SEZONA GRIJANJA

Cijene energenata sve veće, a zima se bliži: Kako uštedjeti na grijanju?

Clivet

 

Jedan sustav može smanjiti troškove grijanja do 50 posto

Kako se bliži sezona grijanja, vrijeme je da se pripremimo za hladne mjesece i osiguramo optimalne uvjete za ugodan boravak u našim domovima. Pažljivo planiranje omogućit će nam da tijekom zime učinkovito i ekonomično iskoristimo resurse.

Osim na plin, velik dio građana i dalje se grije na drva. Ta je opcija i dalje najjeftinija, no nije prikladan za sve stambene objekte. Takav sustav grijanja zahtijeva najviše posla i prostor za pohranu drva. Također, unatoč tome što se radi o obnovljivom izvoru energije, grijanje na drva uvelike opterećuje okoliš emisijama te podrazumijeva krčenje šuma. Slično ogrjevnom drvetu su peleti, s tim da su njihovi ispušni plinovi, zbog učinkovitog načina izgaranja, čišći.

No, u posljednje se vrijeme sve više građana odlučuje za grijanje na dizalice topline. Takav je sustav u drugim Europskim zemljama izrazito popularan, pogotovo u skandinavskim zemljama, a Norveška je u tome predvodnica. Činjenica da se upravo te zemlje suočavaju s najoštrijim zimama opovrgava često uvriježenu pretpostavku da tehnologija dizalica toplina ne radi kada temperatura naglo padne.

U kontinentalnom dijelu Europe trend je također sve zastupljeniji, a po mnogim predviđanjima u narednom periodu dogodit će se boom upotrebe dizalica topline.

Na kojem principu funkcioniraju dizalice topline?

Dizalica topline je uređaj koji prenosi toplinsku energiju iz okoline u unutrašnjost objekta ili obrnuto, ovisno o potrebi. Njezin način rada funkcionira na obrnutom principu rada hladnjaka. Naime, hladnjak oduzima toplinu od hrane kako bi je održao hladnom te tu toplinu raspršuje u prostoriju. Dizalica topline, s druge strane, crpi toplinsku energiju iz okoline i prenosi je u unutrašnjost objekta za grijanje, hlađenje ili pripremu potrošne tople vode.

Poznati proizvođač dizalica topline je Clivet, tvrtka s više od 30 godina iskustva u ovom sektoru. To iskustvo omogućilo je Clivetu da primijeni revolucionaran pristup i u stambenom sektoru, nudeći inovativne klimatizacijske sustave koji iskorištavaju prednosti tehnologije dizalice topline i jamče dobrobit tijekom cijele godine za sve tipove kuća u jednom sustavu. Prema Euroventu, europskom stručnom udruženju za grijanje, hlađenje i ventilaciju, 2023. godine Clivet je bio najprodavaniji brend dizalica topline u Hrvatskoj snage iznad 50 kW.

image

Clivet

Dizalice topline pridonose većoj financijskoj i ekološkoj isplativosti

Jedna od najvećih prednosti Clivet dizalica topline je godišnja ušteda,. Naime, dizalica u svom radu koristi oko 75 posto obnovljive energije iz prirode, a preostalih 25 posto je električna energija, što znači da se većina topline prenosi, a ne stvara. U usporedbi s plinskim bojlerom, koriste tri do pet puta manje energije, što u konačnici znači i račune manje i do 50 posto.

S ekološke strane, dizalice topline pridonose povećanju energetske učinkovitosti i upotrebi obnovljivih izvora energije. Korištenjem dizalica topline poboljšava se energetski razred zgrade, kvaliteta zraka, te se pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, budući da ne koriste fosilna goriva i nemaju lokalne emisije uslijed izgaranja.

Maksimalna udobnost

Clivet dizalice topline također se ističu fleksibilnošću i tihim radom, što ih čini prikladnima za različite situacije, bilo da se radi o novogradnji ili rekonstrukciji, ugradnji u postojeći ili novi sustav.

image

Clivet

Njihov tihi rad omogućuje primjenu u svim stambenim područjima, a sposobnost rada u različitim klimatskim uvjetima čini ih univerzalnim rješenjem za grijanje i hlađenje.

Više informacija o Clivet dizalicama topline možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 15:38