Kuća pokraj Zaprešića

‘Zidove smo digli u samo jednom danu. Opet bismo odabrali ovaj materijal jer omogućuje čišću klimu, a to znači manje bolesti‘

 

 

 Vedran Peteh/Cropix
Obitelji Doležal brzo je donijela odluku da materijal za gradnju bude CLT koje je jako popularno u svijetu, a sve više i u Hrvatskoj

Kuća od 100 četvornih metara u Javorju u općini Brdovec u blizini Zaprešića izaziva pozornost slučajnih prolaznika. Ne čudi to jer djeluje jako prirodno, domaće i toplo, udobno i obiteljski... Zato nismo mogli dočekati da razgovaramo s vlasnicima i fotografiramo kuću te doznamo sve o njezinom nastanku, od A do Ž.

Četveročlana obitelj Doležal, Jan i Irena i njihova djeca Zora (4) i Toma (2), dočekala nas je na prostranom trijemu kuće ispred kojeg se nalazi zelena površina, idealna za dječju igru, s drvenom kućicom i toboganom.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image

Jan Doležal, vlasnik kuće i njegova djeca, Zora i Toma

Vedran Peteh/Cropix

- Kuća se sastoji od predvorja, tj. ulaznog hodnika, garaže, strojarnice/kotlovnice, blagovaonice i dnevnog boravka, dvije dječje sobe, glavne spavaće sobe te kupaonice. Vani je i vrtna kućica površine 18 četvornih metara - nabrajaju supružnici Doležal i dodaju kako su oduvijek željeli živjeti u ovakvoj kući. O gradnji, kažu, nisu imali nikakvih nedoumica jer su točno znali što i kako žele, a ravni, nizinski teren omogućio je ostvarenje njihovih želja bez ikakvih problema. Odlučili su se da će kuću graditi od CLT-a, trenutno jednog od najpopularnijih materijala koji je sve više tražen i u Hrvatskoj. Križno lamelirano drvo (CLT) zovu i betonom budućnosti. Kao vrlo otporan oblik projektiranog drva napravljenog lijepljenjem slojeva punog piljenog drva, CLT preoblikuje način na koji danas razumijemo arhitekturu i dizajn. Kao materijal s visokim stupnjem fleksibilnosti, CLT mora proći velike deformacije da bi se slomio i srušio, za razliku od betona, a na drugu je stranu to materijal koji je odabran zbog svoje topline i prirodnih svojstava. Laminirano drvo rezultat je spajanja ploča u jednu strukturnu jedinicu. S CLT-om slaganje ploča u okomitim slojevima omogućuje izradu ploča ili površina ili zidova. To je šperploča napravljena od dasaka koja može dosegnuti vrlo velike dimenzije.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image

Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Nismo htjeli gubiti vrijeme na dugu gradnju kuće, već smo htjeli to odraditi u što kraćem vremenu. Htjeli smo i da kuća bude izgrađena od prirodnog materijala, a CLT nam se svidio upravo zbog toga - jako kratkog vremena izgradnje, natur izgleda, ali i izrazito dobre izdržljivosti. Prema našem mišljenju, CLT je kvalitetnija i bolja alternativa klasičnim montažnim kućama - objašnjavaju vlasnici koji su projekt izgradnje njihove kuće povjerili u ruke provjerenim stručnjacima ZIP ARHITEKTONSKOM STUDIJU na čelu s Filipom Stekovićem i Antoniju Stareku iz tvrtke DRVO KONSTRUKT. Dizajn interijera potpisuju Mislav Bašić, Elizabeta Bošnjak i Monika Lepen Terihaj iz projektnog ureda 4 UHA.

