najam stana

Odlučili ste. Idete u najam!

No jeste li spremni za to?

Najam stana mnogim je Hrvatima svakodnevnica. Iako neki smatraju da je dugoročno najam prostora gubitak novca jer je posjedovanje nekretnine nešto čemu se generacijama težilo, trendovi se polako počinju mijenjaju. U doba kada se sve više ističe važnost mobilnosti, a poslovi bi se trebali mijenjati svakih šest ili sedam godina, puštanje „korijenja“ ima sve manje smisla. Dodamo li tomu sve veći broj ljudi koji sreću traže u inozemstvu, prazne nekretnine koje za njima ostaju pretvaraju se u financijske rupe bez dna. Davanje prazne nekretnine nekome u najam vrijedno je razmatranja jer omogućuje primanje ponekad prijeko potrebne novčane injekcije i poboljšava ponudu na tržištu.

Tražitelja stanova ima iz svih sfera života. Selidbu zbog školovanja, novog posla ili drugih značajnijih životnih promjena većina hrvatskih građana iskusi barem jednom u životu. Na potragu za idealnim stambenim rješenjem utječu mnogobrojni faktori pa je zato važno odrediti kriterije koje stan mora zadovoljiti prije ostvarenja najma. Potrebno je pripremiti se i mentalno i financijski za donošenje ove životne odluke, budući da stan treba biti utočište od vanjskog svijeta. Ovisno o životnom stilu, financijskim mogućnostima, željama i sklonostima, traženje stana može biti lagan ili čak iscrpljujući pothvat, no svakako vrijedan truda jer se ipak radi o domu u kojem se stvaraju uspomene i događa život.

Prvi izlet u svijet najma najčešće predstavlja odlazak na fakultet u drugi grad, što se često podudara i s prisilnim odrastanjem jer se sada studentica ili student po prvi put u životu moraju brinuti da sve režije budu plaćene, da bude hrane u hladnjaku i da prostor bar prividno izgleda čisto. Odnosi s ponekad neobičnim ili čak pomalo ekscentričnim stanodavcima, vraćanje kući u sitne sate nakon izlaska u nepoznatom gradu, sloboda samostalnog života i bezbrojni cimeri obilježavaju život prosječnog hrvatskog studenta koji živi u unajmljenom stanu. Nakupljaju se životna iskustva, uči se izboriti za sebe, ali i toleranciji te se proživljavaju situacije koje će se godinama kasnije uz smijeh prepričavati.

Nakon uspješnog završetka fakulteta uz malo sreće ti se isti studenti pretvaraju u mlade profesionalce koji si napokon mogu priuštiti da žive sami, u kvalitetnijim i bolje opremljenim stanovima. Više novca na raspolaganju, sve usporenije životne navike i drugačije želje mijenjaju kriterije prema kojima se odabire novi prostor za život. Pronalazak stalnog partnera znatno utječe na odabir budućeg doma, pa se stan pretvara u udobno gnijezdo u kojem se sve više boravi. Ako iz mladog para u određenom trenutku nastane obitelj, ponovno je vrijeme za promjene, a to je lakše učiniti s najmom, nego s kupnjom. Kada mladoj obitelji stan postane pretijesan, a dizanje kredita ne dolazi u obzir, upravo je najam većeg stana i prepuštanje prethodnog nekome drugome u najam rješenje koje bi moglo biti zadovoljavajuće za sve.

Dugoročno najam nije za svakoga, ali je za sve više i više ljudi. Kao i sve u životu, ima svoje mane i svoje prednosti. U svakom slučaju nije opcija koju treba odbaciti.

Kako jednostavno i brzo koristiti tražilicu za nekretnine Prvi Kvadrat saznaj OVDJE

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koje se nekretnina iznajmljuju u hrvatskim gradovima, saznajte cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat, te pregledajte bazu nekretnina za najam OVDJE.

Više o najmu stanova saznajte OVDJE

Foto: Istock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:47