objekti o kojima se priča

Ovo je zgrada u kojoj žive najbogatiji ljudi New Yorka. Izbjegavaju medije ali obožavaju luksuz. Svi stanari su muškarci, a samo je jedna žena

 STAN HONDA/AFP/PROFIMEDIA/STAN HONDA/AFP/PROFIMEDIA

New York, New York...Iako mnogi povezuju ovu pjesmu s Frankom Sinatrom, upravo je Liza Minnelli debitirala u istoimenom filmu iz 1977. godine, koji je režirao Martin Scorsese, a Minnelli i Robert De Niro glumili su kao glazbenici i ljubavnici. New Yotk uistinu je fascinantan grad, a mogu to potvrditi svi koji su u njemu bili barem jednom. Iako se o njegovim zgradama, kućama, ulicama, kafićima, restoranima, muzejima...i ostalim mnogobrojnim zanimljivostima, može pisati naširoko, mi smo danas odlučili napisati nešto o zgradi koja je s vremenom postala jedan od gradskih najprepoznatljivijih simbola. Ova zgrada ne samo da se smatra luksuznom već i povijesno važnom zgradom. Riječ je o zgradi u Art Deco stilu koja je dom brojnih istaknutih ličnosti ovog grada. Svoja vrata, otvorila je u listopadu 1930., usred Velike depresije, a 1980-ih cijene nekretnina su skočile u nebo.

image
NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA/NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
image
STAN HONDA/AFP/PROFIMEDIA/STAN HONDA/AFP/PROFIMEDIA
image
STAN HONDA/AFP/PROFIMEDIA/STAN HONDA/AFP/PROFIMEDIA

Park Avenue 740 ima samo 31 rezidenciju, ali one su postizale neke od najviših cijena nekretnina u povijesti New Yorka. Nekretninu u toj zgradi uspjeli su nabaviti John D. Rockefeller, financijer Sol Steinberg i osnivač "Blackstonea" Steve Schwartzman. No, brojne istaknute ličnosti tamo ipak nisu uspjele kupiti nekretinu iako su jako željele. Bogatstvo, naime, nije jedini faktor za potizanje tog cilja. Primjerice, Neil Sedaka, Barbara Streisand, Nelson Peltz i milijarder Leo Blavatnik navodno su odbijeni od strane odbora stanara zgrade.

Pogledajte video!

Stanovnici, naime, moraju biti spremni dati ogromne svote novca za svašta nešto. Naknade za održavanje mogu iznositi čak 10.000 dolara mjesečno. A 1990. godine stanovnici su u prosjeku plaćali 250.000 dolara za popravak fasade zgrade. Zanimljiv podatak je i to da potencijalni kandidati za stanare ove zgrade moraju moći dokazati likvidnu neto vrijednost od najmanje 100 milijuna dolara.

No, ova zgrada nije bez kontroverzi. Prosvjednici Occupy Wall Streeta okupili su se 2011. godine oko ove zgrade u kojoj stanuju brojni financijski titani i prosvjedovali. A više od nekoliko stanovnika bilo je predmetom tabloidnih skandala.

image
NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA/NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Na 15. i 16. katu nalazi se dvoetažni stan koji je posebno dizajnirao arhitekt zgrade, Rosario Candela, za Johna D. Rockefellera, Jr. Menadžer hedge fonda David Ganek platio je 2005. godine 19 milijuna dolara za svoj duplex, slavni dom iz djetinjstva Jackie Kennedy. Stan je trenutno na tržištu za 32,5 milijuna dolara. Ranije se čak spominjala cijena od 44 milijuna dolara.

U 2011., Bank of America pokušala je zaplijeniti nekretninu mogula Kenta Swiga i njegove sada bivše supruge Elizabeth, rekavši da dvije godine nisu platili svoj 16-sobni stan. Početkom 2014. stan je izlistan za 32,5 milijuna dolara, a na kraju je prodan po nevjerojatnoj cijeni nepoznatom kupcu za 22,5 milijuna dolara.

image
NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA/NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Israel "Izzy" Englander, milijarder, osnivač hedge fonda Millennium Partners, kupio je duplex od Francuske (da, zemlje) u lipnju 2014. Nakon nadmetanja, platio je 70 milijuna dolara, 22 milijuna dolara više od tražene cijene. Danas stan vrijedi oko 95 milijuna dolara, prenosi stil,kurir.rs.

Nadalje, godine 2003. naftni tajkun David Koch platio je 17 milijuna dolara za dupleks od 18 soba. Godinu dana je renovirao luksuzni stan prije nego što se uselio. Ipak, ne bave se svi stanovnici ove zgrade financijama. Modna dizajnerica Vera Wang platila je 23,1 milijun dolara za očev stan na adresi 740 Park 2007. godine, nedugo nakon što je on umro.

Thomas Tisch kupio je "Apartman Eisenhower" na adresi 740 Park 2000. godine za 15 milijuna dolara kao dom za svoju ženu i četvero djece. Tisch je, među ostalim, direktor Sears Holdings Corporationa i povjerenik Sveučilišta Brown.

Suosnivač Oaktree Capitala, Howard Marks, kupio je dva duplexa u svibnju 2012. za 52,5 milijuna dolara, postavljajući rekord za najskuplji stan ikada prodan u New Yorku u to vrijeme. Stan ima 30 soba, privatni lift i dvije knjižnice. Danas vrijedi oko 66 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 22:59