Veseli dom u srcu Sinja

Romantična priča o životu na selu

Koliko se god trudili donositi vam zanimljive priče iz cijele Hrvatske, bilo da je riječ o interijerima, reportažama ili cijenama nekretnina, od Zagreba preko manjih zabačenih mjesta, duž cijelog Jadrana pa do otoka, nekako nas put nikad nije odveo u Sinj, gradić bogate povijesti smješten u Zagori, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 30-ak kilometara od mora. A iskreno ne znamo zašto. Stoga nismo mogli odbiti poziv četveročlane obitelji Gaurina na vikend-druženje.

Profil
Vlasnici:
obitelj Gaurina
Lokacija:
Sinj
Interijer:
obitelj Gaurina
Info:
stan od 80 m2 na katu kuće i 50 m2 vrta

Domaćini su nas dočekali u prekrasnom, šarenom vrtu u dvorištu kuće sa stotinu posađenih biljaka, s još ljepše uređenim stolom i pripremljenim piknikom na dekici u hladu. Koja romantična atmosfera, idealno, razmišljamo. Da tu živimo, svaki bismo slobodan trenutak provodili upravo ovdje, u prirodi, a zapravo u vlastitom dvorištu. Jer, priznajemo, malo je ovakvih mjesta koja u sekundi mogu zasjeniti sve prednosti života u velikom gradu.

– Obitelj i prijatelje uvijek volim dočekati s lijepo uređenim stolom, kad mogu izvaditi posuđe i zdjelice, pripremiti roštilj za goste i družiti se u vrtu. Priča o uređenju dvorišta, odnosno vrta od 50-ak kvadrata traje već 20 godina. To je moj hobi i obožavam ga, uz ručni rad i još pokoju sitnicu koja me zaokuplja. Brinem se za svoje biljke, koje cvatu već od veljače pa do kraja jeseni, a tu su tulipani, hortenzije, ruže, ljetni i proljetni jorgovan… – kaže nam vlasnica Sofija Gaurina.

Kad smo se već okupili u vrtu, znatiželja nas je natjerala da zavirimo i u dom naših domaćina. Stan od 80-ak kvadrata nalazi se na katu kuće, a već na prvom koraku može se reći da je vlasnica romantična i da voli nježne, pastelne boje. Zapravo, to smo mogli odmah zaključiti po cvijeću u vrtu i malim romantičnim dekorativnim detaljima kojima je ukrasila stol. Naime, cijelim stanom dominiraju starinski stil i svijetle boje. Prvo primjećujemo bijeli restaurirani ladičar u predsoblju, desno su vrata kupaonice, s desne strane stana je i kuhinja, a ravno se ulazi u prostran dnevni boravak od 30-ak kvadrata.

Na podu je parket izrađen od bukve, pogled nam pada na zanimljiv kutak s bijelim stolićem i starinskim ogledalom, a centralno mjesto zauzimaju dvije velike kožne garniture za sjedenje u krem boji. Iako drukčijeg dizajna, dvije vitrine tamnosmeđe boje u wenge stilu, iz 80-ih godina, savršeno se uklopaju u postojeći interijer, ali vlasnica ističe da bi danas vjerojatno kupila komad namještaja u drugom stilu i boji.

– Da sada kupujem novi namještaj, sigurno bih izabrala nešto drugo jer se ukus mijenja s godinama. Danas bih se odlučila za nešto romantičnije, komad namještaja svjetlije boje – kaže i dodaje da je nekoliko komada sama restaurirala u svoj omiljeni stil, poput bijelog ladičara u predsoblju i stolića u dnevnom boravku.

– Osim vrta, jedan od omiljenih hobija mi je i restauracija starog namještaja. Tako sam uredila i cijelu vikendicu na Čiovu. Imam radionicu gdje brusim i bojam, a namještaj, najčešće stare vitrine, uglavnom dobivam od prijatelja, susjeda i poznanika budući da živimo u malom mjestu pa je većina njih upoznata s mojim radom. Kada im nešto ne treba, samo mi donesu. Dio restauriranog namještaja ostavim sebi, a dio poklonim. Kako ne volim besposličariti, uz održavanje vrta i obnovu namještaja bavim se i vezom – kaže Sofija Gaurina i nastavlja nas voditi po stanu.

U dnevnom boravku primjećujemo otvor u zidu prema kuhinji, a riječ je o starom prozoru prije nadogradnje kuće.

– Kada smo nadograđivali kuću, nismo htjeli zatvoriti zid ni probijati vrata jer bi ih tada bilo previše, pa smo došli na ideju da ostavimo taj otvor da bismo dobili komunikaciju između dnevnog boravka i kuhinje, koja je drvena i opet u starinskom stilu te u mojoj omiljenoj boji vanilije – kaže.

Iz boravka se pak ulazi u dvije spavaće sobe koje imaju izlaz na terasu. Vlasnica ističe da je godinama postupno uređivala svoj dom jer nije htjela žuriti s odlukama. Najbitnije joj je bilo da atmosfera bude ugodna, da se osjeti toplina doma i da se isprepletu mirisi, bez nepotrebne pretencioznosti. Zbog toga u stanu nema previše dizajnerskih komada namještaja, svega par stolaca. No kaže da je posebno ponosna na svoj komplet posuđa izrađen od luksemburškog porculana. Kad smo već kod posuđa, možda je vrijeme da se vratimo u vrt i ostatak vikenda uživamo u finoj spizi.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 16:02