročni najam

12:50 - 13:30 Panel-diskusija: Budućnost stanogradnje

13:30 - 15:00 Networking ručak Više o predavačima i moderatorima saznajte na www. theredconference.com/program/

Iz tog razloga jedna od tema panel diskusija bit će trendovi i tržište uredskih prostora. U zapadnim zemljama primjećujemo sve veću popularnost hibridnih modela poslovanja, gdje zaposlenici povremeno dolaze u urede. Pitanje koje postavljamo na RE:D konferenciji jest je li ovaj trend prisutan i u našoj regiji te tko investira i razvija takve nekretnine.

Slično, razmatramo i poslovne prostore, posebno retail segment. Retail parkovi trenutno doživljavaju veliki razvoj, a shopping centri su već prije pandemije postajali ne samo mjesta za kupovinu nego i za zabavu. Pandemija i postpandemijsko razdoblje samo su intenzivirali ove promjene.

Naravno, neizbježna tema je i turizam gdje istražujemo potencijale razvoja hotelskog segmenta u Hrvatskoj i regiji. Raspravljamo s lokalnim i međunarodnim investitorima te vodećom svjetskom menadžment kompanijom kako bismo stekli uvid u perspektive svih sudionika u razvoju hotelskih projekata.

Svjesnost o održivoj gradnji te većoj prenamjeni postojećih građevina umjesto kontinuiranoj gradnji novih bit će jedan od ključnih poteza koji će definirati ovu industriju

Još jedna važna tema koja sve više privlači pažnju, a tek je u povojima razvoja jest razvoj sportskih arena i stadiona kao centara za sport i zabavu. Na ovom panelu okupit će se izvanredni govornici, ključni akteri koji sudjeluju u kreiranju ovih megaprojekata.

Nadalje, tehnološki napredak, koji je danas neizbježan u svakoj industriji, ima značajan utjecaj i na sektor nekretnina. Koje su nove tehnologije dostupne na tržištu koje omogućuju kvalitetniju gradnju, smanjenje troškova i pružaju korisnicima mogućnost praćenja potrošnje njihovih prostora.

image
/Shutterstock

Noviteti sa Zapada

Održivost, certifikati i EU taksonomija - još jedna neizbježna tema, a koja spominje ono što će svi sudionici ove industrije, ako već nisu, morati implementirati. Nekretnine koriste 40% ukupne globalne energije, odgovorne su za 37% stakleničkih plinova te koriste 12% ukupne potrošnje svježe vode. Svjesnost o održivoj gradnji te većoj prenamjeni postojećih građevina umjesto kontinuiranoj gradnji novih bit će jedan od ključnih poteza koji će definirati ne samo ovu industriju nego ukupno naš odnos prema održivom prostoru.

I, naravno, neizbježna tema stanogradnje i korištenja stambenih prostora. Jedna diskusija tiče se stambenih prostora koji se koriste kao investicija za dugoročni i/ili kratkoročni najam - koja investicija nosi veći povrat te koji nas noviteti čekaju po pitanju zakonske regulative.

Kao šlag na kraju dovodimo tri možda najveća regionalna investitora u stanogradnju kako bismo analizirali tržišne trendove, kakve prostore današnji kupci traže i kakve promjene nas očekuju u budućnosti. U zapadnoj Europi postoji niz noviteta koji na ovim prostorima još nisu prisutni i bit će zanimljivo čuti smatraju li ovi akteri da su nove vrste objekata nešto što planiraju razvijati ili će ipak ovo tržište ostati "tradicionalno" i držati se provjerenih navika.

Jedna tema bit će posvećena sportskim megaprojektima. Hoće li stadioni postati novi centri za zabavu?

Prilika za razvoj

Govornici i kompanije koje RE:D konferencija okuplja, već u svojoj prvoj godini, ukazuje da se radi o mjestu koje postavlja nove trendove i potencira brži razvoj tržišta nekretnina. Samo neki od njih su: 3LHD, Alfa stan grupa, ALFI RE, Arena Hospitality Group, ARHIV, CC Real, Colliers, Cushman & Wakefield CBS International, de Architekten Cie, Dogus grupa, Grawe nekretnine, HNK Hajduk, Kadena Properties, Erste & Steiermärkische Bank, Erste Plavi, Grad Rijeka, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Irundo, Imperium immobiliare, Interkapital, LCN Capital Partners, MZLZ, Meridian 16, MPG, Opereta nekretnine, Plan Radar, Primo Real Estate, Spiller Farmer, Tehnika, Zagreb City Hotels i mnoge druge.

HESA Group kao organizator RE:D konferencije u svom dugogodišnjem radu uvijek ima isti cilj, a to je stvarati mjesta i prilike za kontinuirani razvoj.q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:10