NOVI TREND U POTKROVLJIMA

Stanovi u potkrovlju uvijek izazovu „WOW“ efekt

Saša Kecerin, Marijana Batinić, Martina Štritof, Tomislav Fabek, Andreja Rajić i Luka Vučković

Prirodna svjetlost, pogled u nebo i prirodu koja nas okružuje te romantična atmosfera potkrovlja privlače svakog promatrača. Sve to ne bi bilo moguće bez vrhunskih krovnih prozora.

U hrvatskoj tradicionalnoj stanogradnji potkrovlja nisu česta opcija. U većini slučajeva potkrovlja su u obiteljskim kućama nekada služila kao ostave ili davno zaboravljena spremište. No, uvijek je bilo nešto romantično u njima, djeca su se voljela igrati i kreirati svoje imaginarne svjetove, a odrasli su se voljeli popeti u potkrovlje kako bi pronašli malo mira za sebe ili kako bi prolistali stari obiteljski album i prisjetili se zaboravljenih uspomena.

image
promo

Upravo zahvaljujući krovnim prozorima, onoj „maloj sitnici“, a zapravo velikom staklenom otvoru u svijet, potkrovlja imaju tako snažan efekt na nas. Zahvaljujući danskoj tvrtki VELUX danas na tržištu moguće je odabrati vrhunske krovne prozore koji su istovremeno vizualno privlačni svojim dizajnom te održivi i odgovorni prema okolišu svojom proizvodnjom.

Tvrtka VELUX organizirala je okrugli stol na temu prirodne svjetlost, njene važnosti u svakodnevnom životu, ali i kontrole svjetlosti u ljetnim mjesecima. Glavna tema je bila holistički pristup projektiranju prostora i unutarnjeg uređenja interijera te efekt koji potkrovni stanovi imaju na posjetitelje.

image
promo

„Stanovi u potkrovlju nas uvijek iznenade kada ih dovršimo. Proces projektiranja kosog krova na velikim stambenim zgradama zna biti izazovan. Međutim, jednom kada se ti prostori završe i poprime svoj finalni oblik, kada uđete u te stanove i osjetite toplinu i količinu svjetlosti, to je naprosto nešto neopisivo i to nisu osjećaji koje tipičan stan može stvoriti u ljudima, već posebna atmosfera koju možete doživjeti jedino u toj specifičnoj arhitektonskoj formi. Neki od najbitnijih elemenata stanova u potkrovlju su, naravno, krovni prozori. Tijekom samog procesa projektiranja bitno je posvetiti vrijeme promišljanju pozicioniranja prozora kako bi se predvidjeli različiti scenariji korištenja pojedinih prostorija, mogućnosti pogleda kroz prozor prema terenu ili prema nebu, dnevno kretanje sunca i osvjetljavanje prostora i zadovoljavanje potrebne količine svjetla“, istaknuo je Luka Vučković, arhitekt iz Arhitektonskog studija Vučković.

image

Luka Vučković

S krovnim prozorima kroz svoj cijeli život susreće se i Martina Štritof, dizajnerica interijera, „Još kao mlada djevojka imala sam svoju sobu u potkrovlju, za mene je to uvijek bilo posebno mjesto, romantično, intimno i toplo pri srcu. Danas kada se i sama bavim uređenjem interijera fascinirana sam koliko krovni prozori mogu promijeniti atmosferu prostora i to upravo zahvaljujući prirodnoj svjetlosti i ventilaciji zraka. Pratim tvrtku VELUX i njihove krovne prozore zaista dugo, naime i danas živim u kući koja ima krovne prozore i obožavam sve što mi oni pružaju u mojoj dnevnoj rutini. Ipak, najviše sam fascinirana pričom kako je tvrtka VELUX nastala, a to je gotovo prije 100 godina, nakon drugog svjetskog rata kada se u Danskoj pojavila potreba za većim broje učionica pa su stručnjaci osmislili krovne prozore koji su u danskim mansardama omogućili djeci učenje i dovoljnu količinu dnevne svjetlosti koja je iznimno važna za produktivnost. Iz jedne plemenite ideje nastala je sasvim nova grana u arhitekturi“.

image

Martina Štritof

U ljetnim mjesecima često razmišljamo kako smanjiti količinu svjetlosti i topline u prostoru, no ne trebamo se zbog toga bojati krovnih prozora, jer tvrtka VELUX ima čitav asortiman sjenila i roleta koji će nam pomoći u rješavanju tog problema.

