NEŠTO DRUGAČIJE

"Zelena kuća" ističe se svojom pojavom i konceptom u moru istih građevina

 Daniel Jiang
Glavni koncept za izgradnju ove kuću bio je korištenje građevinskog otpada nastalog izgradnjom

Smještena u Bintaro South Tangerang u Indonesiji, ova građevina djeluje pomalo neobično u usporedbi s okolinom zbog odabrane boje koja se koristi kao faktor razlikovanja. Kuća veličine 6x15 metara četvornih rađena po projektu studija Atelier Bertiga nalazi se u gusto naseljenom području. Stoga se korištenju prostora u kući posvećuje posebna pažnja kako bi se pružio ugodan osjećaj.

image
Daniel Jiang
image
Daniel Jiang
image

f

Daniel Jiang

Glavni koncept za izgradnju ove kuću bio je korištenje građevinskog otpada nastalog izgradnjom, na način da su se stražnji objekti obnovili uz pomoć tog otpada.

"Zelena kuća" ima 4 različite etaže, ali s podijeljenim konceptom, samo su 2 etaže vidljive s pročelja. Time se kuća prilagođava i visini ostalih kuća. Prostor je podijeljen u dvije faze kroz etaže koje su odvojene unutarnjim dvorištem kao otvorenim prostorom. Osim što je taj dio zelena zona/vrt, unutarnje dvorište je i središte zgrade koje će funkcionirati kao potpora cirkulaciji zraka, poveznici između prostora i interakcije između korisnika građevine.

image
Daniel Jiang
image
Daniel Jiang
image
Daniel Jiang
image
Daniel Jiang

Iskorištavanje središnjeg prostora zgrade, koji funkcionira kao unutarnje dvorište, u osnovi pomaže cirkulaciji zraka u cijeloj građevini. Ta područja također mogu funkcionirati kao područje društvene interakcije. Nadalje, pozicioniranje otvorenog prostora u središte zgrade također može funkcionirati kao prirodno osvjetljenje i ventilacijska podrška za zgradu tako da zgrada može smanjiti nepotrebnu električnu energiju od jutra do podneva.

Raspored prostora unutar kuće horizontalno je podijeljen u tri zone, a to su servisni prostor na prednjoj strani kuće, unutarnje dvorište u središtu kuće, privatni prostor na stražnjoj strani kuće i drugi kat.

image
Daniel Jiang
image
Daniel Jiang
image
Daniel Jiang

Za odabir boje zgrade arhitekti koriste koncept u kojem dominira sivi ton iz cementne ekspoze, dok se na fasadi uglavnom koriste crna i zelena boja. Odabir sive boje na zidovima ima za cilj učiniti zgradu muževnijom s bojom i teksturom izloženog betona. Osim toga, odabir zelene boje u zgradi koristi se i kao primarna boja na fasadi kako bi se zgrada više isticala od okolnih zgrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:02