UPEČATLJIVO ZDANJE

Što se skriva iza ovih neobičnih plavih kosina u središtu grada? Nije hotel niti muzej

 MIGUEL DE GUZMAN/AGROB-BUCHTAL.DE

Plava keramička fasada u kontrastu s upečatljivim izgledom valovitih čeličnih ploča privlači pozornost baš svih prolaznika živahne četvrti u širem centru Madrida. Mnogi od njih zastajkuju i pitaju se što se skriva iza ovih neobičnih kosih zidova,a fotografije koje donosi mreža v2com, otkrivaju odgovor.

Stariji par naručio da je od studija OF Architects "dom koji će trajati u budućnosti i ispuniti potrebe generacija koje dolaze". Za projekt naziva "Beyond the Family Kin Housing" bio je zadužen arhitekt, povjesničar i edukator Ignacio G. Galan.

image
MIGUEL DE GUZMAN/AGROB-BUCHTAL.DE
image
MIGUEL DE GUZMAN/AGROB-BUCHTAL.DE
image
ROCIO ROMERO RIV8B/

U svom urbanom oblikovanju, prilagodljivosti i slobodnoj pristupačnosti, arhitektura ove kuće zaista vodi računa o potrebama kako dugovječne populacije koja stari, tako i budućih generacija. Njezina fasada nije samo estetska. Kombinira nekoliko tehnoloških strategija kako bi se maksimirizala energetska učinkovitost.

Vlasnici objekta odlučili su se za kombinaciju podnog grijanja i toplinski vodljivih pločica u velikim dijelovima interijera. Ljeti su pločice hladne, a posebno su dobrodošle i često se koriste u toplim zemljama poput Španjolske. S modernim pločicama od prirodnog materijala stvorili su ugodnu i zdravu sobnu atmosferu za ukućane svih dobnih skupina.

Pomični prozori u krovu šupe povezani su s automatskim roletama koje kontroliraju toplinu i rasvjetu, kako bi stvorili dobro prozračenu i udobnu unutrašnjost. Solarni paneli s prepoznatljivom zelenom čeličnom strukturom na krovu podržavaju rad podnog grijanja u cijeloj kući.

image
MIGUEL DE GUZMAN/AGROB-BUCHTAL.DE
image
MIGUEL DE GUZMAN/AGROB-BUCHTAL.DE
image
MIGUEL DE GUZMAN/AGROB-BUCHTAL.DE

Pristupačnost je još jedna nit vodilja u "Kin Family Housing" projektu, koja je ujedno i preduvjet za arhitektonski krajolik koji želi promicati uključivanje i sudjelovanje za sve stanare, kako iznutra tako i izvana. Otvoreni dizajn prizemlja potiče i susjedsku zajednicu s izravnom vezom s ulicom. Kratka rampa vodi od razine ulice do ulaza, a unutar kuće nastavlja slijed prostora koji zadovoljavaju sve potrebe, od male djece do starijih osoba. Niz kaskadnih vrtova okružuje kuću i daje joj prostor za odmor na otvorenom uz mali bazen. Krovna terasa, s druge strane, idealna je za vrtlarenje.

image
MIGUEL DE GUZMAN/AGROB-BUCHTAL.DE

Svjesna uporaba modernog dizajna pločica u ovom je projektu "srušila arhitektonske barijere" i osigurala neograničenu mobilnost u domu. Arhitekti su ih ovdje smatrali sastavnim dijelom inkluzivne stambene arhitekture, koja postaje sve važnija kao koncept budućnosti. Otvoreni i fleksibilni tlocrti stvorili su kuću koja se može prilagođavati promjenjivim potrebama i životnim stilovima svojih stanovnika danas i u budućnosti, i to ovisnoo njihovoj dobi.

U svakom detalju svojih principa dizajna, koji karakteriziraju trajnost i fleksibilnost, ova međugeneracijska kuća utjelovljuje koncept za cjeloživotni boravak. Baš zato odabir keramičke fasade i dizajna pločica nije bio slučajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 08:47