Prodaja i kupovina

Zastoj na tržištu? U inflaciji nekretnine i dalje najsigurnije ulaganje

 Duško Marušić/Cropix
Istra je jedno od vodećih tržišta nekretninama u Hrvatskoj pa smo razgovarali s tri direktora poznatih agencija s tog područja

Tragom glasa da je tržište na području Istre počelo lagano usporavati u bombastičnim razmjerima prodaja nekretnina, jer su o tome neki koji prate tržište počeli spekulirati u bojazni od skorog većeg zastoja, pokazalo se da je sve kako je i bilo. Kako saznajemo, riječ je tek o uobičajenom zastoju koji se događa početkom jeseni, nakon dobrih prodaja tijekom ljeta, kažu nam u više agencija za prodaju nekretnina s kojima smo razgovarali ovih dana.

Usporede li se rezultati iz 2018. i 2019. godine, može se samo zaključiti da je potražnja ove jeseni u Rovinju nešto veća nego ujesen tih godina

ZA "SECOND HOME"

Doduše, ima nekih razlika u njihovim iskustvima, ali više u vrstama nekretnina koje kupci traže.

U zadnjih nekoliko mjeseci u agenciji Dogma nekretnine na tržištu Istre i Kvarnera uočili su povećani interes i realizacije kupoprodaja nekretnina većih vrijednosti i donekle smanjenje interesa za kupnju nekretnina manjih vrijednosti.

- U usporedbi s istim periodom prošle godine, broj realiziranih kupoprodaja smanjio se za 10-15 posto, ali se financijski obujam realiziranih kupoprodaja povećao za više od 20 posto. Sve više kupaca su stranci koji su prepoznali Primorsko-goransku županiju i Istru kao njima prihvatljive destinacije za kupnju nekretnine kao oblik ulaganja, ali i za vlastito stanovanje. Navedeno je i posljedica poslovnih i marketinških aktivnosti naše tvrtke proteklih godina - kaže Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

image
Neja Markičević/Cropix

Očekuje, dodaje, nastavak i pojačanje navedenog trenda zbog ulaska RH u eurozonu i uvođenja eura kao službene valute, čime će se dodatno pojednostaviti proces kupoprodaje nekretnine za strane državljane. Na ruku tome ide i rekordna inflacija, a ulaganje u nekretnine je, smatra, najjednostavniji i najsigurniji oblik ulaganja. I direktor agencije Proagent Vlatko Mrvoš naglašava da, iz njegove perspektive, ne vidi da je došlo do pada prodaje nekretnina u Istri. - Moja iskustva govore da je još uvijek velika razlika u odnosu ponude i potražnje te je još uvijek teško trenutnom ponudom zadovoljiti sve potrebe kupaca. Tu bi bilo nužno skrenuti pažnju na dva segmenta. Prvi je to da trenutačno prevladava ponuda skupih nekretnina, za koje većina potencijalnih kupaca nema potrebu ili nema mogućnosti kupnje. To može dovesti do toga da ta vrsta ponude zasiti tržište. Taj segment otvara novi prostor za nove nekretnine koje će cjenovno biti prihvatljivije većini potencijalnih kupaca - govori V. Mrvoš i dodaje da su u ovom trenutku cijene novogradnje u skladu s potražnjom, iako je to prosječnom kupcu preskupo.

PREVISOKA CIJENA STARIJEG

Drugi segment je, kaže, to da je cijena nekretnina starije gradnje previsoka jer sada prati trend cijena novogradnje, što je dugoročno neodrživo. U tom segmentu tržišta vidi mogućnost za usporenje tržišta i korekciju cijena. - Kupci su, za razliku od ranije, oprezniji i educiraniji po pitanju tržišta i kvalitete nekretnina. Kod nas u Istri je vrlo izražen utjecaj stranih kupaca na tržište nekretnina i formiranje cijena. Prisutan je trend kupnje nekretnina u Istri za potrebe življenja, odnosno preseljenja iz susjednih i sjevernijih, bogatijih država Europe, što nikako ne treba zanemariti kao jedan od razloga trenutačno prisutnih cijena, a taj trend može potrajati - ističe Mrvoš.

Top tržište

Najviše kupaca nekretnina u Rovinju je iz Njemačke, slijede domaći kupci i dijaspora

- Uobičajeno je da se s dolaskom jeseni i hladnijih mjeseci postepeno smanji potražnja, pa u tome ni ova godina nije izuzetak - objašnjava Mojmir Jančić, direktor agencije Portun Immobilis iz Rovinja.

- Osim te, nazovimo je, standardne sezonske promjene, nismo prijetili da je osjetno pala prodaja nekretnina. Usporedimo li rezultate s onima iz 2018. i 2019. godine, možemo samo zaključiti da je potražnja ove jeseni nešto veća - kaže Mojmir Jančić. Najveći broj kupaca u Rovinju i okolici su trenutačno Nijemci, državljani Hrvatske i domaći iz dijaspore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 17:52