Modularna kuća za pet!

VIDEO Modularna kuća Phoenix odsada dostupna u Hrvatskoj!

Dizajnerski atraktivan, arhitektonski napredan

Konstrukcije su sagrađene od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala, bez imalo utjecaja na okoliš, a namijenjene su prvenstveno turizmu i wellness ponudi.

Kako u turizmu i ugostiteljstvu te općenito u načinu stanovanja biti drugačiji, inovativniji, originalniji? I to u svim pogledima, od atraktivnosti same ponude i kvalitete usluge, preko dizajna i estetike do arhitekture i gradnje?

MODULARNI OBJEKT - S NULA UTJECAJA NA OKOLIŠ from Goran Ivšić on Vimeo.

Odgovor na to pitanje krije se u projektu Phoenix, odnosno jedinstvenom modularnom objektu niske energetske vrijednosti, namijenjenom prvenstveno turizmu i wellness objektima kao što su saune, turske kupelji, sunčališta i prostori za opuštanje.

STUDIJE

Riječ je o objektu sagrađenom od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala, kao što je drvo, u skladu sa standardom pasivne kuće, što znači da korištenjem energije iz obnovljivih izvora energije svojom kvalitetnom toplinskom izolacijom smanjuje potrošnju energije za grijanje i hlađenje u odnosu na klasičnu gradnju do čak desetak puta. A zahvaljujući modularnoj tehnologiji gradnje, postoji velik potencijal primjene objekata, od već spomenutog turizma i wellness ponude, preko hotelskih kompleksa, apartmana, kampova i bungalova do obrazovnih ustanova te stambenih i poslovnih kompleksa kao što su stambene zgrade, trgovački centri, barovi, pa čak i privatni stanovi i terase.

Phoenix modularne konstrukcije odnedavno su dostupne i na hrvatskom tržištu putem tvrtke Mars & Max, dok su projekt inicirali Giuseppe Peressin i Flavio Bertolin iz tvrtke Service Line, a financirala ga je talijanska regija Furlanija-Julijska krajina.

Ideja je bila razvoj ekološkog okruženja koje zadovoljava psihofizičku dobrobit korisnika, ali i tehničko-arhitektonske kriterije s ciljem postizanja optimizacije odnosa između objekta, korisnika i okruženja. Detaljne studije i definicije pokazale su da projekt ima pozitivan utjecaj na okoliš zahvaljujući ekološkoj sukladnosti odabranih materijala, a zatim je uslijedilo projektiranje, izvedba i testiranje. Kao rezultat osnovana je tvrtka Phoenix.

- Phoenix filozofija usmjerena je na gradnju objekata u kojima su potrebe za energijom za rasvjetu, grijanje zimi i hlađenje ljeti svedene na najmanju moguću mjeru. Provedena inicijativa bila je usmjerena na uštedu energetskih, ali i vodnih resursa.

Energetsku uštedu jamče građevni i izolacijski materijali, zatim mogućnost iskorištavanja Sunčeve topline kroz ostakljene površine te ugradnja fotonaponskih i toplinskih ćelija na krovu, dok je glede vodnih resursa pohranjen patent koji se odnosi na proizvodnju mini bazena osmišljenih s ciljem da značajno smanje potrošnju vode - pojašnjava Flavio Bertolin.

NA OKVIR

Dodaje kako se objekti grade primjenom “na okvir” sustava gradnje od masivnoga građevinskog drveta. Drvo je prisutno kao konstrukcijski materijal u obliku lameliranih nosivih greda te kao izolacijski materijal u obliku ploče od drvenih vlakana visoke gustoće, a u samoj završnoj objekti se mogu oblagati prema zahtjevu investitora kamenom ili nekim drugim materijalom. Moduli se mogu spajati uzdužno, bočno, jedan iznad drugog i u različitim razdobljima. Samim time je moguće postići bilo kakvu kvadraturu korištenjem montažnih zidova u kratkom roku.

- Uvjereni smo da će na tržištu u Hrvatskoj primjena modularne tehnologije u obliku niskoenergetskih samostojećih objekata vrlo brzo biti prepoznata, a s ciljem podizanja kvalitete stanovanja i ugostiteljske ponude na najvišu razinu - zaključuje Goran Ivšić iz tvrtke Mars & Max, kojemu se za sva dodatna pitanja možete javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:19