Praktična i čvrsta

Hit na tržištu nekretnina štedi vrijeme i novac: Izgradi se u tjedan dana i može ići na svaki teren

Montažna kuća Modul tehnike u Zagrebu

 Modul tehnika
Materijali koji se koriste za izgradnju montažnih kuća su prilično lagani, što omogućava jednostavniji prijenos na mjesto montaže

Montažne kuće su sve primamljivije rješenje brojnima koji traže novi dom ili žele napraviti vlastitu oazu za odmor. Razloga je tome puno – izgradnja ovakvih objekata traje puno kraće od izgradnje ‘klasičnih‘ kuća ili stanova, montažne kuće nude raznovrsne opcije dizajna i mogu se lako prilagoditi osobnim željama i potrebama, a uz to je njihova proizvodnja u kontroliranim tvorničkim uvjetima garancija da će se reducirati barem dio otpada i štete za okoliš. One su i idealno rješenje za ljude koji imaju neravne i teže pristupačne parcele jer je i u tim slučajevima prilično lako doći do individualnih rješenja.

Uz iznimnu praktičnost, jedan od glavnih razloga zbog kojih se ljudi odlučuju za kupnju montažnih kuća su financije. Domovi ovoga tipa obično vlasnicima donose uštedu novca, a mi smo istražili na koje se sve načine događaju te uštede.

image

Montažna kuća Modul tehnike u Delnicama

Modul Tehnika

Niža cijena proizvodnje

Montažne kuće obično su jeftinije od regularnih jer se proizvode u većim količinama i u tvorničkom okruženju, što smanjuje troškove rada i materijala. Kod njih nema potrebe za postavljanjem velikih gradlišta, a izrađuju se koristeći standardizirane dijelove i procese rada, što omogućava veću učinkovitost i ekonomičnost.

Za primjer, tvrtka Modul tehnika ističe kako, ovisno o veličini objekta, mogu montirati montažnu kuću za pet do deset dana, a građevinske radove mogu obavljati u bilo kojem dijelu godine. Cijeli proces, doduše, ipak traje nešto duže jer postavljanju kuće prethodi i priprema terena, no u velikoj većini slučajeva je potpuno realno očekivati da od narudžbe do postavljanja objekta prođe oko 60 do 90 dana, što je i dalje puno manje od rokova koji su standard u regularnoj gradnji. Samo postavljanje kuće najčešće traje nekoliko dana. Primjerice, u Modul tehnici kažu da im za kuću od otprilike 70 metara kvadratnih traje tri do sedam dana, a svi objekti se rade prema željama kupca.

image

Montažna kuća Modul tehnike u Pisarovini

Modul tehnika

Prema procjenama, u Hrvatskoj izgradnja roh bau metra kvadratnog montažne kuće plaća se oko 600 do 800 eura, što podrazumijeva izvana kompletno završen objekt koji ima stolariju, pokrov i fasadu dok cijena kvadrata po ključ u ruke modelu s instalacijama, podovima, unutarnjim zidovima i sanitarnim čvorovima ide do 1300 eura.

Unaprijed transparentna cijena

Prednost montažne kuće je što unaprijed znate cijenu gotovog objekta, a to sprječava pojavu iznenadnih troškova. Kod klasičnih izgradnji troškovnik nerijetko značajno varira, odnosno najčešće s vremenom raste, što je posljedica gotovo svakodnevne izmjene cijena građevinskog materijala, ali i manjka radne snage u ovoj industriji. Stvar još dodatno kompliciraju, primjerice, produljenja radova zbog lošeg vremena i slične neplanske situacije.

Kod montažnih kuća stvar, pak, funkcionira drugačije. Gotovo svi troškovi se mogu definirati unaprijed, a proizvođači obično nude pakete s jasno određenim cijenama za osnovni model kuće i dodatne opcije. To omogućava vlasnicima da bolje planiraju proračun jer su troškovi jasno postavljeni unaprijed, a predvidljivost financijskog dijela priče u ovakvim je investicijama luksuz koji obično znači i – uštedu.

image

Montažna kuća Modul tehnike u kampu u Tisnom

Modul tehnika

Materijali koji štede energiju

Montažne kuće dolaze s visokom energetskom učinkovitošću zahvaljujući modernim materijalima i izolaciji. Za primjer, građevinski materijal SIP (structural insulated panel), štedi čak 70 posto energije.

SIP je nastao baš zbog potrebe za brzom i kvalitetnom gradnjom kuća i drugih objekata, a tvrtka Modul tehnika je prvi i još uvijek jedini proizvođač ovog materijala kod nas. Za razliku od ostalih sistema montažne gradnje, SIP ima iznimnu čvrstoću, žilavost, elastičnost i minimalnu zračnu propusnost konstrukcije. Ubraja se među najbolje izolacijske sustave gradnje jer ne dopušta prodiranje vjetra i vlage u sami objekt te tako smanjuje potrošnju energije pa je dobio visoke ocjene prilikom strukturnih ispitivanja na udar vjetra i potrese.

Osim toga, gradnja SIP-om je brža za 70 posto u odnosu na tradicionalnu gradnju te omogućava montažu objekta na nepristupačnim terenima. Paneli se mogu izraditi u različitim debljinama pa se tako i sami objekt može modulirati prema tome želi li se dobiti objekt za stanovanje tijekom cijele godine ili samo sezonski. Posljedica adekvatne izolacije je i ušteda energije, odnosno manji računi.

Mogućnost gradnje na nepristupačnim terenima

Objekte od SIP panela je moguće montirati i na prilično nepristupačnim terenima. Materijali koji se koriste za izgradnju takvih kuća su prilično lagani u odnosu na konvencionalnu gradnju, što omogućava jednostavniji prijenos na mjesto montaže. Osim toga, modularni dizajn omogućava da se kuće montiraju u dijelovima, ali i to da se svaki objekt prilagodi terenu na kojeg će biti postavljen.

image

Montažna kuća Modul tehnike u Daruvaru

Modul tehnika

Odlično rješenje za nadogranju objekata

SIP paneli su izuzetno praktično i efikasno rješenje kada je riječ o nadogradnji postojećih objekata. Njihova modularna struktura omogućuje brzu i jednostavnu implementaciju novih prostornih elemenata kao što su terase, ljetne kuhinje ili dodatne sobe. Ova inovativna tehnologija omogućuje skraćenje vremena potrebnog za nadogradnju na svega nekoliko dana, čime se značajno smanjuje nered, buka i neugodnosti koje su obično povezane s takvim projektima.

image

Proces gradnje objekta od SIP panela

Modul tehnika

Montažne kuće donose fleksibilnost u proces nadogradnje, prilagodljivost potrebama vlasnika te brzu realizaciju željenih promjena. Umjesto dugotrajnih i kompleksnih građevinskih radova, montažne strukture dolaze već gotove, spremne za montažu, što znači da su trenutno funkcionalne nakon postavljanja. Osim toga, materijali korišteni u izgradnji montažnih kuća često su visokokvalitetni i ekološki prihvatljivi, čime se osigurava dugovječnost i održivost dodanih prostornih elemenata.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Modul tehnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 16:21