PRIJE I POSLIJE

VIDEO: ‘Kupila sam zapušteni stan na 14. katu najveće zgrade u Zagrebu. Evo za koliko sam ga preuredila i kako sada izgleda!‘

 TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
Radovi su se izvodili prema viziji vlasnice, a sve je započelo s idejom otvorenog prostora

Oduvijek živim u Travnom tako da bezuvjetno volim Mamuticu, najviše zbog sadržaja - trgovina, pekara, banke, pošte, ljekarne, lokala... - do kojih mogu i u pidžami. A i volim visoke katove pa sam namjerno tražila i našla ovaj na 14. katu, govori nam vlasnica stana površine 70,5 kvadrata u Mamutici, najvećem stambenom kompleksu u Zagrebu, smještenom u naselju Travno.

Pogledajte video!

- Stan sam kupila 2019. godine, bio je u zapuštenom stanju i spreman za adaptaciju jer od izgradnje zgrade nikad nije bio renoviran. Mislim da se u njemu ništa nije moglo zadržati i tako je i bilo. Uselila sam se tek negdje 2020. godine jer smo ušli u razdoblje epidemije koja je usporila izvođenje radova - kaže vlasnica, koja je imala viziju o preuređenju.

Stan prije preuređenja

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Sve je započelo s idejom otvorenog prostora, tako da je stan tlocrtno doživio određene preinake. Prvotno su u dnevnu sobu vodila dvoja vrata, jedna iz hodnika, a druga iz kuhinje. Ta su vrata skinuta, a postojeći su otvori prošireni kako bi se dobio otvoren prostor spojen s kuhinjom i blagovaonicom. Na preostalom, središnjem komadu zida je od gips-kartonskog zida izvedena niša za TV i etalonski kamin u dnevnom boravku, a s druge su strane na njega naslonjeni kuhinjski elementi.

Iz hodnika se ravno naprijed ulazi u dnevnu sobu, a desno u kuhinju i blagovaonicu s izlaskom na lođu površine 10 kvadrata. S desne strane je i hodnik koji vodi u vešeraj, kupaonicu i spavaću sobu.

Osim instalacija, promijenjena je i vanjska stolarija u crnu aluminijsku, a najveću posebnost predstavljaju upravo velike staklene površine s pogledom preko lođe na drugi dio zgrade, a jednim dijelom i na grad. Klizna staklena stijena izvedena je u pet pomičnih dijelova: dva su na dijelu blagovaonice, a tri na dijelu boravka.

Poslije preuređenja

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

- Vanjska stolarija je bila najzahtjevnija, teško ju je bilo dopremiti zbog velikih kliznih stijena. Prozori su napravljeni u jednom komadu, tako da je bilo nužno postaviti ogradu, a budući da bi vidljiva ograda vizualno "prepolovila" prozore, stavljena je staklena ograda bez okvira, na lođu i pred sve prozore - kaže vlasnica koja je dnevni dio stana zamislila u kombinaciji drva, crne vanjske stolarije te bijelih zidova, vrata, zidnih lajsni i ugradbenog namještaja.

- Kad se stan dijeli na te tri boje koje su, k tome, neutralne, onda je naknadno moguće eksperimentirati određenim komadima namještaja upadljivih boja, pa je tako veliki tabure ciglene boje, dok su slike na zidovima dosta intenzivne, iako su neke još na čekanju tek naslonjene na zid, a stalaža hektično popunjena - kaže.

Preinake su rađene i u spavaćem dijelu stana. Naime, kupaonica je bila jako mala, površine oko pet kvadrata, dok je u nastavku bila je spavaća soba koja je imala više od 20 kvadrata. Vlasnica je stoga odlučila prelocirati radijator u kupaonici te "ući" u spavaću sobu dovoljno da kupaonica dobije walk-in tuš, a spavaća soba ugradbeni ormar.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Kroz cijeli stan postavljen je parket; riječ je o rustikalnim letvama većih dimenzija, ali ne s previše godova. Jedino su u kupaonici i vešeraju pločice, a s obzirom na to da je iz kupaonice izuzet radijator, postavljeno je podno grijanje.

- Ostalo grijanje je centralno na toplanu, radijatori su marke Irsap u obliku plitkih, crnih letvica na koje su postavljeni razdjelnici - kaže.

Na pitanje što bi posebno istaknula, spremno izdvaja luster od puhanog stakla iznad stola u kuhinji, veliki kauč kao centralni dio dnevne sobe i walk-in tuš s ambijentalnom rasvjetom. Zanimljivo je da u stanu nema ručkica, sve su plohe na klik ili na izvlačenje s nevidljivim utorima, jer je vlasnica težila minimalizmu pravilnih linija.

image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX
image
TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Inače, kuhinja, ormari i police rađeni su po mjeri, kauč je iz Lesnine, stol i stolice iz Prime, a krevet je Hespo. Sanitarije i kuhinjski i kupaonski namještaj su Villeroy & Boch, Franke, Grohe, uređaji uglavnom Samsung.

Projekt preuređenja stajao je oko 30.000 eura, a vlasnica je najviše zadovoljna činjenicom da je sve zamišljeno njezina vlastita ideja, bez angažiranja dizajnera.

- Radove i namještaj po mjeri radili su prijatelji koji su bili prisiljeni udovoljiti mojim željama - kaže sa smiješkom, dodajući kako je posebno iznenađena što je crna kuhinja ispala nezahtjevna za održavanje, najviše zbog činjenice da nema ručkica pa se otvaranje i zatvaranje svodi na pritisak prstima, ali su fronte, kako kaže, preporučljivo zahvalne crne boje.

- Zapravo kad bolje razmislim, najviše sam zadovoljna na koji način je stan prošao kroz potrese; zgrada je odmah dobila zelenu naljepnicu, a u stanu nije bilo baš nikakvih oštećenja - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:20