- Bilo je dosta toga izazovnog za mladu obitelj bez iskustva u gradnji kuće kao što smo mi, pogotovo u vrijeme korone i rasta cijena materijala i rada. Izbor izvođača i njihova koordinacija, neplanirane situacije i različiti problemi. Papirologija, rješavanje priključaka i čekanje na strujni priključak. Bilo je to zaista puno toga i uloženo puno vremena i novca. Na kraju smo morali raditi i određene izmjene i dopunu građevinske dozvole, te smo neke stvari i sami radili, ne bi li uštedjeli koju kunu. Budžet nam je bio 150.000 eura za gradnju i uređenje, iako smo na kraju potrošili i više. Da nije bilo naših roditelja koji su nam pomogli kada je bilo najteže, ne znam bismo li uspjeli sve dovršiti i useliti se na vrijeme - iskreno kažu supružnici Doležal koji su, unatoč brojnim izazovima, na kraju došli do onog što su željeli. Svoje kuće iz snova.

image

Vedran Peteh/Cropix
image

Vedran Peteh/Cropix
image

Vedran Peteh/Cropix
image

D&D.
Zagreb, 240524.
CLT kuca.
Foto: Vedran Peteh/CROPIX

Vedran Peteh/Cropix
image

Vedran Peteh/Cropix

Pitali smo ih i kako je tekao proces uređenja.

- Prvo su išle podne i zidne obloge (parket i pločice), a zatim smo krenuli s postupnom kupnjom namještaja dok su nam Martinić Art Interijeri radili na namještaju po mjeri. Nacrte smo već imali od ekipe 4 UHA koja je radila dizajn interijera, tako da smo samo radili završene izmjene i odabir materijala. U kući inače prevladavaju svijetli tonovi (bijela, europski javor) te crni detalji - opisuje obitelj Doležal i otkriva kako su namještaj odabirali u suradnji s dizajnericom interijera Elizabetom Bošnjak, koja im je, kažu, zaista pomogla pojednostaviti izbor. Elizabeta im je napravila popis proizvoda i lokacije gdje što kupiti. Znači, doslovno od podnih obloga, pločica do rasvjetnih tijela.

- Kako smo u to vrijeme imali bebu, obilazak salona namještaja bio je teška misija. Zbog toga nam je Elizabeta zaista uvelike ubrzala izbor i olakšala kupnju. Kupovali smo na različitim mjestima: Feroterm, Ikea, Jysk, Azzardo i slične trgovine - govore i sa smiješkom se prisjećaju kako je gradnja kuće brzo išla. Zidovi su postavljeni u jednom danu, a nešto dulje trebalo je za krovište i ostale radove.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image

Vedran Peteh/Cropix
image

Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- Deset mjeseci trebalo je od prijave gradilišta do useljenja, s tim da bi sve bilo i brže gotovo da nismo bili primorani čekati ostale izvođače. Jako smo zadovoljni što smo se odlučili baš za CLT jer je to jako dobar materijal koji čini kuću dobrim mjestom za život - zaključuje obitelj Doležal, a na njih se nadovezuje Antonio Starek iz tvrtke Drvo konstrukt koji odgovara na pitanje zašto je CLT sjajan materijal za izgradnju kuće.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

- CLT je prvenstveno odličan izbor zbog brze i kvalitetne montaže, što utječe na financije te na brži rok useljenje. Sam život u kući je vrlo ugodan, osjeća se kao čišća klima u kući jer je drvo prirodan materijal, a to znači manje prašine, manje kihanja, općenito manje svih boleština... Kad se uzme u obzir brzina gradnje i kvaliteta izgrađenog, mislim da je CLT gradnja financijski i prihvatljivija i kvalitetnija od ostalih načina gradnje. Što se tiče primjera ove kuće, moram naglasiti kako su svi materijali u izgradnji od rednomiranih europskih proizvođača kao što su MM Holz, Hasslacher i Rothoblass koji su partneri moje tvrtke, Drvo konstrukt. Sav proces planiranja i izgradnje odrađen je putem najsuvremenijih CAD i CAM sustava čime je konačna izvedba i kvaliteta zagarantirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 21:59