Vječna igra crne i bijele

Posjetili smo modernu obiteljsku kuću koju potpisuje arhitektonski studio Dva arhitekta

Zatvorena, mračna, crna, misteriozna… Nikako! Dobro, možda na prvi pogled. Jer, kuća u koju vas vodimo ovaj tjedan ima dva lica. Ona je otvorena, svijetla, bijela, transparentna…Zapravo, ona je sve od navedenoga. Kako je to moguće? Kuća je, naime, specifična po crnoj fasadi i gredama u glavnom atriju, koje dominiraju eksterijerom i čine je skrivenom od znatiželjnih pogleda susjeda, te istodobno bijelom interijeru i fasadnim staklima na cijeloj sjevernoj strani kuće i u glavnom atriju, što ukućanima daje dovoljno intime, uz potrebno dnevno svjetlo i prekrasan pogled van budući da se nalazi na parceli na blagom padu prema Zagrebu.

Posebno je atraktivna bijela kuhinja koja je u obliku bloka dvojena od blagovaonice

Riječ je, zapravo, o dvije kuće koje tvore zajedničku kompoziciju, identične su jedna ispod druge, povezane zidovima, ali ipak potpuno odvojene, a potpisuju ih arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz studija Dva arhitekta. Investitor je, kako ističe, htio moderni obiteljski dom koji će biti svojevrsno autorsko djelo, a studio Dva arhitekta bio mu je idealan partner u ostvarenju te ideje jer su nadaleko poznati kao afirmirani arhitekti na području projektiranja ekskluzivnih kuća.

Obiteljska kuća, ukupne površine 600 četvornih metara i s okućnicom površine 1600 četvorenih metara, smještena je u širem centru Zagreba, na Bukovcu, u zelenoj zoni s izrazitim krajobraznim vrijednostima. Sadrži jedan stan i tri etaže: podrum, prizemlje i kat. Ima pet soba, a sve su, osim jedne u prizemlju koja služi kao radna ili gostinjska, smještene na katu. Pri osmišljavanju kuće ideja je bila orijentirati prostore podjednako na kvalitetan okoliš i unutrašnjost objekta.

Zato je jednostavan minimalistički kubus “prošupljen” nizom atrija koji, osim što razigravaju prostor unutar kuće, postaju mirne intimne oaze. – Kuće su fizički povezane sustavom zidova, odnosno ploha koje se kao oblikovni element pojavljuju u zidovima okoliša, postamentu i završno na gornjem, osnovnom volumenu kuće u vidu plašta. Taj je gornji volumen sačinjen od dva elementa: plašta čija je tekstura i završna obrada istovjetna sa zidovima postamenta i okoliša te fragilne staklene jezgre koja čini nukleus kuće.

Plašt svojim perforacijama omogućava kadriranje, reducirane poglede i štiti od pogleda transparentnu i intimnu unutrašnjost – objašnjavaju arhitekti. Između plašta i staklenih stijena, dodaju, formiran je niz atrija omogućavajući pojedinim funkcionalnim zonama ekstenziju na van, a sve to kući daje osjećaj punog i praznog, igre svjetlosti i sjene, (ne)postojanja granice između vanjskog i unutarnjeg svijeta…Prizemlje je projektirano tako da je povezano s podrumom i katom bez vrata te galerijom kod ulaznih vrata koja dominira ulaznim holom. U prizemlju su samo jedna vrata, koja odjeljuju radnu sobu od ostatka prostora pa je dobiven “open space”.

Posebno je atraktivna bijela kuhinja koja je u obliku bloka savršeno “uglazbljena” s blagovaonicom u kojoj je elegantni crni dugački blagovaonski stol. U cijelom se prostoru isprepliću crna i bijela boja, kao i u dnevnom boravku s golemim crnim sjedećim garniturama, a posebna je pažnja posvećena detaljima. Na katu su smještene spavaće sobe, i to u jednom traktu sklop roditeljske spavaonice s “walk in” garderobom i kupaonicom, a u drugom dvije dječje spavaonice, povezane zajedničkim dnevnim boravkom, te pripadajuća kupaonica i terasa.

Stubišni je prostor prirodno ventiliran i osvijetljen, postavljen uz treći atrij, a kuća ima ugrađeno malo teretno dizalo. Vrlo je atraktivan i podrum s prirodnim izlazom iz bazenskog prostora, koji je staklenim zidom odvojen od velike teretane na koju se nadovezuju sauna, vinoteka, konoba i servisne prostorije.

Namještaj je većinom ugradbeni, a dio nosi potpis Molteni, Minotti, u kupaonicama Flaminia i Teuco te u blagovaonici Flos. Od materijala je, pak, najviše korišten svijetli hrast. Rustikalna, smećkasta opeka je na zidovima koji se provlače kroz nekoliko prostorija, uključujući i spavaću sobu, keramičkim su pločicama opločene sanitarije i prostor bazena te vinoteke, a u dnevnom boravku postavljen je parket velikog formata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:48