Moderna elegancija

Zagrebački stan od 95 kvadrata školski je primjer kako urediti prostor za uspješan najam

Blagovaonski stol i stolice koje dimenzijama odgovaraju ovom prostoru te se teksturom i bojom odlično uklapaju u stil uređenja dizajnerica je pronašla u JYSKu

 Privatna arhiva
Želja dizajnerice bila je osmisliti prozračan interijer, neopterećen suvišnim detaljima, u kojem budućim stanarima ostaje prostora za unošenje osobnih detalja

Klara (40) je kupila stan u starogradnji od 50 kvadrata s ciljem da ga dugoročno iznajmljuje. Detaljno ga je očistila, zamijenila pokoju sliku na zidu i objavila na oglasnik u nadi da će ga pronaći neka tročlana obitelj. No, iako je prošlo već mjesec dana od objave oglasa, Klara je u međuvremenu primila tek jedan poziv od potencijalnog stanara koji nije pokazao prevelik interes. S druge, pak, strane, stanovi koje su objavili drugi oglašivači već su davno pronašli svoje nove privremene vlasnike. Krenula je analizirati po čemu se njen stan razlikuje od ostalih. Dok ih je uspoređivala, primijetila je kako njen objekt, za razliku od drugih, sadrži pregršt osobnih detalja, mnoštvo neusklađenih boja i istrošen namještaj iz nekih prošlih vremena. Prostor koji nudi za najam ni po čemu nije privlačan potencijalnim stanarima, niti stilom neutralan, i zbog toga oni ne mogu zamisliti život u njemu. Premda su Klara i njeno iskustvo u svrhu nastanka ove priče samo plod naše mašte, zapravo mogu predstavljati sve iznajmljivače koji su se našli u sličnoj situaciji.

Mnogi od njih, naime, zaboravljaju da priprema stana za uspješan najam zahtijeva puno više od samog čišćenja i promjene nekoliko detalja, što nam je potvrdila dizajnerica interijera Maja Mihovilović, vlasnica studija „Tu žive ljudi“.

Mihovilović se dizajnom interijera bavi četiri godine, a njen bogati portfolio sadrži i pozamašan broj projekata u kojima je opremala stanove za kratkoročni i dugoročni najam pa dobro zna koje greške najmodavci najčešće rade dok dizajniraju prostor za iznajmljivanje.

Pogrešan pristup

- Mnogi iznajmljivači iz istog ugla pristupaju dizajniranju stana za dugoročni i kratkoročni najam, što je klasična početnička greška pri uređenju ovog tipa interijera. Ako se radi o dugoročnom najmu, poželjno je birati neutralne tonove i stil uređenja te ostaviti dovoljno prostora i mogućnosti da najmoprimac u interijer unese svoju osobnost. Primjerice, zidove ne treba u potpunosti ispuniti slikama i oblogama, ne treba pretjerati s dekorativnim predmetima i bojama jer će najmoprimac upravo pomoću tih detalja od neosobnog prostora za najam s vremenom stvoriti dom, iako je privremen. Prostor činimo svojim unoseći predmete i detalje koji za nas imaju neku emotivnu vrijednost – navodi dizajnerica interijera.

image

Dizajnerica interijera Maja Mihovilović

Neja Markičević/Cropix

Ako se, pritom, radi o stanu za kratkoročni najam, onda je čak poželjno da prostor na neki način odskoči od prosjeka, da se po nečemu istakne, da je svjež, zanimljiv, razigran, privlačan jer na taj način i sam smještaj postaje dio turističkog iskustva ljudi koji u njemu odsjedaju. Ipak, u oba tipa interijera poželjno je, dodaje, odabrati materijale i obloge koji su čim otporniji na habanje i prljanje.

No, da ne bismo ostali samo na riječima, Mihovilović nam je pokazala kako u praksi izgleda jedan dobro uređeni stan za dugoročni najam koji je prošle godine dizajnirala za svoju klijenticu.

image

Specifičnost ovog interijera jest da se radi o stanu za dugoročni najam pa je glavna odrednica bila neutralnost prostora kako bi bio privlačan čim većem broju potencijalnih najmoprimaca

Privatna arhiva

Stan veličine 95 m2 nalazi na zagrebačkoj Trešnjevci, u novogradnji dovršenoj početkom 2022. godine. Uređen je u kombinaciji suvremenog i skandinavskog stila.

Specifičnost ovog interijera jest da se radi o stanu za dugoročni najam pa je glavna odrednica bila neutralnost prostora kako bi bio privlačan čim većem broju potencijalnih najmoprimaca. Želja dizajnerice bila je osmisliti elegantan i prozračan interijer, neopterećen suvišnim detaljima, u kojem budućim stanarima ostaje prostora za unošenje osobnih detalja.

image

Za stvaranje toplog ugođaja pobrinule su se i baršunaste stolice s drvenim detaljima

Privatna arhiva

Kao i u svakom njenom dosadašnjem projektu, Mihovilović se vodila funkcionalnošću s jedne i estetikom s druge strane. No, budući da dizajnerica nije znala tko će boraviti u stanu, suočila se s jednim velikim izazovom.

