DONACIJSKA KAMPANJA

(VIDEO) U Zaboku žele izgraditi energetski učinkovitu kuću koja će biti mjesto druženja i učenja za djecu

Arhitektonski koncept kuće PIK PAK odnosi se na inkluzivno i sigurno mjesto za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, odnosno razvoj njihovih talenata, kreativno stvaralaštvo i prenošenje znanja

Djeci treba siguran, zabavan i poticajan prostor i sadržaji koji će stimulirati njihov um, tijelo i razvoj. Upravo to cilj je i kampanje pod nazivom "PIK 10, 20, 50 ili PAK 100 - Odluči ti!" Društva "Naša djeca" Zabok čija je glavna svrha sakupiti milijun eura za izgradnju dječje kuće PIK-PAK u Zaboku, a namijenjena je djeci Hrvatskog zagorja.

U prostoru zabočke ReGalerije gospodarstvenicima iz Krapinsko-zagorske županije će se 3. svibnja 2023. predstaviti arhitektonski koncept kuće PIK-PAK kao inkluzivnog i sigurnog mjesta za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, odnosno razvoj njihovih talenata, kreativno stvaralaštvo i prenošenje znanja. Inicijativa potiče od same djece, a podržana je od cijele lokalne zajednice kao kruna 70-godišnjeg uspješnog propulzivnog rada Društva "Naša djeca" Zabok.

- U našim su besplatnim aktivnostima do sada sudjelovali deseci tisuća djece, a riječ je o radionicama koje potiču aktivnu dječju participaciju, kreativnost, stvaralačko razmišljanje i izražavanje. Dječje gradsko vijeće i Dječji forum dodatna su aktivnost kojom se djeci omogućuje da aktivno sudjeluju u temama za unapređenje kolektiva i zajednice općenito - navela je tajnica DND-a Zabok, Jasenka Borovčak, ujedno voditeljica dječjeg zbora Zabočki mališani i koordinatorica svih aktivnosti u DND-u Zabok.

Želja je okupiti zajednicu donatora iz poslovnog sektora koji će donirati u rasponu od 10.000 do 50.000 eura ili više - kako bi se prikupio fond od milijun eura potrebnih za izgradnju ovog inovativnog i održivog prostora za djecu Hrvatskog zagorja. Uz gospodarstvenike, i građani pojedinačno mogu ostvariti donaciju na mrežnoj stranici DND - Zabok, gdje se skeniranjem koda ostvaruje čin donacije.

- Grad Zabok i Krapinsko-zagorska županija podržavaju izgradnju dječje kuće PIK-PAK tako da je Grad Zabok financirao idejni arhitektonski projekt, a Krapinsko-zagorska županija osigurala financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije u svrhu dobivanja građevinske dozvole. Veliku podršku projektu pružio je i Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe koja je ugostila izložbu kojom će se gospodarstvenicima i široj javnosti 3. svibnja prezentirati projekt. Također se svojom stručnom pomoći i savjetima projektu priključila Regionalna energetska agencija REGEA zahvaljujući čemu će PIK-PAK kuća biti primjer visokoenergetski učinkovite kuće. Za brendiranje je zaslužna reklamna agencija Imago Ogilvy. Pozivamo gospodarstvenike da nam se pridruže u realizaciji ovog društvenokorisnog projekta kojemu je cilj boljitak naše djece - istaknula je Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok.

image
SMUK LUKA/

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, ovim je povodom izjavio: "Cilj je izgraditi kuću u kojoj će se djeca osjećati slobodno, sretno i važno jer će moći razvijati svoje sposobnosti i stjecati nova znanja, biti kreativna i predlagati program. Važno je istaknuti da bi ovaj novi prostor osigurao bolje uvjete za pružanje programa podrške djeci, poput cijenjenog terapijskog programa - terapije igrom, koja je izuzetno potrebna usluga, a koju na području županije pruža jedino Društvo ‘Naša djeca‘ kao pomoć djeci u rješavanju emocionalnih i kognitivnih problema te poteškoća u ponašanju."

image
MIRKO CVJETKO/

Sama kuća, prema arhitektonskim renderima koje smo dobili, trebala bi izgledati odlično.

Mario Kralj, ispred arhitektonskog ureda "Nekoliko", ukratko je komentirao arhitektonsko rješenje PIK-PAK kuće: "Kuća je smještena nasuprot zgrade gimnazije u Zaboku, na parceli koja je donirana Društvu ‘Naša djeca‘. Ostvareni odnos dviju građevina društvene namjene potencira javno korištenje prostora između i nosi potencijal stvaranja novog kvartovskog središta. Projekt obuhvaća funkcionalne potrebe bogatog programa DND-a Zabok koji se proteže od rada zbora Zabočki mališani do radionica čitanja, animacija i filma, likovno-kreativnih radionica, glazbenih radionica, terapija igrom do radionica zdravog kuhanja. Prostor kuće od 480 m2 organiziran je u dvije etaže koje uključuju malu dvoranu, glazbenu sobu, kuhinju, prostorije za Dječje gradsko vijeće i Dječji forum, sobe za terapiju igrom te prošireni hodnik za izložbe. Glavni oblikovni element kuće je niz jednostrešnih krovova koji se referiraju na vrijedne primjere industrijske arhitekture iz susjedstva.

image

Arhitektonski ured NEKOLIKO

Osobita pažnja posvećena je povezanosti unutrašnjih i vanjskih prostora koji će biti višenamjenski. Kuća je okružena s 800 m2 zelene površine, a zgrada će proizvoditi vlastitu energiju uz pomoć fotonaponske elektrane na krovu, koristit će dizalice topline za grijanje i hlađenje, a energetskoj učinkovitosti te zdravim unutarnjim klimatskim uvjetima doprinijet će i pametni senzorni sustavi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 03:31