„Koliko god tijekom zimskih mjeseci želimo imati što više danjeg svjetla u svom domu, toliko je u ljetnim mjesecima situacija obrnuta. No, široka ponuda sjenila, vanjskih tendi i roleta koje tvrtka VELUX ima u svojoj ponudi zadovoljit će različite potrebe u različitim prostorijama u stanu. Bilo da želite potpuno blokirati svjetlo ili ga sam prigušiti. Također, sjenila i rolete na električni pogon znatno olakšavaju rukovanje i upravljanje pa tako imate i mogućnost da programirate spuštanje i podizanje sjenila i roleta u stanu prema rasporedu koji vama najviše odgovara. Jednako tako, tvrtka VELUX je iznimno odgovorna prema okolišu stoga smo među prvima uveli na tržište i rolete na solarni pogon. Iznimno smo ponosni na činjenicu da je VELUX grupa globalno postigla prekretnicu u postupnom ukidanju fosilnih goriva. VELUX grupa je u 2023. godini osigurala 100 % obnovljivu električnu energiju i smanjila emisiju iz vlastitog djelovanja za 16 % u odnosu na 2022. godinu“, istaknuo je Tomislav Fabek, arhitekt iz tvrtke VELUX.

image

Tomislav Fabek, Andreja Rajić i Saša Kecerin

Zašto je zaista lijepo i posebno živjeti u domu s krovnim prozorima zaključila je naša poznata voditeljica Marijana Batinić, koja iz prve ruke zna zašto su VELUX krovni prozori najbolja opcija.

“Više od godinu dana je prošlo otkako živim u novom stanu. I VELUX prozori su mi stvarno promijenili način na koji doživljavam svoj dom. Prirodno svjetlo koje ulazi kroz prozore svaki kutak stana čini svijetlim i ugodnim, a itekako utječe na raspoloženje. Ponekad i snimam u stanu pa mi je prirodno svjetlo i s te poslovne strane jako bitno, a unutarnja sjenila i električne vanjske rolete omogućuju mi jednostavnu kontrolu količine svjetlosti i topline koja ulazi. Krovni prozori pružaju i predivan pogled na dnevno, a i noćno nebo, zadržavajući privatnost. Njihova izolacija čini moj stan energetski efikasnim, a pametan dizajn s funkcijom ventilacije omogućava mi brzo provjetravanje prostora bez otvaranja cijelog prozora. VELUX krovni prozori su ugodno začinili moj životni prostor, čineći ga svjetlijim i ljepšim za život. Jako sam sretna u svom novom domu”.

image

Luka Vučković, Tomislav Fabek, Martina Štritof i Marijana Batinić

Više o tvrtki VELUX Group

VELUX krovni prozori donose dnevno svjetlo i svježi zrak u domove ljudi diljem svijeta već više od 80 godina, stvarajući bolja životna okruženja. Naš proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlarnike, dekorativna sjenila, rolete za zaštitu od vrućine, proizvode za ugradnju kao i rješenja za pametnu kuću. Naši proizvodi pomažu osigurati zdravu i održivu unutarnju klimu prostora pogodnu za rad, učenje, igru i opuštanje. Djelujemo globalno – s prodajnim i proizvodnim djelatnostima u 37 zemalja i oko 11.700 zaposlenika diljem svijeta. Tvrtka VELUX Group u vlasništvu je tvrtke VKR Holding A/S, društva s ograničenom odgovornošću u vlasništvu Villum Foundation i obitelji Kann Rasmussen. U 2023. godini tvrtka VELUX Group ostvarila je ukupan prihod od 2,91 milijardi EUR, tvrtka VKR Holding ostvarila je ukupan prihod od 3,97 milijardi EUR, a zaklade Villum Foundation i THE VELUX FOUNDATIONS donirale su 184,6 milijuna EUR u dobrotvorne svrhe. Za više informacija o tvrtki VELUX Group posjetite velux.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 17:07