Ima i solarne panele

Život u četiri brodska kontejnera: Jedan od boljih primjera koji smo vidjeli

 Tom Ferguson
Colo Crossings nalazi se na strmoj padini, otprilike 100 km sjeverozapadno od Sydneya

Od malih kuća do studentskih domova, i dalje smo impresionirani onim što arhitekti mogu napraviti od skromnog brodskog kontejnera. Colo Crossings kuća, australskog studija Benn + Penna, definitivno je jedan od boljih primjera arhitekture temeljene na kontejnerima koji smo vidjeli u posljednje vrijeme. Ima oblik atraktivnog objekta na solarni pogon uređenog oko bazena.

image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson

Strukturno, dom se sastoji od četiri modificirana transportna kontejnera koji su podignuti iznad kamenjara na čeličnoj potpornoj konstrukciji. Dva su kontejnera međusobno povezana kako bi se stvorio dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica otvorenog plana i kupaonicu, dok drugi par čini tri spavaće sobe kuće s kupaonicom.

image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson

Dnevni i spavaći prostori smješteni su s obje strane malog bazena i povezani su ostakljenim hodnikom, dok se na drugoj strani nalazi terasa s koje se pruža pogled na krajolik. Interijer je uređen minimalistički, ali zahvaljujući svom otvorenom rasporedu i gotovim zidovima, Colo Crossings zapravo ne nalikuje tipičnoj kući od kontejnera. Ima betonske podove i kuhinju od šperploče, dok je veliko ostakljenje postavljeno da uokviruje pogled, ali ne i da pretjerano zagrijava unutrašnjost. Kuća se grije i podnim grijanjem i peći na drva.

image
Tom Ferguson
image
Tom Ferguson

Kad god obrađujemo arhitekturu baziranu na brodskim kontejnerima, moramo spomenuti iskreno užasne performanse metalnih kutija i na vrućem i na hladnom vremenu. Međutim, Benn + Penna je to riješio postavljanjem izolacije.

image
Tom Ferguson

"Postojeća podloga od pješčenjaka formirala je prirodnu podlogu s kojom su radili geotehnički i građevinski inženjeri kako bi poduprli objekt u području sklonom klizištima", objasnili su iz tvrtke. "Čelična konstrukcija je usidrena u stijenu, s izloženim elementima kao izrazom strukture, ali dizajnirana da izdrži u godinama koje dolaze. Zidovi kontejnera i krovovi su dvostruko izolirani, a nova betonska ploča izlivena je u svaki kontejner kako bi se olakšala toplinska masa kroz više prozora okrenutih prema sjeveru."

Colo Crossings dobiva vodu iz sustava za prikupljanje kišnice, a struja dolazi iz solarnih panela, iako ima spoj na mrežu u slučaju da zatreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 14:42