DOBRA INVESTICIJA

Rusi i Ukrajinci počeli rasprodavati atraktivne nekretnine na Mediteranu

Budva, Crna Gora

 /SHUTTERSTOCK

Posljednjih godina cijene stambenih nekretnina značajno su porasle i u Crnoj Gori, naročito od dolaska ruskih i ukrajinskih državljana nakon početka rata. No, tamošnji stručnjaci za nekretnine tvrde kako bi sad moglo biti pravo vrijeme za investiciju.

"Cijene nekretnina u Crnoj Gori, naročito na primorju, variraju i ovise o nizu faktora: lokaciji, vrsti i stanju same nekretnine. U ponudi ima i dosta kuća koje se prodaju po nižim cijenama od realnih, jer su baš Rusi i Ukrajinci kupovali nekretnine koje im više nisu potrebne", rekao je Branislav Simović, agent za nekretnine u Crnoj Gori, za Biznis.rs.

On smatra da kupnja nekretnine za najam u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija iz nekoliko razloga.

"Prije svega, broj turista stalno raste. To znači da postoji konstantna potražnja za smještajem, posebice tijekom ljetne sezone, ali i tijekom cijele godine u određenim područjima", rekao je Simović, dodajući kako je povoljna i porezna politika, budući da je porez na imovinu relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji iznajmljuju svoje nekretnine.

U Budvi se cijene stanova kreću od 1500 do 3000 eura po kvadratu, a kuća od 2000 do 4500 eura po kvadratu, ovisno o blizini mora i kvaliteti gradnje. Posjećen Kotor ima nešto niže cijene: prosječna je cijena stanova između 1500 i 2500 eura po kvadratu, a kuća od 2000 do 4000 eura po kvadratu. U Tivtu pak cijene stanova idu od 1800 do 3500 eura po kvadratu, posebno u blizini luksuzne marine Porto Montenegro, dok se kuće u ovom gradu mogu kupiti po cijenama od 2500 do čak 5000 eura po kvadratu. Herceg Novi i okolina su nešto povoljniji: ovdje se stan može pronaći po cijeni od 1200 eura po kvadratu, dok se kuće u ovom dijelu Bokokotorskog zaljeva kreću od 1500 do 3500 eura po kvadratu.

"Tržište nekretnina u Crnoj je Gori u porastu, a predviđa se da će cijene nekretnina nastaviti rasti, što znači da se može očekivati i rast vrijednosti investicije. Međutim, prije odluke o kupnji važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora. Nekretnine u turističkim mjestima kao što su Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi su popularnije za najam i mogu donijeti veće prihode. No, troškovi održavanja nekretnine mogu varirati, pa je važno uzeti ih u obzir prilikom računanja profitabilnosti", rekao je.

Simović smatra kako se isplati kupiti nekretninu za najam jer se već u tri mjeseca mogu pokriti rate kredita za cijelu godinu.

"Prosječne su cijene u najpopularnijim turističkim gradovima oko 100 eura za noćenje u srpnju i kolovozu. U rujnu i lipnju su za nijansu niže, ali se zbog produženog ljeta nekretnina može iznajmljivati i četiri mjeseca godišnje", ocijenio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 07:10