Omiljeni kvart

Bili smo na najdinamičnijem gradilištu u Zagrebu: ‘Ovakvih stanova još nema na našem tržištu‘

 IVANA NOBILO/CROPIX
Moderna zgrada podignut će ljestvicu u projektiranju i izgradnji stambenih prostora u glavnom gradu i potaknuti iskorištavanje potencijala zagrebačkih kvartova

U posljednjih nekoliko godina iz centra Zagreba iselio se znatan broj ljudi, prema popisu stanovništva 2021. ta brojka iznosi oko 20.000. S druge strane, sve više pojedinaca odlučuje se skrasiti u drugim zagrebačkim kvartovima koji su sve bogatiji različitim sadržajima te zbog toga veoma poželjni za život.

Najatraktivniji među njima je Trešnjevka koja se od ruralne četvrti Zagreba s kraja 19. stoljeća preobrazila u urbani kvart gdje danas stanuje više od 118.000 stanovnika. Upravo u tom kvartu, na adresi Nova cesta 57/59 trenutno se gradi novi stambeno-poslovni kompleks koji će u velikoj mjeri promijeniti vizuru jedne od najfrekventnijih ulica u Zagrebu. Riječ je o kompleksu Allegheny Plaza koji je trenutno u fazi izvođenja konstrukcije na stambenom i na poslovnom dijelu građevine.

Kako bismo iz prve ruke vidjeli projekt koji će oplemeniti taj dio Zagreba, posjetili smo gradilište i razgovarali s Tomislavom Hlebecom, stručnjakom iz odjela inženjeringa tvrtke Allegheny Financial koja je investitor projekta.

Na čelu s predsjednikom uprave Damirom Farkašem, tvrtka Allegheny Financial stoji iza brojnih kvalitetnih projekata te je prisutna na hrvatskom tržištu projektnog investiranja više od 25 godina.

image

Tomislav Hlebec

IVANA NOBILO/CROPIX

Atraktivnost iznutra i izvana

Dok smo s Tomislavom obilazili gradilište, uspjeli smo zaviriti u skoro svaki kutak kompleksa koji se počeo graditi u rujnu 2022. Allegheny Financial je u suradnji s arhitektonskim studijem Supreme Engineering i internacionalnim timom dizajnera na čelu s Mirandom Vukasović osmislio atraktivan projekt koja već sada privlači poglede prolaznika.

Kako nam je objasnio naš sugovornik Hlebec, Allegheny Plaza je izuzetno kompleksan projekt zbog monumentalnog pročelja, staklenih umjetničkih instalacija na razini kolnika i atrija, odnosno „zelene oaze“, koja će se nalaziti u sredini kompleksa.

Allegheny Plaza sadržavat će 12 loftova, popularnih stanova koje krase dvostruka visina i galerija na kojoj je smješten spavaći prostor. Takvih stambenih prostora, napominje Hlebec, još nema na našem tržištu, a domaći klijenti su pokazali ogroman interes za takav tip životnog prostora.

- Koncept stanovanja nastao sredinom 20. stoljeća u New Yorku brzo se raširio cijelim svijetom i to ne samo kao način stanovanja nego i kao ‘‘lifestyle‘‘ – urbani način života. Loft podrazumijeva uređenje prostora velikog volumena s minimalističkim pristupom, vidljivim nosivim konstrukcijama i puno svijetla – istaknuo je Hlebec.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

Osim loftova, u stambeni dio kompleksa uključeni su i dvoetažni stanovi koji su smješteni na najvišim katovima. Nadalje, Allegheny Plaza imat će i osam poslovnih prostora koji su konstrukcijski spojeni sa stambenim dijelom, ali komunikacijski potpuno odvojeni, kako bi svaki korisnik kompleksa imao mir i privatnost. Poslovni dio imat će četiri etaže, a na njemu će posebno biti atraktivno stakleno pročelje.

Izuzetno atraktivan će biti i prostor atrija obogaćen mediteranskim vrtom sa pomno uređenom hortikulturom, u kojem će se stanari i zaposlenici moći opustiti u potpunosti sakriveni od gradske vreve.

image

Allegheny Plaza aromatični vrt

Miranda Vukasovic Design

- Koncept je stvoriti urbani moderni park, s parternim i vertikalnim hortikulturnim uređenjem u koji će se integrirati posebno dizajnirani elementi i prostori za druženje te relaksaciju. Daljnju brigu o hortikulturi i o ostalim elementima zelene oaze, kao uostalom i svim zajedničkim prostorima, vodit će posebna tvrtka zadužena isključivo za održavanje ovog stambeno-poslovnog kompleksa – istaknuo je Hlebec.

Znatna ušteda energije

S obzirom na sve veće cijene energenata, stručnjaci uključeni u projekt izgradnje kompleksa su budućim stanarima osigurali izuzetnu uštedu energije. Kako je objasnio Hlebec, energetska učinkovitost postići će se ugradnjom vrhunskih izolacijskih materijala, najmodernijih dizalica topline kao primarnog sustava grijanja i hlađenja, te foto naponske elektrane na krovu zgrade.

Ovaj napredni sustav, dodaje Hlebec, značajno će smanjiti i troškove budućim stanarima i korisnicima poslovnih prostora. Drugim riječima, veliki dio utroška struje za loftove i poslovne prostore kao i za sve zajedničke troškove za stambene prostore zgrada će proizvoditi putem vlastite high-tech opreme.

Kada je riječ o modernom načinu stanovanja, sve su traženiji stambeni prostori opremljeni takozvanim „pametnim“ tehnologijama. Allegheny Plaza stanovi bit će opremljeni Smart Home sustavima koji olakšavaju svakodnevni život. Pametni dom, kaže Hlebec, čine kućanski uređaji koji su povezani s centralnim uređajem koji ih kontrolira. Pomoću njega se upravlja grijanjem, hlađenjem, sigurnosnim sustavom ili zaključavanjem ulaznih vrata. Posebno je praktično što se svim ovim sadržajima može upravljati preko aplikacije na mobitelu, tako da će se i upravljanje sustavom grijanja i hlađenja moći vršiti i u odsustvu iz stana.

image
IVANA NOBILO/CROPIX

Građevinski radovi koje za Investitora izvodi tvrtka „Oportum“ napreduju u skladu s terminskim planom, što je osigurano stručnim planiranjem i organizacijom stručnjaka Allegheny Financial-a i nadzornih inženjera, kao i brojnih stručnih suradnika ovog projekta.

image

Allegheny Plaza loft

Miranda Vukasovic Design

Realizacija ovog projekta zasigurno će pridonijeti razvoju ovog dijela Zagreba, učinit će srce Trešnjevke veoma atraktivnim mjestom, što se već donekle i započelo preuređenjem hotela Panorama. Dovršetak kompleksa Allegheny Plaza očekuje se koncem 2023. godine, kada će i prvi stanari useliti u svoje nove domove.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Allegheny Financial.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:03