VIKENDICA BUDUĆNOSTI

Uzvišena i futuristička, ali fantastična: Kuća povrh krošnji planinske šume za odmor iz snova

 Viktor Zeleniak
Ovom prilikom vam predstavljamo projekt vikendice u ukrajinskom gradu Bukovel

Viktor Zeleniak, mladi arhitekt i umjetnik široj javnosti je već odavno poznat po svojim maestralnim i futurističkim vizualizacijama raznih projekata stambene arhitekture. Sam viktorzeleniak priznaje da su njegove ideje prvenstveno vezane za arhitekturu budućnosti, koju je iz ove perspektive možda teško shvatiti, ali to je svakako budućnost koja će postati dio naših života i ne možemo ju izbjeći.

image
Viktor Zeleniak
image
Viktor Zeleniak


Ovom prilikom vam predstavljamo projekt vikendice u ukrajinskom gradu Bukovel. Futuristička građevina se izdiže visoko iznad zemljine površine i nadvisuje visoke krošnje šume u kojoj se smjestila. Postavljena tek na nekoliko čvrstih stupova, obla forma vikendice također podsjeća na svemirske brodove ili pak na nešto u čemu bi neki vanzemaljac rado živio.

image
Viktor Zeleniak
image
Viktor Zeleniak


Pročelje vikendice je zamišljeno kao potpuno ostakljena površina tako da se iz unutrašnjosti pruža pogled na krajolik iz svih dijelova kuće, a također je zamišljen i balkon koji je omeđen samo staklenom ogradom koja ni u kojem obliku ne narušava cijeli koncept vikendice koja izranja iz prirode i uranja u nju. Iako je poprilično čudnovata i neobična pojava, ova vikendica se prilagođava lokaciji na kojoj se zatekla i poštuje prirodu u potpunosti, kako sa svojim minimalnim otiskom na tlo tako i uzvišenom platformom koja ne ometa obližnja stabla i njihove krošnje, nego ih ostavlja netaknute.

image
Viktor Zeleniak
image
Viktor Zeleniak

Unutrašnji dio građevine zamišljen je kao potpuno otvoreni prostor koji sve spaja u jedno, od dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje te soba, gdje su se pregradni zidovi smjestili samo iz funkcionalnih razloga u kuhinji i kupaonici. Do samih prostora za odmor i život vodi suvremeni lift koji se penje centralnom osi, a također sama vožnja njime pruža nezaboravan doživljaj.

Iako nema previše informacija o samim mogućnostima realizacije ovog projekta, ovo su bljeskovi iz budućnosti koje bismo češće voljeli gledati i to ne samo kao ideje, nego kao stvarne projekte. Ova godina nas je naučila da je izolacija ponekad potrebna, kako za odmor, a tako i zbog zdravstvenih razloga, a gdje ćeš se bolje izolirati od svega nego povrh krošnji u gustoj šumi s pogledom koji odmara i oči i dušu. Dok maštamo o jednom takvom odmoru na ovakvoj lokaciji, Viktoru želimo što više dobrih projekata koji će se doista realizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 03:21