- Otegotna okolnost uređivanja stana za najam jest to što ne možete znati tko će točno živjeti u prostoru i koje su specifične potrebe tih ljudi, premda najmoprimci niti ne očekuju da sve do zadnjeg detalja bude prilagođeno baš njima. Zato se najsigurnije voditi pravilima struke i iskustveno provjerenim dobrim rješenjima koja će funkcionirati za najveći broj ljudi. Također, važna odrednica bila je i budžet – investitori su obično spremniji više uložiti u interijer u kojem će živjeti sami, u odnosu na prostor za najam. Tu se prije svega gleda odnos uloženih i vraćenih sredstava te u konačnici profita od najma – govori Mihovilović.

image

Kroz zid je provedena cijev za zidnu instalaciju televizora, dodani su izvodi za visilice iznad šanka, a raspored utičnica se prilagodio izvedbenom nacrtu kuhinje

Privatna arhiva

S obzirom na to da se radilo o novogradnji, raspored elektroinstalacija već je bio određen i izveden, no pri uređenju su izvršene manje preinake kako bi izvodi bili prilagođeni željenom rasporedu namještaja i ostalih elemenata. Kroz zid je, primjerice, provedena cijev za zidnu instalaciju televizora, dodani su izvodi za visilice iznad šanka, a raspored utičnica se prilagodio izvedbenom nacrtu kuhinje.

image

Mihovilović se vodila funkcionalnošću s jedne i estetikom s druge strane

Privatna arhiva

Projekt je, kaže Mihovilović, tekao poprilično glatko sve do trenutka kad je trebalo odabrati poziciju blagovaonskog stola.

Izazovi novogradnje

- Nezgodno je bilo odrediti poziciju blagovaonskog stola jer je čest slučaj, a rekla bih i svojevrsni propust u novogradnjama, što uglavnom nedostaje neko prirodno mjesto predviđeno za njega. Naime, stol je potrebno smjestiti u sredini prostora, da se stolci mogu neometano izvlačiti, a da opet oko stola ima dovoljno prostora za prolaženje sa svih strana – pojašnjava Mihovilović.

image

Završni detalji poput sivog tabuera ili umjetnih biljaka u dnevnom boravku utječu na ukupni estetski dojam

Privatna arhiva

Ipak, blagovaonski stol i stolice koje dimenzijama odgovaraju ovom prostoru te se teksturom i bojom odlično uklapaju u stil uređenja dizajnerica je pronašla u JYSKu. Okrugli stol je napravljen od masivne hrastovine koja u prostoru stvara toplinu, dok kaljeno staklo u prostoriji pojačava dojam elegancije. Za stvaranje toplog ugođaja pobrinule su se i baršunaste stolice s drvenim detaljima, a u kombinaciji s okruglim stolom čine toplu cjelinu koja poziva na boravak i opuštanje u blagovaonici.

- Toplinu prostoru dali su još i bež tonovi te boja drva koji se provlače kroz detalje na namještaju te dekorativne predmete. Rasvjeta s metalnim detaljima u zlatnoj boji smještena u dnevnom boravku također doprinosi osjećaju topline i sklada u interijeru - pojašnjava Mihovilović.

image

U ovom stanu prevladavaju bež i sivi tonovi, dok je kao naglasak odabrana zlatna boja

Privatna arhiva

O teoriji boja i njihovu korištenju u interijeru napisane su brojne knjige, no dizajnerica interijera početnicima savjetuje da slijede pravilo 60-30-10. Naime, u 60 posto prostora trebala bi prevladavati dominantna, u 30 posto sekundarna, a u 10 posto treća boja koja služi kao naglasak i zaokružuje prve dvije boje. Navedenog se pravila pridržavala i sama dizajnerica pa u ovom stanu prevladavaju bež i sivi tonovi, dok je kao naglasak odabrana zlatna boja.

Pažljivo dekoriranje

Premda je pravilan izbor palete boja itekako bitan, nekada će u cijeloj kompoziciji prostora jedna svjetiljka, jastučić, vaza ili, pak, tekstura, biti baš taj akcenat koji će dati završni pečat dizajnu i zaokružiti ga. Zato Mihovilović završnim detaljima, teksturama i materijalima posvećuje veliku pažnju jer upravo oni utječu na ukupni estetski dojam koji se želi postići.

image

Dizajnerica je pazila i na taktilne akcente pa je hodnik ukrasila pomoću dva okrugla siva čupavca manjih dimenzija

Privatna arhiva

Kako bi bila sigurna da će naći točno ono što traži, dizajnerica je zavirila u ponudu JYSKa te pronašla ukrasne jastučiće za dnevni boravak koji su pojačali dojam udobnosti, dok je dašak svježine u stanu ostvarila dodavanjem zelenih umjetnih biljaka. Upravo su biljke sjajan detalj u svakom prostoru jer osim estetske, imaju i meditativnu ulogu. Zid je, pak, rezervirala za dizajnerske kvalitetne murral tapete izrađene po mjeri koje su dodatno podigle prostoriju.

No, osim vizualnih, dizajnerica je pazila i na taktilne akcente, stoga je dnevni boravak oplemenila tepihom u nježnoj bež boji, dok je hodnik ukrasila pomoću dva okrugla siva čupavca manjih dimenzija.

image

U stanu se nadopunjuju meki tekstili, a u spavaćoj sobi to su zavjese i tapecirani bračni krevet

Privatna arhiva

- U ovom stanu nadopunjuju se meki tekstili. U spavaćoj sobi to su zavjese i tapecirani bračni krevet, u dnevnom boravku, pak, kutna garnitura, tepih, tapecirani stolci te rasvjetna tijela s metalom i staklom, dok je mekoća u kuhinji postignuta imitacijom betona na kuhinjskoj radnoj ploči te drvom, parketom, dekorativnim letvicama i nogama namještaja – zaključuje Mihovilović.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i JYSKa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 14:13