Životno iskustvo Marine

Podstanar izigrao popustljivu najmodavku i pobjegao s 10 tisuća kuna duga!

Do sada smo pisali o neugodnim iskustvima s cimerima, susjedima i neobičnim najmodavcima, no svaka priča ima dvije strane. Ima nas svakakvih na ovom svijetu pa su loša iskustva samih najmodavaca s površnim i nepažljivim stanarima jednako česta. Odlučili smo popričati s Marinom koja iznajmljuje svoj stan i koja ima lijepe riječi za svoje podstanare.

Draga Marina, recite nam kakva su vam do sada iskustva s iznajmljivanjem stana?

- Moja iskustva s iznajmljivanjem stana podstanarima spadaju u ona pozitivna, barem u velikoj mjeri. Suprug i ja iznajmljivali smo stan mladom bračnom paru s bebom. Oboje su profesionalni glazbenici, zaposleni, a stanarinu su plaćali redovito, na vrijeme (do petog u mjesecu). Također redovito su plaćali režije za stan. Iako su planirali ostati kraće vrijeme, na kraju su u našem stanu ostali pet godina.

Mislim da smo i mi bili vrlo korektni stanodavci, iako to vjerojatno svaki stanodavac misli za sebe. Na njihovu molbu u stan smo ugradili klimu, što je plaćeno iz njihove stanarine. Također, bili su uredno prijavljeni na poreznoj, a porez smo plaćali mi (što je opet umanjilo našu stanarinu). Kod javnog bilježnika smo potpisali ugovor s ovršnom klauzulom, koji se isplati, iako njegovo verificiranje i izrada stoji oko 1000 kuna. To smo opet platili mi. Bili su uredno prijavljeni i u zgradi, zbog plaćanja zajedničke vode i pričuve. Svi popravci u stanu plaćali su se iz stanarine. Kad se u stanu pojavio miš (na 4. katu gradske zgrade, vjerovali ili ne), mi smo platili deratizaciju. Kad su nas pitali može li njihova djevojčica lijepiti naljepnice po namještaju, pločicama i vratima, dopustili smo, jer smo planirali preurediti stan nakon njihovog izlaska. Izašli smo im ususret i s promjenom teleoperatera i promjenom tarife, kako bi manje plaćali internet i telefon.

Oni su se pak pomirili s tim da u stanu ima dosta naših stvari, mojih i moje pokojne mame, koje su zauzimale dio ormara i špajze. Male nesuglasice nastale su tek pred kraj, kad se nama više nije isplatilo ulagati u veće popravke jer smo planirali veliko preuređenje nakon njihova odlaska. Ipak na kraju smo se prijateljski rastali. Oni sad sretno žive u svom vlastitom stanu, a mi upravo preuređujemo ovaj.

Zaista pozitivno iskustvo! No rekli ste nam da imate i jedan negativan primjer za ispričati u kojem je podstanar izigrao popustljivu najmodavku?

- Tako je! I dok su moja iskustva s podstanarima pozitivna, moja bliska prijateljica doživjela je pravu podstanarsku noćnu moru.

Stan je iznajmila mladom nevjenčanom paru. U početku je sve bilo super, plaćali su stanarinu i režije na vrijeme. No, onda su se razišli i u stanu je ostao samo mladić. Izgubio je posao i više nije imao prihoda. Moja prijateljica ima doista veliko i dobro srce i dopustila mu je da ostane u stanu bez naplate stanarine dok se ne snađe. Morao je samo plaćati režije. Kako ona zbog posla često izbiva iz zemlje, nije redovito provjeravala plaćanje računa. Nakon godinu-dvije podstanar je jednostavno nestao iz stana i više se nije javljao. Kad je moja prijateljica došla u stan i pokušala upaliti svjetlo, nije radilo. Pokazalo se da je struja isključena. Odlazak na Elektru i u druge komunalne službe pokazao je gorku istinu. Njezina dobrota skupo ju je koštala - 10.000 kuna neplaćenih računa. Koje je naravno morala sama podmiriti jer je podstanar bez traga nestao... Toliko o groznim stanodavcima - ima i groznih podstanara!

Kako jednostavno i brzo koristiti tražilicu za nekretnine Prvi Kvadrat saznaj OVDJE

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koje se nekretnina iznajmljuju u hrvatskim gradovima, saznajte cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat, te pregledajte bazu nekretnina za najam OVDJE.

Više o najmu stanova saznajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:13