Stan od 117 četvornih metara

Život u centru Zagreba

Dizajnerska oaza od 117 kvadrata čistih linija i neutralnih boja

Moderno, jednostavnih linija i neutralnih boja – bile su jedine tri smjernice koje je uspješni poduzetnik, vlasnik prostranog stana u Ban centru, dao dizajnerici interijera Juliji Kralj. “U ruke” je dobila arhitektonski riješen stan koji je trebalo urediti. Naime, iako je riječ o novogradnji, vlasnik je ipak želio prilagoditi prostor svojim potrebama tako da su srušeni zidovi i napravljen je stan koji se sastoji od dvije zone: dnevne i intimne (spavaće).

Riječ je, dakle, o stanu veličine 117 četvornih metara koji je prilagođen životnim navikama vlasnika. Što se tiče rasporeda, na samom ulazu nalazi se pretprostor iz kojeg se na lijevu stranu ulazi u dnevnu zonu, a na desnoj strani je oaza za intimu i odmor. – Dnevna zona je jedna velika open space prostorija koja se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice, a u drugom dijelu stana su dvije spavaće sobe i kupaonice – objašnjava dizajnerica.

Iako joj je vlasnik, kaže Kralj, dao zadatak da cijeli stan bude moderan i funkcionalan, trebalo se ipak potruditi da se sve lijepo uklopi. – Kompletan je namještaj u neutralnim bojajama i nježnim tonovima kako bi se postigla profinjenost, a s druge strane detalji su ti koji mogu razbiti eventualnu hladnoću i monotoniju – kaže Kralj. U dnevnom boravku dominira velika talijanska sjedeća garnitura (Desire) koja je u štofu i punjena perjem, zbog čega je iznimno udobna za sjedenje.

Kvarcni kamen u kuhinji

– Poseban detalj je stolić koji zapravo izgleda kao skulptura. Riječ je o staklenom stolu koji je na jednoj ‘nozi’ i naslonjen na inoks kuglu. Rasvjeta u cijelom stanu je dizajnerska, u suradnji s Intra lightingom – objašnjava Kralj i dodaje da su svi tepisi u stanu francuski, iz Pinton ateliersa. Kuhinja je talijanska – Veneta Cucine od bijelog lakiranog mediapana, a radna ploča je od kvarcnog kamena. Svi elementi su ravnih linija i bez vidljivih ručkica.

– U blagovaonici se nalazi stol, čija je površina staklena, debljine 15 milimetara, a noge su od inoksa. Stolci su pak od prave kože. Što se tiče slika koje se nalaze na zidu, one su odabir vlasnika – pojašnjava dizajnerica. Iz dnevnog dijela u kojem vlasnici uživaju u druženju prelazi se u dio gdje gosti ne dolaze. Riječ je, naravno, o spavaćim sobama. U ovom dijelu životnog prostora nalaze se dvije spavaće od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu.

Glavna soba ima i prostranu walk in garderobu. – U spavaćim sobama također se išlo na tople boje, a detaljima poput zidnih tapeta i dekora se sve upotpunilo. Zavjese i dekori su iz MI showrooma. Kompletan namještaj je talijanski, kreveti, ormari, komode. Poseban štih cijelom interijeru daju i odgledala Fiam koja je dizajnirao Philippe Starck – piča Kralj i dodaje kako soba pomalo podsjeća na orijent i da upravo to daje određenu toplinu i upotpunjuje dojam.

Fotoćelije za intimu

Vlasniku je, logično, bila važna i pozicija, a bliže centru i glavnom zagrebačkom trgu gotovo da nije moglo ni biti. Uz sve pozitivne stvari tu postoji ona jedna sitnica – brojni prolaznici koji bi eventualno mogli gledati u stanove. No, taj problem je pametno riješen. Sve staklene stijene u stanu (kao i u cijeloj zgradi) su zatamnjene fotoćelijama, tako da se izvana ništa ne vidi, a iznutra je pogled dovoljno čist.

– Na kraju smo postigli da imamo zadovoljnog klijenta koji u potpunosti uživa u svom domu i svakom njegovom segmentu. O tome koji je dio stana vlasnicima najmiliji, reći će – sve prostorije – jer funkcionalnost je najbitnija, a svaka od soba ima svoje zašto – zaključuje dizajnerica Julija Kralj.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 21:37