Jedinstveni ukras za dječju sobicu

Izradite sami slatke prizore od vune

 

Danas nam na raspolaganju stoji doista bezbroj predivnih načina na koje možemo pokazati svoju kreativnost i pritom stvoriti divne ukrase za dom u kojima će uživati cijela naša obitelj, a koji uopće ne moraju biti pretjerano skupi. Kako biste se i vi malo poigrali bojama, vunom i čavlićima odlučili smo vam predstaviti jednostavan "uradi sam" zadatak koji uključuje tkanje, a koji možete isprobati sa svojim klincima već večeras! Ovi simpatični ukrasi od vune izgledat će savršeno na zidu u dječjoj sobici i bez iznimke unijeti vedrinu u taj slatki prostor.

Potreban materijal

drveni okviri za slike
škare
3-4 vune različitih boja i tekstura
2 igle s većom ušicom
sitni čavlići
čekić

Postupak

Iz drvenog okvira za slike uklonite staklo i pozadinu jer vam neće trebati. Okvir postavite prednjom stranom na stol i odaberite orijentaciju slike koju ćete izrađivati. Ovisno o orijentaciji vaše slike na dvije suprotne strane okvira čekićem zakucajte kratke čavliće na jednakoj udaljenosti i to gusto postavljene. U primjeru s fotografija na jednoj kraćoj strani okvira postavljeno je 16, a na drugoj 17 čavlića.

Svi su čavlići zakucani u okvir tako da je njihova glava usmjerena prema naličju okvira odnosno prema zidu. Oprezno zakucajte čavliće kako ne biste probili prednju stranu okvira.

Na strani na kojoj ste postavili više čavlića na jednom kraju niza zavežite čvor od bijele vune i počnite natezati niti do druge strane okvira. Tamo omotajte nit oko prvog čavlića i navucite nit natrag prema dolje. Ponovite postupak sve dok ne iskoristite sve čavliće i s nitima ne prekrijete cijelu površinu između stranica okvira. Dobro nategnite sve niti i zavežite na zadnjem čavliću u nizu vunenu nit u čvor.


Vrijeme je za ukrašavanje! Odrežite veći komad tamne vune i provucite jedan kraj kroz ušicu igle. Počnite provlačiti iglu kroz nategnute niti u okviru naizmjence iznad i ispod osnovnih niti sve dok ne dođete do drugog ruba okvira. Nategnite tamnu vunu i nastavite s provlačenjem, ovaj put s druge strane i to opet dok ne dođete do drugog ruba okvira. Ponovite postupak nekoliko puta, a potom potisnite nizove vune prema dnu okvira kako biste dobili gustu površinu.

Nastavite namatati vunu, no ovaj put nemojte ići do kraja nego se zaustavite jednu ili dvije niti ranije. Nastavite namatati i sužavati površinu oko koje namatate sve dok ne dobijete oblik trokuta odnosno planine! Nemojte zaboraviti dobro potisnuti svaki sloj kako vaša planina ne bi imala rupa.




Kroz drugu iglu provucite nit čupave bijele vune te njom dovršite vrh svoje planine kako biste dobili dojam snijega. Istu vunu iskoristite i za stvaranje oblika oblaka koji ćete početi namatati pri vrhu okvira. Poigrajte se s njegovim položajem i veličinom, kao i s drugim oblicima! Dobru zabavu!

Izvor: Jesus Sauvage

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:31