U POSJETU

Zavirili smo u zagrebački stan poznate manekenke. Pogledajte na kakvo smo blago naišli...

 Berislava Picek/Cropix
Dom Zvončice Vucković eklektična je boemska oaza prepuna zanimljivih komada s buvljaka, vrijednih umjetničkih djela i stvari koje su dobile drugačiju namjenu

Svatko u domu ima neku sitnicu za koju je emotivno vezan, no zagrebačka manekenka Zvončica Vucković vezana je uz svaku, a kad zavirite u njezin dvosobni stan od 76 četvornih metara, postane vam jasno i zašto. U njemu je bezbroj unikatnih, zanimljivih stvari koje je vlasnica kupovala na raznim buvljacima diljem svijeta, ručno preuređivala ili im dala drugačiju namjenu... Svaka sitnica podsjeća je na neko putovanje, osobu, trenutak kad ju je dobila ili kupila. Njezin dom je u cijelosti retro, eklektičan i boemski, a priča prekrasnu priču o jednom bogatom i ispunjenom životu na raznim stranama svijeta.

Pogledajte video!

- Stan govori koliko godina imam, koliko sam putovala, gdje sam sve bila... U koliko muzeja i galerija sam zavirila, kojim se umjetnicima divim. Mnogi koji su ušli u njega su rekli: "Ovo si ti". Istina, stan je dio mene... Svaki kutak i sitnica izrađena je ili postavljena točno kako sam željela - kaže Zvončica Vucković.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U stan se uselila u svibnju prošle godine, a bio je među prvima koji je obišla u potrazi za novim domom. U startu se zaljubila u njega, pogotovo kad je vidjela dvokrilna drvena vrata između dnevnog boravka i spavaće sobe. Oduševilo ju je što je pun svjetla i ima dobar raspored, a dodatni bonus je što se nalazi u Maksimiru, kvartu u kojem je odrasla, i što je bio u dobrom stanju pa nije zahtijevao velika ulaganja. Na prvu joj se činio prevelik, jer je tražila prostor od četrdesetak kvadrata, no nakon uzaludne dvomjesečne potrage mu se vratila i - nije zažalila.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Za stan sam kupila tek nekoliko novih stvari - krevet, ormare i pult u kuhinji. Sve drugo sam već imala. No jedan od razloga zbog kojih sam ga kupila je biblioteka. Čim sam ušla u njega, "vidjela" sam veliku biblioteku preko cijelog zida i iznad dvokrilnih vrata, a kad sam se uselila, dala sam je izraditi od knaufa - kaže Zvončica Vucković.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Njezina ljubav prema retro stilu proizašla je na početku iz potrebe. U mladosti je posao vodio svuda po svijetu - u Pariz, Rim, Milano, Montreal, New York... Često se selila po iznajmljenim stanovima i nije imala novca za skupe dizajnerske komade.

- Sakupljala sam stvari po buvljacima, kupovala po triftshopovima i uređivala najbolje što sam mogla. Kad sam se konačno preselila u vilu u Firenzi s mužem i djecom, financije više nisu bile problem. Mogla sam kupiti bilo što, ali stvaranje i sakupljanje preraslo je u ljubav. I danas često provjeravam što ima na Marketplaceu, gledam oglasnik, nekoliko grupa na Facebooku koje prodaju stare stvari, a često odem i u Reto centar u Dubravu. Nedavno sam bila na vjenčanju mlađe kćeri u Firenci. Lucca ima buvljak svaku treću nedjelju u mjesecu i to je nešto što se ne propušta - kaže manekenka, kojoj je jedan od najboljih ulova bio veliki bijeli luster koji je jeftino kupila na Marketplaceu misleći da je plastični, a ispostavilo se da je od murano stakla.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Prva stvar koju je unijela u stan bila je velika slika anđela, djelo njezina prijatelja, slikara Heinricha Nicholausa. On je naslikao i višedijelnu sliku u kuhinji, koju je Zvončica donijela iz Firenze, te njezin portret u predsoblju. Inače, stan je pun umjetnina, a prvo što upada u oči čim uđete je umjetnička instalacija. Na zidu je portret Zvončice Vucković koji je naslikao Duško Šibl, a ispred njega - pravi jelenski rogovi ukrašeni Guccijevom maramom.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Oduvijek sam ih željela imati, a dobila sam ih od prijateljice čiji je muž bio lovac. Iznad slike Duška Šibla mi je trenutačno najdraži detalj - posljednji portret, koji je napravio mladi umjetnik Jan Hrnjak. Inspiriran neonskim svjetlima Las Vegasa na crnim podlogama i vibrantnim bojama, stvara dinamična i upečatljiva djela, a riječ je o potpuno novoj tehnici - objašnjava Zvončica Vucković.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Umjetničku i kreativnu crtu naslijedila je od djeda, koji je bio majstor zidar, a navečer je s bendom svirao bisernicu po krčmama. Otac joj je bio izumitelj, mama direktorica banke, a ona je, po želji roditelja, diplomirala vanjsku trgovinu - koja ju nije zanimala pa se tim poslom nikada nije bavila. Od oca je vjerojatno naslijedila vještinu u rukama pa sama šarafi, slaže lampe, radi vodoinstalaterske i električarske radove po kući. No ništa joj nije draže od toga da starim stvarima da novi život tako da ih prenamijeni.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Vrata špajze su postala stol u dnevnom boravku. Stari Meblo plastični luster dobio je nastavke od srebrnog bešteka jer mi se nije više dalo čistiti ga. Stari francuski zidni sat pretvorila sam u ormarić za parfeme u spavaćoj sobi - otkriva Zvončica.

Njezin svakodnevni jutarnji ritual je obilazak i njega biljaka, kojih je stan pun. Nabavljala ih je sa svih stana - od prijatelja, rodbine, susjeda... Ima "zelene prste" i uživa gledati svoju malu džunglu u dnevnom boravku, dok joj kraj nogu leži njezina vajmarska ptičarka Coco Chanel. Ipak, najviše je opušta kuhanje, a posebno je vrsna u pripravi toskanskih specijaliteta.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kuhinja je njezin mali raj, a posebno je zanimljiva zavjesa koju je izradila za nju - od čipkaste podsuknje slavonske narodne nošnje. - Volim kuhati i ugošćivati društvo. Ovaj stan je idealan za večere s prijateljima - kaže Zvončica Vucković, čiji vedri duh ne zna za godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:12