PITALI STE NAS...

Kako njegovati stablo masline u tegli zimi?

Lijepo molim savjet! Imam sadnicu masline s Brijuna, koja lijepo napreduje u tegli na terasi. Treba li ići u zatvoreni prostor, kad je i kako njegovati u prostoru s centralnim grijanjem? Naime, jedna mi nije preživjela vani na južnoj strani, zaštićena zidom, nadstrešnicom i tkaninom za zaštitu. Unaprijed zahvaljujem, Nada Franić

Maslinu se u novije vrijeme sve češće može vidjeti kao lončanicu u stanu ili na balkonu. Ova tradicionalno mediteranska biljka ima određenu sofisticiranost, a svojom jednostavnom ljepotom unosi dašak starine u životni prostor.

Međutim, uzgoj u tegli ovu biljku svrstava među vrste koje traže malo više pažnje. To je biljka koja je vrlo osjetljiva na mraz te bez zaštite ne može podnijeti dulja vrijeme na temperaturama u minusu. Stablo masline traži puno sunca pa teglu treba smjestiti uz prozor okrenut prema jugu, ali podalje od izvora topline.

Traži mješavinu tla koja dobro propušta vodu, a ako kupujete gotov supstrat, birajte onaj za uzgoj kaktusa. Pripazite da dno tegle ima više rupa za drenažu pa prije same sadnje na rupe postavite kamenje ili nešto slično kako sam supstrat ne bi spriječio otok viška vode. Kao i svaka mediteranska biljka, ni maslina ne voli previše vlage pa je zalijevajte tek kad se supstrat sasvim osuši na dubini od 5 centimetara, a prskanje listova sasvim izostavite. Iako maslina jako sporo raste, u tegli neće doživjeti potpunu ljepotu kao kada je posađena na otvorenom. Naime, životni vijek masline koja se uzgaja u kontroliranim uvjetima iznosi do deset godina.

Ali i to je dovoljno da, ako imate plodonosnu, a ne ukrasnu sortu, uživate u berbi, zar ne?

Odlučili ste da ćete postati pravi vrtlar i da ćete svaki mjesec učiti i biti sve bolji u poznavanju biljaka i zemlje? Dopustite da vam časopis D&D VRT pomogne u tome. Imate li pitanje za naše stručne suradnike? Pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., vaše ćemo odgovore objaviti u idućem broju!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 16:21