JEDNOM U ŽIVOTU

Prodaje se netaknut otok ‘na kraju svijeta‘. Veći je od Manhattana, ima nekoliko jezera, 80 laguna, slapove, planine... Evo i cijene!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Nalazi se u zadivljujućem Patagonskom arhipelagu, u čileanskoj regiji Aysèn, a poznat je kao Djevičanski otok

"Jednom u životu". Tim riječima opisuje se oglas za golem komad zabačene, nerazvijene zemlje u blizini zapadne obale Čilea koji traži novog vlasnika - i to avanturističkog. Naime, netaknut otok u zadivljujućem Patagonskom arhipelagu, poznat kao Djevičanski otok, smješten u regiji Aysèn u jednom od najrazličitijih ekosustava na planetu, prodaje se za čak 35 milijuna dolara, prenosi The NY Post.

Vijest da je ovaj privatni otok - koji je sa svojih 44.559 hektara upola manji od Hong Konga, ali je čak sedam puta veći od Manhattana - izlistan u agenciji Hall and Hall, prvi je objavio Mansion Global.

image
Hall and Hall

"Iako otoci općenito nisu za svakoga, rijetkost je pronaći otok ove veličine, s obiljem obale, slatke vode, sirove ljepote, privatnosti i osamljenosti", rekao je agent za nekretnine Jeff Buerger za The Post of Virgin Island, dodajući da je to područje u potpunosti netaknuto, što predstavlja veliku "priliku za izgradnju".

U oglasu se navodi kako otok ima obalu dugačku 163 kilometara, a sadrži jezera, potoke, izvore, slapove, ima 80 laguna... Planine Ande se protežu cijelom dužinom otoka, a velik dio je prekriven močvarama. Jezera i lagune protežu se na površini od 1556 hektara, a šume na 17.889 hektara. Otok sadrži i 1134 milijuna kubičnih metara slatke vode. No, jedina stvar koju nema su kuće. Zasad.

"Mogućnosti očuvanja i upravljanja ovdje su jednako bez presedana. Kupnja Djevičanskog otoka predstavlja priliku za očuvanje ekološkog čuda, dok se istovremeno doprinosi okolišu na smislen i ekološki način", navodi se, među ostalim, u oglasu.

Da bi se pristupilo Djevičanskom otoku, posjetitelji moraju putovati do međunarodne zračne luke Santiago u Čileu, zatim do zračne luke Balmaceda, a potom uzeti brod ili helikopter. Najbliži gradovi su Puerto Aysèn i Puerto Chacabuco na kopnu Čilea.

Mansion Global nije mogao utvrditi tko prodaje nekretninu. Fotografije otoka možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:22