Jedna od najljepših kuća u Istri

Vodimo vas u vilu estetskog liječnika Nikole Milojević u samom središtu Rovinja

Na mjestu stare barutane iz 15. stoljeća danas je jedna od najljepših kuća u Istri

Estetski liječnik Nikola Milojević na odmoru u svojoj obiteljskoj kući u Rovinju isključio je mobitel. Do obitelji Milojević došli smo nazvavši njegovu suprugu Sunčanu, koja se nekoć bavila podvodnom fotografijom, a slike je objavljivala upravo u Jutarnjem listu. Za Nikolu Milojevića koji tijekom godne radi na dvije adrese, u svojoj zagrebačkoj poliklinici i londonskoj klinici Milo, odmor bez mobitela jedini je uspješni godišnji odmor. I još ako je u Rovinju, to je upravo ono pravo. Nekretninu nedaleko od crkve Sv. Eufemije, ograđenu zidom od znatiželjnih pogleda prolaznika koji se penju prema poznatom rovinjskom spomeniku kulture, kupio je 1958. godine Nikolin otac Boško Milojević, koji je bio poznati estetski kirurg i pionir estetske kirurgije.

Jednokatnica s krovom od kupa kanalica ima u unutrašnjosti divan uređen vrt s raznim mirisnim mediteranskim biljem. Ovdje je i divan dugački kameni stol od bračkog kamena oko kojeg su kamene klupice i stolice, a iza, u vrtu, je zidani roštilj. Također, ispred ulaza u kuću nalazi se manji vrt s terasom s divnim pogledom na more i otočiće. – Kada je kupio ovu kuću, moj je tata rekao: ‘Pronašao sam raj na Zemlji’. Zapravo je prvo kupio zemljište na Visu i onda se mijenjao za ovu nekretninu koja je bila drugačija nego danas. Ipak, pozicija na samom vrhu staroga grada i divan pogled očarale su ga – kaže Nikola Milojević. U to vrijeme tu nije bila klasična kuća, nego ostaci barutane iz 15. stoljeća, a u zdanju su se čuvale domaće životinje.

Fantastična lokacija

– Kuću za odmor moj je otac počeo uređivati nakon vjenčanja s mojom mamom Dubravkom. I tako je 1970. godine, kada sam rođen, kuća bila posve obnovljena. Kuću smo adaptirali početkom 2000-ih godina, u čemu nam je pomogla mamina sestra, arhitektica Olga Magaš, supruga pokojnog arhitekta Borisa Magaša. Željeli su da ima istarski štih – objašnjava Nikola. Od tada u njoj redovno ljetuje, kao i njegova mlađa sestra Iva Pilkington, koja živi u Londonu i s kojom Nikola danas dijeli kuću. Ljetnikovac, koji se smatra jednom od najljepših kuća u Rovinju, ima 180 četvornih metara, uz 700 kvadrata vrta. U prizemlju kuće nalazi se ostakljena blagovaonica i još jedan dugački stol te kutak za gledanje televizije, bočno je ugodna kuhinja, a lijevo prostrani dnevni boravak. Na katu su tri velike sobe s balkonima od kovanog željeza. Također i prekrasna kupaonica s kadom od bračkog kamena koju je s mnogo pažnje i ukusa uredila Nikolina majka Dubravka Milojević. I inače čitava kuća ispunjena je mnogim detaljima, ukrasima za čije dekoriranje ima dosta smisla njegova majka. U vazama je uvijek svježe cvijeće.

Smisao za detalje

– Na zidu su slike koje je tata slikao kao hobi. Volio je slikati pejsaže, svoj ljubljeni Rovinj, polja maslina. Uživao je ovdje punim srcem kao i mi danas, jedino što je on imao jedrilicu, dok mi jurimo na našem malom gliseru do pješčanih plaža na otočićima – smije se Nikola Milojević kojega i u Londonu i u Zagrebu cijene kao stručnjaka za botoks i estetsku medicinu. U dnevnom boravku niz je drugih zanimljivih predmeta: srebrne zdjelice, afrička drvena maska, kolijevka iz 19. stoljeća koja služi kao stalak za knjige i časopise, secesijske ukrasne čaše i drugo. Prostor odiše toplinom i zbog drevnih greda na stropu te kamina od pazinskog kamena. Ovdje su sada i brojne igračke njegove i Sunčanine djece, 8-godišnje Hane i 6-godišnjeg Maxa. Ponajviše Lego kocke koje obožavaju. Ovih su dana očekivali i dolazak svojih rođakinja, Tatiane i Maye, kćeri Ive Pilkington.

– Djeca obožavaju Rovinj, ovdje još mogu sama šetati ulicama, prodavati školjkice na ulici i igrati se bez straha od automobila – kaže Nikola Milojević. I on je od 11. godine živio u Londonu, a na povratak u Hrvatsku odlučio se nakon što se vjenčao sa svojom Sunčanom koju je upoznao 2003. godine, kad je bila instruktorica ronjenja na Braču. Vjenčali su se 2006. godine upravo u Rovinju, u crkvi Sv. Eufemije. U vrtu su danas i razni sadržaji za djecu, ljuljačka, bazen za brčkanje i drugo. A tu je ljubimac kuće, kornjača Davidenko, koji je dobio ime po tenisaču koji je jedne godine pobijedio u Umagu. Na kraju dvorišta nalazi se i jedna je mala kućica, apartman za goste obitelji. Jer kod njih stalno netko dolazi, a druženja su obavezni dio priče ove kuće. Od predmeta mlađe generacije Milojević tu je dugački kameni stol u dvorištu. Kako se kuća nalazi na putu prema poznatoj crkvi, turisti se često nalukavaju preko ograde.

Obnova bedema

– Jednom su neki Nijemci sjeli na terasu u naš manji vrt ispred ulaza, i naručili kavu. Moj djed Ivan Posavec im je donio kavu, a kad su htjeli platiti, rekao im je da su njegovi gosti – smije se Nikola Milojević. U kuću obitelj rado svrati i tijekom godine, vikendima i praznicima. Ujutro nakon doručka najviše vole na biciklima s djecom otići na kavu u Rio bar na rivu ili na džoging. Ove godine, nakon ljeta, čeka ih i uređenje dijela ljetnikovca, odnosno velikog zida u dvorištu koji se obnavlja kao dio bedema staroga grada.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 16:20