PRESLADAK STANČIĆ

Vlasnici su željeli veliku ostavu u stanu od 45 kvadrata: Dizajnerice su došle do ovog rješenja

 Mint Interior Design
Traženo veće spremište je postavljeno u zasebnu sobu, a veliki garderobni ormar našao se na samom ulazu u stan

Mnogi arhitekti i dizajneri interijera mogu ispričati razne zanimljive zgode vezano za projektiranje i uređivanje nekog prostora, za suradnju s izvođačima, za neočekivana iznenađenje u cijelom procesu, ali obično su one najzanimljivije usko vezane za zahtjeve samih vlasnika. Slična situacija se odvila u ovom divnom stanu od 45 metara četvornih u Lisabonu. Dizajnerice interijera iz studija Mint Interior Design iz istog grada u ovom su projektu dobile zadatak da glavna točka uređenje krene od garderobnog ormara i jedne veće odvojene ostave pa da se po tome dalje formira ostatak stana.

Neuobičajen zahtjev za stan od 45 kvadrata, a ako se oduzme površine prostranog balkona od 8 metara četvornih onda je to 37 kvadrata, je svakako usmjerio projekt u drugom smjeru, ali su dizajnerice unatoč tome uspjele stvoriti kompaktan i ugodan prostor.

image
Mint Interior Design
image
Mint Interior Design
image
Mint Interior Design

Traženo veće spremište je postavljeno u zasebnu sobu, a veliki garderobni ormar našao se na samom ulazu u stan gdje zauzima cijeli jedan zid od poda do stropa u području hodnika. Ono malo prostora što je preostalo za uređenje, dizajnerice su pretvorile u otvoreni prostor dnevnog boravka, kuhinje, blagvaonice i spavaonice. Možda može zvučati natrpano i zbijeno, ali to nikako nije slučaj. Prostor je jako dobro raspoređen i zadovoljava sve funkcije, a prekrasno uređenje daje mu neodoljiv šarm kakav mogu imati samo mali stanovi.

image
Mint Interior Design
image
Mint Interior Design
image
Mint Interior Design
image
Mint Interior Design

U stanu vlada paleta boja sa svijetlim, ugodnim pastelnim nijansama, u kojima se pojavljuju i jarke boje, poput tamno zelene boje u hodniku ili narančasto crvene na balkonu. Iza zone koja je namijenjena za spavanje zid je ukrašen dinamičnim tapetama, a živopisni dekor od cigle antiknog izgleda u bijeloj boji u hodniku dodaje raznovrsnost tekstura, dok je kupaonica uređena u bijelim i sivim pločicama s pokojim drvenim površinama. Cijeli dojam stana uveličava i puno prirodnog osvjetljenja te modularna rješenja koja u samo par sekundi pregrađuju prostor i stvaraju zasebne zone.

image
Mint Interior Design
image
Mint Interior Design
image
Mint Interior Design

Iako je klasična spavaća soba izostala u ovom prostoru, ne možemo mu puno zamjeriti. Uređenje je prvenstveno usmjereno ka olakšavanju života mladog para koji zbog životnog stila ne provodi puno vremena u stanu pa prostori za odmaranje nisu toliko bitni, dok su prostori za odlaganje oni koji su najviše korišteni. Dizajnerice su odradile istinski dobar posao, iako su se susrele sa neobičnim zahtjevom, uspjele su stvoriti dom u kojemu vlasnici sada ipak žele provoditi više vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:06