Drukčiji od drugih

Zagrebački odvjetnički ured koji izgleda kao moderan stan

Arhitektonski tim iz Brigade uredio je prostor u kojem se stapaju starinski ugođaj i posve suvremen dizajn. Prostor veličine 110 kvadrata postao je mjesto susreta s klijentima, a velika pozornost poklonjena je i zdravom životu pa je sve puno biljaka, a odabrana je radna oprema ergonomskog dizajna

Zanimljiv odvjetnički ured smješten je u centru Zagreba. Već na prvi pogled drugačiji je od svih ureda tog tipa. Prostor veličine 110 kvadrata preuređivao se godinu dana, a iza toga stoji arhitektonski tim iz Brigade.

Ideja za uređenje spoj je ideja vlasnika, koji su od početka željeli prostor koji nije hladan ni uredski. Želja im je bila stvoriti ugodan prostor, u kojem svi rado borave - od njih samih do klijenata. U tome su prilično uspjeli, mora se priznati.

Pri opremanju je vlasnicima bilo važno dati prednost hrvatskom dizajnu i proizvodima. Posebno ističu domaću tvrtku Arboline, koja je po mjeri i njihovim željama, izradila sve radne stolove, klupe i stolce

KOMPROMIS

Na početku, priznaje vlasnica, nije bilo lako. Najprije je trebalo pomiriti njezin i suprugov ukus. Oboje su imali prilično jasnu ideju kako bi to napravili, samo što su se njihove ideje prilično razlikovale. Dok je ona naginjala ideji da se zadrže određeni komadi namještaja prošlih vlasnika, on se opirao toj ideji i zagovarao upotrebu modernih elemenata. Tu su na scenu stupili arhitekti, koji su našli idealno rješenje za oboje. Zapravo je ured kompromis: ima i jednog i drugog, tako da su oboje bili zadovoljni. Njihova mišljenja su uvažena, a rezultat je na kraju nadmašio očekivanja.

Ideja je bila stvoriti ugodan prostor, koji nije tipično uredski. Zato je sve puno boja, namještaja koji nije tipičan za takve prostore i simpatičnih malih detalja, koji ga čine ljepšim

- Naš ured je vrlo brzo postao mjesto za susret s klijentima, za razradu poslovnih strategija i poslovnu inspiraciju. Klijenti se kod nas osjećaju ugodno i dobrodošlo, do te mjere da nakon višesatnog sastanka ostanu raditi još koji sat, umjesto da odu u svoj ured. S obzirom na to da imamo dobro opremljenu kuhinju, često nam se spontano dogode i neformalniji, brainstorming sastanci s klijentima uz usputnu pripremu obroka, kao alternativa formalnom radnom ručku u restoranu - kaže vlasnica i dodaje kako im je bilo važno da je prostor ugodan njima i njihovim zaposlenicima. Zbog toga su ga napunili biljkama, jer su zaključili da će u takvoj okolini rad biti produktivniji. Budući da veliku pozornost pridaju zdravom životu, odabrali su radne stolce i računalnu opremu ergonomskog dizajna. Osim toga, još im je nešto bilo važno pri uređenju - zgrada u kojoj je smješten ured.

Balkon je prava mala oaza s koje se pruža pogled na tipično zagrebačko dvorište. U proljeće će taj kutak biti još ljepši, ugodniji i mirisniji za boravak, sigurni su vlasnici, koji su jako ponosni na taj mali kutak ureda

STARA ZGRADA

- Htjeli smo istaknuti monumentalnost zgrade sagrađene krajem 19. stoljeća. Zato smo minimalno spustili stropove, koji su prvotno su bili visoki 4,20 metra. Na zidove smo stavili štukature, tu su visoki zastori, a umjesto uredskih tapisona, odabrali smo pravi drveni parket. Elegancija se postiže sivkasto-plavom bojom zidova i modernim namještajem sa zlatnim elementima - objašnjava vlasnica i dodaje kako je zadržan duh prošlosti u prostoru i to tako što su ostavili kaljevu peć, žute fotelje prethodnih vlasnika su restaurirane, a njihov starinski pisaći stroj mjesto je našao o hodniku. Činilo joj je dobrom idejom ostaviti nešto što ima dah prošlosti, o kojoj može svjedočiti.

Zagreb, 270120.
Odvjetnicki ured Miskovic&Miskovic u Mesnickoj ulici broj 15a. Novouredjeni ured je nekadasnji klasicni stan; projekt i ideju uredjenja radila je Brigada. Ured vode Pavo i Iva Miskovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Zagreb, 270120.
Odvjetnicki ured Miskovic&Miskovic u Mesnickoj ulici broj 15a. Novouredjeni ured je nekadasnji klasicni stan; projekt i ideju uredjenja radila je Brigada. Ured vode Pavo i Iva Miskovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

PLOČICE

Osim toga, na prvi pogled se zaljubila u ručno oslikane plave pločice koje je zatekla u kupaonici. Željela ih je zadržati, no trebalo je mijenjati instalacije pa su ih uklonili. Vlasnica je, odlučna da spasi barem dio, na kraju uspjela s majstorom dogovoriti da iznimno pažljivo i polako skinu otprilike dva četvorna metra pločica. Pažljivo su ih oprali, sami restaurirali koliko su mogli i pronašli im novo mjesto u kuhinji. Tamo su se savršeno uklopile.

- S druge strane, kao protuteža eleganciji i tradicionalnim elementima, prostoru smo dodali nekoliko komada modernog dizajnerskog namještaja. Zidove krase djela mladih studenata likovne akademije, a kuhinjski zidovi su ‘mala galerija’ radova naših troje djece - objašnjava vlasnica.

Prostor između uredskog dijela i kuhinje s blagovaonicom obložen je štukaturama koje “skrivaju” vrata i servisne i sanitarne sadržaje iza njih. Tu je i mali balkon, odnosno prava mala cvjetna oaza i pogled na tipično zagrebačko dvorište. U proljeće će taj kutak biti još ljepši nego sad, ugodniji i mirisniji za boravak.

- Pri opremanju nam je bilo važno dati prednost hrvatskom dizajnu i proizvodima. Posebno bismo istaknuli Arboline, domaću tvrtku koja je po mjeri i prema našim željama izradila sve radne stolove, naš konferencijski stol te klupe i stolce - ističe vlasnica.

Foto: Berislava Picek /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 21:00